Pretraga

Poznat datum prijemnog na Medicinskom u Zagrebu, objavljeno i koje gradivo treba pripremiti

A- A+

Među fakultetima koji, uz polaganje državne mature, za upis uvjetuju polaganje dodatne provjere je Medicinski fakultet u Zagrebu. Ovogodišnji prijemni piše se 5. srpnja, a kao i ranijih godine ispituje se gradivo triju predmeta – Kemije, Biologije i Fizike. Na ispitu postoji minimalni prag koji je potrebno zadovoljiti, a zadan je i rok do kojeg kandidati trebaju dostaviti dodatnu dokumentaciju.

Medicinski fakultet Zagreb | Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

U odnosu na proteklu godinu, nije se mijenjala upisna kvota za studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Upisivat će se 300 studenata, a pravu upisa ostvarit će kandidati koji su prijavili studijske programe, poslali liječničku potvrdu i izjavu o psihofizičkim sposobnostima te podmirili obvezu plaćanja troškova polaganja ispita.

Prijemni početkom srpnja

Osim kvote, ostaju isti i predmeti koji se ispituju na prijemnom za Medicinski fakultet, a to su Fizika, Biologija i Kemija. Ispod teksta je i katalog znanja u kojem je navedeno koja područja obuhvaća ovaj prijemni. Kako su izvijestili s Medicinskog u Zgrebu, test provjere znanja održat će se 5. srpnja 2024. Trošak prijemnog je 65 eura te se uplaćuje fakultetu.

Važno je za naglasiti da na ispitu postoji minimalni prag koji maturant treba zadovoljiti da bi mogao upisati studij. Taj prag je, kao i ranijih godina 330 bodova odnosno 55 posto od ukupno 600 bodova koje je moguće ostvariti. Potrebno je zadovoljiti i minimalni prag po svakom predmetu, a on je 40 posto, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

Izdvojeni članak
student koji uči

Provjerite koliko je prijava na svakom studiju mjesec dana uoči početka mature 2024.

Kako se prikupljaju bodovi na rang-listi

Od ukupno 1.000 bodova, kandidat za upis medicine na Medicinskom u Zagrebu bodove može ‘prikupiti’ na sljedeći način:

  • na temelju uspjeha u srednjoj školi – do 160 bodova
  • na temelju položenih ispita na državnoj maturi – do 240 bodova (Hrvatski jezik do 100 bodova, Matematika A razine do 40 bodova, Engleski jezik A razine do 100 bodova)
  • na temelju provjere posebnih sposobnosti – do 600 bodova

Za dodatna postignuća učenika ne dodjeljuju se bodovi.

Izdvojeni članak
intervju_razgovor_traženje posla

Objavljeni detalji prijemnog za logopediju u Rijeci, ove godine velika promjena za maturante

Dodatnu dokumentaciju potrebno je poslati do 7. lipnja

Maturanti koji žele upisati studij medicine na MEF-u trebaju fakultetu dostaviti i dodatnu dokumentaciju. Ona uključuje:

  • potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine
  • izjavu o psihofizičkim sposobnostima
  • potvrdu o uplati troškova polaganja ispita
  • potvrdu o invaliditetu ako pristupnik želi ostvariti svoje pravo temeljem općih odredbi natječaja
  • kandidati iz zemalja EU-a na upisu moraju priložiti potvrdu o poznavanju HRVATSKOG jezika na razini B2

Dodatnu dokumentaciju pristupnici moraju dostaviti najkasnije do 7. lipnja 2024. preko aplikacije na ovoj poveznici. U nastavku se nalazi katalog znanja s popisom gradiva koje je potrebno pripremiti za ovaj prijemni. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.