Pretraga

Sociologija je ove godine na maturi bila čak lakša nego lani

A- A+

Nakon Kemije, danas, u 14 sati prijavljeni kandidati pisali su ispit iz Sociologije kojeg je ove godine kao izborni predmet prijavilo ukupno 1.019 kandidata. Od toga 599 gimnazijalaca, 238 strukovnjaka i 182 ostalih kandidata. Prema pričanjima maturanata iz Osijeka i Koprivnice, pretjeranih iznenađenja nije bilo, a nekima je ovogodišnji ispit bio lakši od lanjskoga.

Foto: screenshot

Kao i svi prethodni predmeti do sad i ispit iz Sociologije bio je prilagođen prema gimnazijskom programu, a u njemu se ispitivalo pet temeljnih područja koja uključuju Sociologiju kao znanstveni pogled na društvo, Društvo i društvenu strukturu, Kulturu, socijalizaciju i identitet, Društvene institucije te Globalizaciju i njezine društvene posljedice. U razgovoru s maturantima, ispit nije bio težak bitno je bilo skoncentrirati se i dobro proučiti pitanja. 

Izdvojeni članak

Matura iz kemije: Nije u redu da traže zaključivanje, ako su nas učili samo suhoparne činjenice

Ovogodišnji ispit nije pretjerano odskakao od lanjskoga 

U razgovoru s dvojicom maturanata iz Druge osječke gimnazije i Srednje škole Koprivnica doima se da je ispit prošao bez pretjeranih poteškoća. Sve je bilo regularno, a neka su se pitanja čak činila istima kao lani samo drukčije formuliranima. 

– Nije bilo teško, trebalo se samo dobro pripremiti, ostati miran i koncentriran. Prema mojem mišljenju, ispit nije bio puno drugačiji od prijašnjih, čak mislim da su se neka pitanja ponovila, samo su bila drugačije formulirana. Na prvu mi se činilo da neki dijelovi gradiva nisu bili spomenuti u katalogu, ali dok sam malo razmislio, onda sam skužio da su ta dva-tri pitanja bila samo malo drugačije postavljena od očekivanog, podijelio je s nama prve dojmove budući Upravni referent Manuel iz Srednje škole Koprivnica.

Sličnog je mišljenja i Nenad iz Druge gimnazije Osijek koji je zaključio da jen ovogodišnji ispit možda čak i bio lakši od lanjskoga.

– Ovogodišnji ispit bio mi je lakši od prošlogodišnjeg. Većinu pitanja sam znao, tako da ništa nisam ostavio prazno. Sva pitanja bila su prema ispitnom katalogu, rekao nam je Nenad iz Osijeka. 

Izdvojeni članak

Stigli odgovori na pitanja iz PiG-a: Provjerite koliko ste toga točno riješili

Od suvremenih sociologa u ispitu su se našli Castells, Giddens i Beck

Nenad nam je kazao da su pitanja bila šarolika, a njihov je omjer bio fer. Od suvremenih sociologa kaže, našli su se Castells, Giddens i Beck, a pitanja su uključivala i društvene institucije, socijalizacija i kultura. I dok Nenad tvrdi da nije bilo ‘zeznutih’ pitanja, Manuel kaže da je njemu jedno ipak bilo zbunjujuće. 

– Bilo je jedno pitanje malo zbunjujuće; mislim da je glasilo: “navedi dvije vrste sankcija” Nisam bio siguran treba li navesti i pozitivne/negativne i formalne/neformalne ili samo jedne od njih. Ostalo je bilo bez problema razumljivo, priznaje Manuel. 

Osim navedenih, naši su nam sugovornici istaknuli još nekoliko pitanja koja su se našla na ovogodišnjoj maturi: Objasni difuziju, koliko tipova legitimne vlasti razlikuje Weber, koje teorijske perspektive je predstavnik E. Durkheim, navedi makrosocioloske i mikrosocioloske perspektive, koje vrste grupa razlikuje C. H. Cooley, objasni sekundarni indentitet, objasni Marxovu kritiku religije, manifestne funkcije škola prema funkcionalistima, itd.