Pretraga

Poznat datum prijemnog na Stomatološkom, ranije završava i prijava ovog faksa

A- A+

Osim što je uvjet za upis fakulteta položena državna matura, neki od njih za upis provode i dodatne provjere. Među njima je i Stomatološki fakultet u Zagrebu, koji na studij dentalne medicine ove godine upisuje 90 studenata – 85 iz Hrvatske i pet stranih državljana. Poznat je i datum održavanje testa psihomotorike na Stomatološkom.

Ilustracija, screenshot: YouTube

I ove godine Stomatološki fakultet u Zagrebu među onima je koji za upi studija dentalne medicine provode prijemni ispit, odnosno test psihomotorike. Taj ispit provodit će se  28. lipnja 2024. na Filozofskom fakultetu prema rasporedu koji će biti objavljen u sustavu Postani student pod Obavijesti, izvijestili su sa Stomatološkog. Rezultati će biti vidljivi u strukturi bodova već 1. srpnja.

Inače, kako stoji na stranicama Stomatološkog, provjera psihomotoričkih sposobnosti sastoji se od ispitivanja snalaženja u prostornim odnosima testom tipa papir-olovka, izrade modela od žice prema zadanom predlošku te ispitivanja manualne spretnosti.

Potrebno je položiti čak tri izborna predmeta na maturi

Studij dentalne medicine na Stomatološkom u Zagrebu nakon tjedan dana prijava bio je 14. studij po poželjnosti, ako se izuzmu oni s kvotom manjom od deset mjesta. Ove godine na njega se može upisati 85 domaćih i pet stranih studenata. Broj prijava za ostale studije nakon prvog tjedna prijava možete vidjeti ovdje.

Kako bi upisali dentalnu medicinu na Stomatološkom, maturanti moraju zadovoljiti i dva preduvjeta –  dobiti potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij dentalne medicine te dostaviti potpisanu izjavu o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje zvanja doktor dentalne medicine.

Kada je riječ o samoj rang-listi, na temelju uspjeha u srednjoj maturanti mogu dobiti najviše 220 bodova, A razina mature iz Hrvatskog donosim im do 100 bodova, A razina Matematike do 40, A razina Engleskog jezika do 90. Uvjet su i čak tri položena izborna predmeta – Biologija, Fizika i Kemija, od kojih svaki donosi do 150 bodova. Test psihomotorike koji provodi Stomatološki fakultet može donijeti do 100 bodova. Također, pravilo je i da kandidat koji nije odslušao dvije godine nastave iz Latinskog jezika mora taj jezik položiti do upisa u drugu godinu studija.

Izdvojeni članak

Zagrebački faks ukida prijemni ispit za maturante: Evo kako će sada izgledati bodovanje

Prijave završavaju ranije nego za ostale studije

I dok se većina studija može prijavljivati do dana objave konačnih rezultata mature, odnosno 17. srpnja u 13:59, to, u pravilu, ne vrijedi za one studije za koje se provode prijemni. Tako je i studij dentalne medicine na Stomatološkom u Zagrebu moguće prijaviti do 3. lipnja 2024. godine. Dostava dodatne dokumentacije i prijave za provjeru posebnih sposobnosti podnose se elektroničkim putem. Sve je potrebno skenirano poslati na mail [email protected] od 13. svibnja do 3. lipnja 2024.

– Nakon zaprimanja i obrade vaše prijave kandidatima će na e-mail adresu koja je navedena u sustavu Postani student biti poslana zaporka. Zapamtite svoju zaporku, jer bez nje ne možete pristupiti provjeri posebnih sposobnosti (testu psihomotorike), navode sa Stomatološkog.

Detaljnije o tome koju je sve dokumentaciju potrebno poslati i kako se vrši uplata prijemnog koji košta 39,82 eura možete pročitati na poveznici.

Tijek razredbenog postupka za Stomatološki:

  • prijava preko sustava državne mature  (do 3. lipnja 2024.)
  • prijava za test psihomotorike i dostava dodatne dokumentacije isključivo putem Stomatološkog fakulteta( 13. svibnja – 3. lipnja 2024.)
  • raspored kandidata za test psihomotorike bit će dostupan ovdje
  • test psihomotoričkih sposobnosti ( 28 . lipnja 2024.) prema objavljenom rasporedu
  • upis u prvu godinu studija (22.,23., i 24. srpnja 2024.)