Pretraga

Jesenski rok: Najvažniji datumi i aktivnosti na državnoj maturi

A- A+

Pristupnici koji nisu uspjeli položiti državnu maturu na ljetnom roku, kao i oni koji nisu zadovoljni svojim ocjenama, imaju šansu popraviti stvari na jesenskom roku. On će trajati od 26. kolovoza pa do 11. rujna. Prvi ispit bit će logika u 9 sati u srijedu, a posljednji likovna umjetnost u 14 sati, u petak 11. rujna.

Svi oni koji nisu uspjeli položiti ispite državne mature na ljetnom roku ili oni koji nisu zadovoljni rezultatima postignutim na jednom od prethodnih rokova, imat će priliku za ‘popravni’ u jesenskom roku. Prvi ispit na rasporedu je logika koja se piše u srijedu, 26. kolovoza u 9 ujutro.

Izdvojeni članak

Zagrepčani u povlaštenom položaju na jesenskom roku mature

Ovom je ispitu na ljetnom roku pristupalo preko 260 kandidata, a imali su dva sata za rješavanje 20 pitanja.

Kada je pak riječ o područjima ispitivanja, bilo ih je četiri: pojam, sud: neformalna i formalna logika, zaključak: neformalna i formalna logika te metodologija.

Najviše bodova nosilo je područje ‘zaključak: neformalna i formalna logika’ (24 boda).

Istog dana, dakle u srijedu u 14 sati pisat će se i glazbena umjetnost.

Izdvojeni članak

Policija se uključila: Odgođen esej i test iz hrvatskog na maturi!

Obvezni predmeti vrlo gusto raspoređeni

Od obveznih predmeta, prvi je na rasporedu hrvatski jezik, oko kojeg se diglo puno prašine na ljetnom roku. On će se pisati u idući utorak, 1. rujna u devet sati ujutro. Hrvatski jezik je podijeljen u dva dijela, ali na jesenskom roku će se sve pisati odjednom.

Tako će biti i u slučaju engleskog jezika, koji je na rasporedu odmah u srijedu (2.9.) u devet ujutro.

Vrlo gusto raspoređenu seriju obveznih predmeta zaključuje matematika. Ona se na obje razine piše u četvrtak 4. rujna, također u devet sati ujutro.

Izdvojeni članak

Ovaj maturant je osvojio Nagradu Soljačić vrijednu 33 500 kuna

Rezultati 16. rujna – kako podnijeti žalbu

Preliminarni rezultati jesenskog roka državne mature bit će objavljeni 16. rujna, a za eventualne prigovore imate 48 sati.

Oni koji su ove godine završili srednju i dakle pisali ispite državne mature u školama, svoje prigovore odnosno žalbu rješavaju tako što se javljaju ispitnom koordinatoru u školi.

On im onda daje obrazac koji nakon što pristupnik ispuni, ponovno vraća koordinatoru.

Zatim ga ispitno povjerenstvo analizira te daje mišljenje o žalbi i onda upućuje u daljnju proceduru ili ocjenjuje kao neosnovanu.

Oni koji su prethodnih godina maturirali, a sada su pristupili ispitima državne mature, žalbu ulažu na poveznici Moji prigovori, gdje trebaju kratko i sažeto navesti koji je zadatak ili druga pojedinost po njihovom mišljenju sporna.

Nakon što istekne rok za prigovore te se oni razmotre, slijedi i konačna objava rezultata jesenskog roka koja je na rasporedu 21. rujna.

Podjela svjedodžbi za one koji uspješno apsolviraju maturu je 24. rujna.