Pretraga

Maturanti, pozor: Sutra počinje najvažniji period za sve koji ove godine žele upisati fakultet

A- A+

Već 16. svibnja piše se prvi ispit mature, esej iz Hrvatskog jezika. Maturanti imaju još dva tjedna za prijavu samih ispita, a ove subote započinje važan period za sve kandidate koji ove godine planiraju upisati faks – prvi je dan prijava studijskih programa u sustavu Postani student.

Foto: Tim Gouw; Unsplash

Od subote, 1. veljače, maturanti, ali i ostali kandidati na ovogodišnjim upisima na visoka učilišta, u sustavu Postani student mogu prijavljivati studijske programe. Lista studijskih programa na kojima kandidati žele nastaviti školovanje kreira se prema prioritetu, odnosno, tako da programe koje najviše žele upisati kandidati smjeste na vrh liste, a najmanje željene pri dnu.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Pogledajte s kojim su se prosjekom ocjena maturanti upisivali na sve fakultete u Hrvatskoj

Studijski programi u sustavu Postani student mogu se prijavljivati sve do objave konačnih rezultata mature, a ove godine je to 20. srpnja.

Inače, trenutno su u tijeku i prijave ispita državne mature. Posljednji dan za prijavu ispita je subota, 15. veljače. Nakon tog roka naknadna prijava i odjava ispita bit će moguća od 15. veljače do 9. svibnja, ali samo uz opravdane razloge – poput težih zdravstvenih problema u vrijeme prijave ispita, prometne ili druge nesreće, smrti u obitelji i slično. Ostale važne datume mature možete vidjeti ovdje.

Podsjetimo, nedavno je izmijenjen i kalendar polaganja ispita. Esej iz Hrvatskog jezika pisat će se prije završetka nastavne godine, u subotu 16. svibnja, a promijenjen je i datum pisanja testa iz književnosti i jezika, koji se također piše u subotu, ali 13. lipnja. Od predmeta s većim brojem prijava, promijenjen je i termin pisanja Engleskog jezika – taj ispit polagat će se 26. lipnja. Ispitu iz Matematike nije mijenjan termin, on se piše posljednjeg dana ljetnog roka, 29. lipnja. Novi kalendar mature možete pregledati na linku.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.