Pretraga

Nakon obveznih ispita smanjen broj maturanata koji žele upisati najpopularniji studij u Hrvatskoj

A- A+

Ispitom A razine Matematike završen je u srijedu prvi blok ispita državne mature, a ljetni rok nastavljen je ovoga četvrtak ispitima iz izbornih predmeta. Nakon prvog bloka Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je ažurirani popis studija i broja kandidata koji su prijavili pojedini studij, odnosno listu najpoželjnijih studija među maturantima.

predavanje, studenti

Foto: Edwin Andrade; Unsplash

Ako se uzmu u obzir studiji s kovotom većom od 20 mjesta, među pristupnicima je i nakon što su napisali obvezne predmete mature najpoželjniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Ipak, ukupni broj onih koji ga žele upisati manji je sada nego što je bio uoči državne mature. Nakon provedenih obaveznih ispita za upis logopedije konkurira 979 maturanata, a za njih 430 to je prvi izbor, dok je ukupan broj prijava uoči ispita bio 1.115, a tada je to bio prvi izbor za 468 kandidata. Podsjetimo, ove godine kvota za logopediju na ERF-u je povećana i iznosi 80 mjesta.

Izdvojeni članak

Maturanti iz BiH u panici: NCVVO pojasnio hoće li morati u samoizolaciju kad dolaze na maturu

Drugi najpoželjniji studij s kvotom većom od 20 mjesta je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koju ove godine može upisati 76 kandidata. Tu je, pak, ukupni broj prijava u odnosu na razdoblje prije mature nešto veći nakon obveznih ispita. Sada psihologiju na FFZG-u žele upisati 1.172 maturanta, a za njih 376 to je prvi izbor. Tjedan prije mature psihologiju je na popisu imalo 1.119 kandidata. Ipak, nakon ‘prvog kruga’ ispita malo je smanjen broj onih kojima je psihologija prvi izbor – prije mature 382 kandidata imalo ju je na prvoj poziciji liste prioriteta, dakle šestero više.

Kriminalistika na Visokoj policijskoj školi ostaje treći najpoželjniji studij i nakon prvog bloka ispita. Sada se ona nalazi na listi prioriteta kod 613 kandidata i prvi je izbor za 146 kandidata. U tjednu prije mature studij je na popisu imalo 633 kandidata, a tada je on bio prvi izbor za njih 143.

Trenutnu listu više od 800 studija u Hrvatskoj, te broj prijava za svaki od njih možete vidjeti u nastavku. Podsjetimo, maturanti liste prioriteta mogu mijenjati sve do 20. srpnja, kada se objavljuju konačni rezultati mature, a izuzetak od mogućnosti prijave su studiji koji provode prijemne ispite.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [220.92 KB]

predavanje, studenti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap