Pretraga

Polagat ćete maturu Hrvatskog na drugom roku? Evo savjeta profesorice kako što bolje riješiti ispit

Na ovogodišnjem prvom roku mature ispit Hrvatskoga palo je 3.652 pristupnika. Od toga ispod granice prolaznosti na eseju bilo je njih 2.395. Budući da će neki od njih sigurno rezultat pokušati popraviti na drugom ovogodišnjem roku, donosimo savjete profesorice Hrvatskog jezika kako što bolje napisati esej i sažetak.

esej u vrećici, državna matura

Esej | foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Ukupno 3.652 pristupnika nije prošlo ispit iz Hrvatskog jezika na ovogodišnjoj maturi. Ispod granice prolaznosti na eseju bilo je 2.395 pristupnika, na testu ispod granice bilo je 379, dok je i esej i test palo 788 pristupnika. Nastavnica Hrvatskog jezika u Tehničkoj školi u Rijeci Tamara Šoić na svom Facebooku podijelila je nekoliko savjeta za pisanje eseja i sažetka na maturi.

‘I sažetak i esej najprije napišite na koncept’

– Pišite kratke, jasne i jednostavne rečenice. Koristite konektore i modifikatore i u sažetku i u eseju. Također, pazite na pisanje kvačica kad pišete č i ć. Pazite na ije i je. Ako niste sigurni piše li se ije ili je, radije upotrijebite neku drugu riječ, navela je profesorica Hrvatskoga.

Zatim je napomenula da učenici ne bi trebali koristiti izraz ‘da li’, već to zamijeniti česticom li – na primjer, želi li, hoće li ili može li. Svakako, maturanti ne bi trebali koristiti žargonizme ili dijalektizme. Dala je savjete i za pisanje sažetka.

– Pazite na uvod sažetka – osnovni podaci, tema, namjena i središnja misao. U sažetku ne smijete koristiti 1. lice jednine ili množine. I sažetak i esej najprije napišite na koncept, zatim ga par puta pročitajte prije nego ga prepišete na čisto. Ne potpisujte se nigdje ni za živu glavu. Smijete staviti samo paraf, pojasnila je profesorica.

Ipak, od ove godine vrijedi novo pravilo. Ako se učenik potpiše na esej neće zbog toga biti diskvalificiran, već na mjesto gdje se učenik potpisao lijepi se naljepnica te se na pregled daje drugom ocjenjivaču. Profesorica je savjetovala da učenici pišu uredno, odnosno najurednije što znaju.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

Ne znate kako se pripremiti za esej na maturi iz Hrvatskoga? Ovih 10 savjeta može vam pomoći

‘To je samo matura, ništa vrijedno vaše tuge’

– Ako na testu ne znate neki točan odgovor, zaokružite bilo koji, možda vam se posreći. Pazite na broj riječi u sažetku. Ne smije ih biti manje od 200 i više od 250. Pazite da vam esej nema manje od 396 riječi i ne pišite predugačak esej, savjetovala je profesorica.

Dodala je i da učenici ne smiju zaboraviti citirati ili parafrazirati u eseju, ali da trebaju pripaziti jer u sažetku nema citiranja. Kao jedan od važnijih savjeta izdvojila je i da se učenici trebaju držati smjernica.

– Smjernice su tu da vas upute što točno morate napisati. Ne ubacujte podatke koje ne traže od vas. Ovo su savjeti koji mi u ovom trenutku padaju na pamet. Nadam se da sam vas nešto i naučila, a ako nisam, nadam se da ćete imati sreće i upisati studij koji želite. Ako se to ne ostvari, ne brinite. To je samo matura, ništa vrijedno vaše tuge, kazala je Šoić.

Prijave za drugi rok mature bit će od 20. do 31. srpnja 2023. Prijevremeni rezultati izlaze 11. rujna, a konačni nakon roka za žalbe, 18. rujna. Test i sažetak iz Hrvatskog pisat će se 28. kolovoza, a esej iz Hrvatskog 29. kolovoza. Cijeli kalendar mature za drugi rok pogledajte ovdje.