Pretraga

Provjerite koliko će kandidata pristupiti jesenskom roku državne mature

A- A+

Sutra ispitom iz logike u devet sati počinje jesenski rok državne mature. Pristupit će mu 5 759 kandidata od čega je 4 546 ovogodišnjih maturanata, a ostatak su strani te ‘stariji’ kandidati. Pomalo je iznenađujuće da sve obvezne predmete veći broj kandidata piše na nižoj, nego li na višoj razini.

Polganju ispita na jesenskom roku državne mature pristupit će 5 759 kandidata. Od tog je broja 4 546 ovogodišnjih maturanata, a ostatak (1213) su stranci te pristupnici koji su maturirali prethodnih godina.

Izdvojeni članak

Jesenski upisni rok: Evo na kojim je fakultetima u Zagrebu ostalo slobodnih mjesta

Obvezni predmeti ‘popularniji’ na nižim razinama

I dok su na ljetnom roku hrvatski jezik i engleski jezik, imali kudikamo više pristupnika na višoj razini, na jesenskom će sva tri obvezna predmeta više kandidata pisati na osnovnoj razini:

  • Hrvatski jezik A razina – 1 171

  • Hrvatski jezik B razina – 1 620

  • Engleski jezik A razina – 779

  • Engleski jezik B razina – 1 413

  • Matematika A razina – 889

  • Matematika B razina – 2 463

Izdvojeni članak

Jesenski rok: Najvažniji datumi i aktivnosti na državnoj maturi

Fizika i na jesenskom roku najčešći izbor maturanata

Kada je riječ o izbornim predmetima koje je prijavilo najviše maturanata na jesenskom roku, situacija je uz male izmjene slična onoj na ljetnom.

Fizika je vodeća te će ju pisati 662 pristupnika. Slijedi ju biologija s 550 prijavljenih te PiG s 524. U top pet po broju prijava su još kemija 336 te informatika 196.

Predmeti koje je također prijavilo preko stotinu kandidata su još psihologija 162, povijest 129 te njemački B razine 151, s tim da treba naglasiti da se i taj jezik dakle piše na obje razine i ubraja u skupinu obveznih predmeta.

Od materinskih jezika, na jesenskom će se roku pisati mađarski, srpski te talijanski jezik na obje razine. Polagat će ih ukupno deset pristupnika.