Pretraga

Engleski je najpopularniji strani jezik na maturi, a ovo su škole koje su najbolje na tom ispitu

A- A+

U Školskom e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja nedavno su objavljeni statistički podaci o uspješnosti učenika na prošlogodišnjoj državnoj maturi. Objavili smo već liste škola iz kojih dolaze učenici koji su najbolje riješili maturu iz Matematike i Hrvatskog jezika, a sada donosimo i listu onih škola u kojima su imali najbolje prosječne ocjene na maturi iz stranog jezika kojeg odabire najveći broj učenika – Engleskog.

na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Foto: Srednja.hr

Nakon podataka za Hrvatski jezik i Matematiku, provjerili smo i kakvi su rezultati u 2023. godini na maturi iz Engleskog jezika. Prema podacima koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prije nekoliko dana objavilo u Školskom e-Rudniku, maturu iz Engleskog jezika pisalo je 24.724 u 401 školi.

Najvišu ocjenu dobili gimnazijalci koji su izašli na A razinu

Prosječna ocjene koju su ostvarili pristupnici više razine bila je malo viša nego godinu prije – 3,81. Usput valja napomenuti i kako su učenici češće birali A razinu – tom ispitu pristupilo je njih 16.950. Preostalih 7.774 učenika koji su pristupili osnovnoj razini iz tog je ispita u prosjeku ostvarilo ocjenu 2,82.

Gledano po programima (strukovne, gimnazije i glazbene), najbolju ocjenu su lani na Engleskom ostvarili učenici gimnazija koji su pristupili A razini ispita, a iznosila je 4,10. Ocjene koje su ostvarili učenici drugih programa možete vidjeti u tablici u nastavku.

Prosječne ocjene na maturi iz Engleskog u 2023. po programima Izvor: MZO/ŠeR vol 3.

Ovih 10 škola imalo je najbolji rezultati iz Engleskog

Gledano po školama, najbolji rezultat na maturi iz Engleskog u 2023. ostvarili su učenici zagrebačke XV. gimnazije. Prosječna ocjena na maturi bila im je 4,68, s tim da su ti isti učenici na kraju 4. srednje iz Engleskog imali nešto višu prosječnu ocjenu, 4,76.

Drugi najbolji rezultat imali su učenici Gimnazije Franje Petrića u Zadru. Njihova prosječna ocjena na Engleskom bila je 4,61, bolja nego zaključna ocjena u 4. razredu iz istog predmeta, a ona je bila 4,47.

Učenici V. gimnazije u Zagrebu ostvarili su lani na maturi iz Engleskog treći najbolji rezultat. Prosječna ocjena ovih engleskih odlikaša bila je 4,56, a zaključna školska tih istih maturanata u 4. srednje bila je nešto viša – 4,77.

U tablici u nastavku izdvojili smo deset najboljih prosječnih ocjena na maturi iz Engleskog u 2023., s tim da su u obzir uzete srednje škole s više od 20 maturanata. Prosječna ocjena na maturi iz Engleskog nalazi se u posljednjem stupcu, a prije toga možete vidjeti prosječnu ocjenu koju su isti učenici imali na školskom predmetu Engleski jezik. Napomenimo i da je prag prolaznosti na ispitu iz Engleskog lani iznosio 36 posto ukupnog broja bodova na višoj razini i 37 posto na osnovnoj, a za ocjenu odličan 87 posto na obje razine.

10 škola čiji su učenici ostvarili najbolje prosječne ocjene na maturi iz Engleskog u 2023. | izvor: MZO/ŠeR vol 3.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.