Pretraga

Drama u zagrebačkoj školi: Kod dvadesetak učenika poništava se ispit mature

A- A+

Protekle srijede završio je prvi blok ispita državne mature, ali nije sve proteklo glatko. Troje učenika zaraženih koronavirusom nije moglo pisati ispite, a bilo je i kršenja pravila. Tijekom ocjenjivanja eseja iz Hrvatskog, koji su se pisali među prvima, utvrđena je visoka razina podudarnosti na esejima dvadesetak učenika jedne zagrebačke škole. Zbog toga im se ispit poništava.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Kako doznaje HRT, u jednoj su zagrebačkoj školi ozbiljno narušena pravila pisanja ispita državne mature, zbog čega se za dvadesetak učenika poništavaju ispiti.

Visoka podudarnost eseja kod dvadesetak učenika

Izdvojeni članak
matura fizika

Započeo drugi blok mature, preko 7.000 pristupnika pisalo Fiziku: ‘Ispit je bio poprilično težak’

– U jednoj školi prilikom ocjenjivanja primijećena je visoka razina podudarnosti međusobnih školskih eseja i, nažalost, morat ćemo poništiti te ispite i učenici će ponovo pisati u ovom ljetnom roku u kontroliranim uvjetima uz nadzor djelatnika Centra, rekla je za HRT ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić.

O kojoj je školi riječ i kako je došlo do ovog propusta, nepoznato je. NCVVO-u smo poslali i upit o detaljima ovog slučaja te koje će biti posljedice za učenike koji su kršili pravila i nastavnike koji su dežurali na tom eseju, ali odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

… neke je u pisanju spriječio COVID-19

Inače, u prvom bloku državne mature bilo je i učenika koje je virus spriječio da pišu ispite, ali i onih koji su ih pisali u samoizolaciji.

– Bilo je tri slučaja pristupnika koji su imali COVID i njima će se omogućiti da pišu u jesenskom roku. Iz opravdanih razloga nisu pisali maturu. A oni učenici kojima su izrečene mjere samoizolacije, oni su pisali, ali u posebnim prostorijama unutar svoje škole, rekla je Katavić za HRT.

Podsjetimo, kako je još prije mature rekla ministrica Divjak, učenici koji zbog COVID-a ispit moraju pisati na jesenskom roku, na tom roku moći će upisati i željene studije na kojima nije ostalo mjesta, ali ako ostvare veći broj bodova od posljednjeg na upisnoj listi.

Napomenimo i kako je u srijedu Krizni stožer donio odluku o posebnom režimu ulaska u RH osoba iz BiH, Kosova, Srbije, Makedonije. Na osobe koje u Hrvatsku dolaze iz tih zemalja primjenjuje obveza samoizolacije u trajanju od 14 dana. Kako danas započinje drugi blok ispita državne mature u kojemu se pišu izborni predmeti, a među pristupnicima postoje i maturanti iz BiH, glavno pitanje među njima je hoće li morati u samoizolaciju ako prijeđu granicu. Iz NCVVO-a odgovaraju kako maturanti iz BiH ne moraju u samoizolaciju. Više pročitajte na linku.

Državna matura danas je nastavljena izbornim predmetima, a prvi od njih je bila Fizika. Kako je protekao taj ispit, pročitajte ovdje.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.