Pretraga

Zagrebački faks ukida prijemni ispit za maturante: Evo kako će sada izgledati bodovanje

A- A+

Veterinarski fakultet u Zagrebu više neće provoditi test psihomotoričkih sposobnosti koji je do sada maturantima nosio do 100 bodova. Kako su objasnili s fakulteta, na to su se odlučili kako bi postupak prijave na studij učinili jednostavnijim. Umjesto testa psihomotoričkih sposobnosti maturanti će više bodova moći ostvariti na temelju prosjeka ocjena u srednjoj školi.

Veterinarski fakultet

Veterinarski fakultet u Zagrebu | foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Veterinarski fakultet u Zagrebu više neće provoditi testa psihomotoričkih sposobnosti za buduće studente. Kako su objavili na svojim internetskim stranicama, na to su se odlučili kako bi sam postupak prijave na studij Veterinarske medicine učinili jednostavnijima.

Prijemni se do sada plaćao, a maturanti su morali dolaziti u Zagreb

– Od akademske godine 2024./2025., za studente koji se prvi puta upisuju u prvu godinu Sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Veterinarska medicina, nema provedbe testa psihomotoričkih sposobnosti u kategoriji vještina i sposobnosti, napisali su s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Prošle godine test psihomotoričkih sposobnosti maturantima je mogao donijeti do 100 bodova. Maturanti su prijemni morali i platiti 39,82 eura, a on se održavao početkom srpnja uživo u Zagrebu. Kako je vidljivo u sustavu Postani student, zbog ove promjene ove godine maturanti će puno više bodova moći ostvariti na temelju ocjena u srednjoj školi. Dok su one lani nosile 25 posto bodovanja, ove godine prosjek ocjena u srednjoj donosi čak 37 posto bodova.

Bodovanje matura ostaje isto kao i prošle godine. Uspjeh na maturi Hrvatskog daje 15 posto bodova, Matematika viša razina pet posto, a viša razina stranog jezika deset posto. Budući studenti na maturi i dalje moraju pisati Biologiju, Kemiju ili Fiziku, čiji se uspjeh boduje s 30 posto, odnosno maksimalno 300 bodova.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu dobiva novi fakultet? Popularno veleučilište pokrenulo postupak preustroja

Zbog ove promjene smanjeno je bodovanje uspjeha na natjecanjima

Kako bi se nadomjestili bodovi s prijemnog ispita, smanjeno je i bodovanje dodatnih postignuća. Lani se osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnom ili međunarodnom natjecanju iz Biologije, Fizike, Kemije ili strukovnih predmeta veterinarskih škola bodovalo s pet posto, dok će ove godine to biti tri posto. Nepromijenjeno je i da su budući studenti Veterinarske medicine u srednjoj školi morali dvije godine slušati nastavu Biologije, Fizike i Kemije. Za studiranje potrebna je i izjava o psihofizičkoj sposobnosti te potvrda nadležnog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij veterinarske medicine.

Podsjetimo, 1. veljače započele su prijave studijskih programa u 2024. godini u sustavu Postani student gdje maturanti mogu pronaći sve podatke o uvjetima upisa za iduću akademsku godinu. Lista može sadržavati najviše deset studija, a maturanti studije mogu prijavljivati i odjavljivati, u većini slučajeva, sve do dana kada će biti objavljeni konačni rezultati mature. Prve, orijentacijske rang-liste izlaze krajem travnja. Čitav kalendar upisa na fakultete možete pronaći ovdje, a kalendar mature ovdje.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.