Pretraga

Provjerili smo koji fakulteti ove godine provode prijemne za upis i u kakvom obliku

A- A+

Osim polaganja državne mature, dio fakulteta za upise na pojedine studije traži i polaganje prijemnog ispita. Neki u obliku testa intelektualnih sposobnosti, neki provjeravaju konkretna znanja i vještine, a dodatno testiranje na pojedinima uključuje i intervju.

ispit

Foto: pixabay

Prijave ispita državne mature završile su početkom veljače, a sredinom tog mjeseca započela je prijava studijskih programa u sustavu Postani student. Za upis nekih od njih i ove je godine potrebno položiti dodatnu provjeru.

Primjerice, u većini slučajeva rok za prijavu fakulteta je do dana objave konačnih rezultata mature. Ipak, taj rok često ne vrijedi za studije koji za upis uvjetuju polaganje neke vrste prijemnog ispita – elektroničke prijave tih studija u sustavu Postani student obično završavaju ranije nego prijave studija koji za upis ne traže polaganje prijemnog. Zato bi maturanti redovito trebali pratiti web stranice fakulteta koji žele upisati, kako ne bi propustili važne rokove i informacije vezane uz upise i prijemne ispite.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Nije dovoljna prijava u Postani student: Maturanti koji žele na Medicinski moraju obaviti važnu radnju

Među poznatijim fakultetima koji će ove i godine provoditi prijemi je, primjerice, Medicinski u Zagrebu. Novost od ove godine je da se studenti za prijemni dodatno prijavljuju putem posebne aplikacije, o čemu više možete čitati ovdje. Za upis Medicinskog provjeravat će se znanje iz biologije, kemije i fizike potrebno za studij. Već smo pisali i kako je Filozofski ukinuo prijemni za studij psihologije, ali će, prema podacima koje nam je dostavila Agencija za znanosti i visoko obrazovanje, čiji je Središnji prijavni ured zadužen za upise na studije, Filozofski provoditi test predznanja za upis studija anglistike.

U nastavku donosimo popis fakulteta koji provode dodatna testiranja za upise, a riječ je o podacima Agencije za znanosti i visoko obrazovanje. Valja napomenuti kako na popisu nema studija logopedije u Zagrebu i Rijeci, a za upis oba potrebno je proći kroz procjenu jezično-govorno-glasovnog statusa. Postojanje te vrste teškoća isključujući je kriterij za kandidate. Također, s obzirom na neizvjesnost epidemiološke situacije, popis studija koji provode prijemne podložan je izmjenama u narednom razdoblju.

Napomena: ako vam popis u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.