Pretraga

Od prijava ispita do konačnih rezultata: Donosimo najvažnije datume mature 2020.

A- A+

Školska godina u punom je jeku, a brojni maturanti već su započeli s priprema za ispite državne mature. Uskoro započinju teći i rokovi u kojima putem sustava Postani student maturanti moraju obaviti neke od najvažnijih radnji, poput prijave i eventualne odjave ispita i prijave studijskih programa.

Foto: srednja.hr

Prvi važan datum za maturante generacije 2020. je, već sljedećeg mjeseca, 20. studenog, kada započinju prijave maturanata u sustav Postani student. U vrlo kratkom roku nakon tog datuma, 1. prosinca, maturantima će biti omogućene prijave ispita državne mature. Ispiti će se moći prijavljivati i mijenjati sve do 15. veljače.

Izdvojeni članak

Ove godine uvedene izmjene u više ispita mature: Pogledajte što je sve novo

Istoga dana, 15. veljače, započinje rok za naknadnu prijavu, promjenu i/ili odjavu prijavljenih ispita, a taj rok zaključuje se 9. svibnja. Važno je naglasiti da ovaj rok naknadnih prijava i odjava mogu iskoristiti samo pristupnici koji imaju opravdani razlog zbog kojeg ispit nisu prijavili ili odjavili u redovnom roku. Prema pravilniku o polaganju državne, opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti:  teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi

U međuvremenu će maturanti početi prijavljivati i željene fakultete. Kako nam kažu u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, početak prijava studijskih programa u sustavu Postani student je 1. veljače. U pravilu, svoje liste prioriteta maturanti mogu mijenjati sve do objave konačnih rezultata ljetnog roka mature, dakle do 20. srpnja.

Podsjetimo, nastavna godina za maturante završava najkasnije 29. svibnja. Esej iz Hrvatskog piše se 16. svibnja, ispiti započinju 8. lipnja, a  posljednji su na rasporedu 29. lipnja. Prijevremeni rezultati bit će objavljeni 13. srpnja, kada počinje istjecati i 48-satni rok za prigovore na ocjenu ispita. Detaljnije kalendar mature 2019./2020. možete proučiti na ovoj poveznici.

Ključni datumi mature 2020.

➤ 20. studenog 2019. – počinju prijave u Postani student
➤ 1. prosinca 2019. – počinju prijave ispita državne mature
➤ 1. veljače 2020. – počinju prijave studijskih programa
➤ 15. veljače 2020. – završavaju prijave ispita državne mature
➤ 15. veljače do 9. svibnja 2020. – rok za naknadnu prijavu, promjenu i/ili odjavu ispita
➤ 16. svibnja do 29. lipnja 2020. – pišu se ispiti državne mature
➤ 13. srpnja 2020. – objavljuju se prijevremeni rezultati
➤ 15. srpnja 2020. – završava rok za prigovor na ocjenu
➤ 20. srpnja 2020. – obavljuju se konačni rezultati i završavaju prijave studijskih programa

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje. Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Od prijava ispita do konačnih rezultata: Donosimo najvažnije datume mature 2020.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap