Pretraga

Poziv na varanje? Istražili smo zašto maturante čuvaju njihovi, a ne nastavnici iz drugih škola

A- A+

Ispiti državne mature osmišljeni su da budu isti za sve. Međutim, neki nastavnici popuštaju svojim učenicima, što potvrđuje i nedavni primjer iz jedne zagrebačke škole u kojoj je kod čak 20 učenika utvrđena podudarnost u eseju iz Hrvatskog. NCVVO kaže kako je razmišljao o tome da maturante ne čuvaju nastavnici koji su im predavali, ali i da je za to potreban dogovor sa sindikatima. I dok Željko Stipić iz Preporoda podržava tu ideju, Branimir Mihalinec pohvalio nam se kako je upravo on prije desetak godina odbio da nastavnici odlaze u druge škole.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

– Javna je tajna da različite škole imaju različite pristupe čuvanju učenika tijekom pisanja mature, kaže predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Drama u zagrebačkoj školi: Kod dvadesetak učenika poništava se ispit mature

A da standardi na ispitima koji se upravo zasnivaju na apsolutnoj jednakosti uvjeta, pokazuje i ovogodišnji primjer. Tijekom ocjenjivanja eseja iz Hrvatskog, naime, utvrđena je visoka razina podudarnosti na esejima dvadesetak učenika jedne zagrebačke škole. Zbog toga im se ispit poništava.

U sigurnost državne mature ulaže se gomila ne samo novca, već i vremena, no na kraju ispada da su najveći sigurnosni propust mature ipak – nastavnici. Budući da se na maturi i škole međusobno natječju, ali i da su nastavnici ipak vezani uz učenike koje su predavali, u nekim se školama tolerira varanje.

NCVVO: Ravnatelji škola odgovorni su za pravilnost ispita

Kako je moguće da se dogodi da netko prepisuje na maturi, pitali smo i NCVVO.

– Temeljem Pravilnika o polaganju državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja provodi ispite u suradnji sa školama i ostalim javnim ustanovama uključenim u provedbu ispita državne mature. Za pravilnost i zakonitost provedbe ispita državne mature u školi, odgovoran je ravnatelj škole, ističu iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

NCVVO na TikToku objavio kako izgleda ispravljanje vaših eseja

Svake godine, kažu, organiziraju obavljanje uvida u kvalitetu provedbe ispita državne mature te imenuju osobe koje su dužne o uočenim nepravilnostima odmah obavijestiti Centar.

– Ukoliko je uočeno nedozvoljeno ponašanje pristupnika na ispitima državne mature ili je dovedena u pitanje zakonitost provedbe ispita, ravnatelj Centra donosi mjeru poništenja svih položenih ispita državne mature. Također, ocjenjivač je dužan Centar upozoriti na moguće prepisivanje ili drugo eventualno nedozvoljeno ponašanje koje je razvidno iz usporedbe ispitnih testova učenika, odnosno pristupnika, pojašnjavaju iz Centra.

Ravnatelj Centra, nastavljaju, donosi odluku o poništenju ispita ili dijela ispita na ispitnome mjestu na kojemu je utvrđena nepravilnost.

– Zbog utvrđenog prepisivanja na ispitu iz Hrvatskoga jezika 2018. godine u jednoj ispitnoj prostoriji u srednjoj školi, ravnateljica Ivana Katavić donijela je Odluku o poništenju ispita. Odlukom o ponovljenom pisanju ispita, organizirano je za učenike ponovno pisanje ispita, a troškove dolaska na mjesto pisanja i osiguranje učenika snosila je škola, podsjetili su iz NCVVO-a.

Zaključuju kako su već razmišljali o procesu ‘rotiranja’ nastavnika, no kako je za takvu provedbu potrebno usuglašavanje sa sindikatima i drugim institucijama.

Stipić: Ideja je i bila da vas čuva netko tko nije iz vaše škole

Sindikalist Željko Stipić ističe da se prilikom uvođenja mature i razgovaralo o takvom sustavu.

– Ako želimo da matura bude ono za što se predstavlja da jest, onda ona mora biti kvalitetno i odrađena. U protivnom nema smisla, kaže Stipić.

Ideja je za mandata ministra Dragana Primorca, pojašnjava, bila da nastavnici iz jednih škola odlaze čuvati učenike u druge škole, u kojima nisu predavali.

– Od toga se kasnije odustalo jer se tvrdilo da je takvo što teško organizirati pa se prešlo na ovo prijelazno rješenje gdje ih ne čuvaju nastavnici tog predmeta koji se piše. Iako bi u Zagrebu rotiranje nastavnika bilo vrlo jednostavno organizirati, problem bi nastajao s odlaskom u manja mjesta. Međutim, kada bi država uredno platila taj rad, koji je sada neplaćen, te zaposlenicima isplatila putne troškove, ne bi bilo nikakvih problema, zaključuje čelnik Preporoda.

Mihalinec: Ja sam takvo što davno odbio, neka zaposle kontrolore

Njegov kolega Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pohvalio nam se pak da je on jedan od najzaslužnijih što sustav ‘rotiranja’ nastavnika nije zaživio.

Izdvojeni članak
predavanje, studenti

Nakon obveznih ispita smanjen broj maturanata koji žele upisati najpopularniji studij u Hrvatskoj

– Kad su ministar Primorac i njegovi suradnici iznijeli tu ideju, mi smo to odbili. U ugovoru jasno piše gdje radi koji nastavnik i ne može ga se slati na drugo radno mjesto. Puno je tu pravnih problema i bolje se ne igrati s tim, rekao nam je Mihalinec.

Međutim, predlaže jedan drugi model.

– Iako je opasno tvrditi da nastavnici odobravaju prepisivanje, ako država želi u tom području povećati sigurnost, onda može uzeti ljude koji bi kontrolirali pisanje ispita. U tom se slučaju treba raspisati javni natječaj pa da se jave ljudi koji žele biti kontrolori. Te kontrolore, naravno, treba i platiti, pojasnio je Mihalinec.

Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja kaže kako se odluke ne smiju donositi naglo, već da je potrebno pitati nastavnike bi li im to bilo prihvatljivo.

– Također, treba vidjeti i bi li učenicima činjenica da ih čuva netko koga ne znaju prouzročila još veći stres. I kad polažeš ispit u autoškoli, uz tebe je tvoj instruktor, a ne instruktor iz druge autoškole, zaključila je Tuškan, koja smatra da bi veće kontrole na maturi dobro došle.

SUDJELUJTE U ANKETI: