Pretraga

Izmijenjen kalendar mature: Esej iz Hrvatskog se piše u svibnju i to subotom, prvi tjedan lipnja nema ispita

A- A+

Zbog štrajka koji je u školama trajao čak 36 radnih dana, mijenja se ovogodišnji kalendar državne mature. Kako je i najavljeno, esej iz Hrvatskog jezika pisat će se u svibnju, i to u subotu, 16. svibnja. Također u subotu, ali 13. lipnja, piše se test iz Hrvatskog. Od ispita s većim brojem prijava izmijenjen je i termin pisanja Engleskog jezika, dok prvog tjedna u lipnju ipak neće biti ispita.

Zbog epidemiološke situacije i novonastalih okolnosti kalendar mature za 2019./2020. još je jednom izmijenjen, a novi donesen 8. svibnja možete vidjeti ovdje.

Foto: srednja.hr

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja danas su priopćili kako je dana suglasnost Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja na prijedlog Kalendara polaganja ispita državne mature školske godine 2019.- 2020. Podsjetimo, prethodno je izmijenjen Pravilnik o polaganju državne mature, koji je otvorio mogućnost da se dio ispita polaže i prije završetka nastavne godine.

Novi termini pisanja Hrvatskog i Engleskog

Izdvojeni članak

Kaos oko mature: Učenici u neizvjesnosti, još uvijek nepoznato mijenja li se kalendar polaganja ispita

Prema novom kalendaru, esej iz Hrvatskog pisat će se u subotu, 16. svibnja 2020. Izmijenjen je i termin pisanja testa iz Hrvatskog, kojeg će pristupnici pisati također u subotu, ali 13. lipnja.

Od predmeta s većim brojem prijava, promijenjen je i termin pisanja Engleskog jezika – taj ispit polagat će se 26. lipnja. Ispitu iz Matematike nije mijenjan termin, on se piše posljednjeg dana ljetnog roka, 29. lipnja.

Popularnim izbornim predmetima izmijenjeni datumi pisanja

Kada je riječ o popularnijim izbornim predmetima, i Fizika je dobila novi termin, a piše se 17. lipnja. Dan kasnije, 18. lipnja, polaže se Politika i gospodarstvo, a izmijenjen je i termin Biologije, koja će se pisati 12. lipnja.

Uz to, novost je da od 1. do 7. lipnja nema ispita, a prema starom kalendaru u tom su se razdoblju trebali ispiti trebali pisati. Prvi ispiti nakon eseja iz Hrvatskog pišu se tek 8. lipnja, kada su na rasporedu Kemija i Sociologija.

Termin objave prijevremenih rezultata ostaje isti, 13. srpanj. Rok za prigovore je 15. srpanj, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja.

Podsjetimo, kako smo pisali u srijedu, NCVVO smo pitali što je s njihovim prijašnjim prijedlogom da se za pitanja koja se odnose na gradivo drugog polugodišta završnog razreda srednje škole, svim učenicima dodjeli maksimalni broj bodova koji zadatak nosi. Do te izmjene u ovogodišnjim ispitima mature ipak neće doći.

– Sve škole predvidjele su nadoknade kojima će u potpunosti uspjeti nadoknaditi nastavu izgubljenu štrajkom. Stoga nema potrebe razmišljati o tada predviđenom rješenju, a koje bi imalo smisla u slučaju nemogućnosti nadoknade nastave, kažu iz NCVVO-a.

Popis lektira za ovogodišnji esej možete pronaći na ovoj poveznici, a novi kalendar mature možete vidjeti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknite ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [487.92 KB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.