Pretraga

Što ako padnete državnu maturu i na drugom roku? Možete učiniti ove tri stvari

Državna matura zeznuta je stvar za one koji je ne mogu položiti, pa čak ni na drugom roku. Takvih maturanata ima i o njima se puno ne priča. Oni se sigurno ne osjećaju dobro, pogotovo ako sada već mogu pretpostaviti da će i na drugom roku popadati ispite. Ako se to dogodi, tu smo za vas, jer nije smak svijeta. Postoje barem tri stvari koje možete učiniti ako do toga dođe.

učenik u hudici pod stresom, rukama sakriva lice

Foto: Unsplash

Sutra kreće drugi rok ovogodišnje državne mature. Pod stresom ste, jasno. Na prvom ste roku pali ispit(e), niste još upisali faks, a ove godine imate još samo jednu šansu.

Stres, pritisak, panika. Sve to je znak da vam je stalo. Ako ste se pripremali i učili, velika je šansa da ćete riješiti ispite. No, uvijek postoji sumnja – što ako padnete? Što onda poduzeti? Iako nije idealno, nije ni smak svijeta, postoje barem tri stvari koje možete učiniti.

Izdvojeni članak
ilustracija, probni ispit mature iz Matematike i kalkulator na radnom stolu

Idući tjedan kreće drugi rok državne mature: Imamo pet savjeta za kandidate

Odlučiti da faks nije za vas i početi tražiti posao

Završio si strukovnu školu, imaš svoje zanimanje, a državnu maturu pisao si samo da bi mogao upisati faks. I nakon dva roka nisi uspio, iako si se pripremao. Možda iz toga možeš izvući neku pouku. Razmisli, koliko ti je snažna želja za upisom studija? Što želiš upisati i zašto? Što na kraju želiš postići?

Ako nemaš odgovore na ta pitanja, ili je odgovor – zato što svi to rade – možda faks i nije pravi izbor za tebe. Na koncu, ako nisi uspio položiti maturu u dva roka, onda ti polaganje kolokvija i ispita na faksu, koji god da upisao, neće baš polaziti od ruke.

Upisati faks bez mature

Iako novi propisi kažu da maturanti ne mogu upisati faks bez položene državne mature, postoji jedna iznimka. Postoji nešto što se zove kratki stručni studij. Traje godinu do dvije dana, a mogu ga upisati svi koji su završili srednju školu, makar i trogodišnju.

U Hrvatskoj trenutno postoje dva takva studija. Kratki stručni studij Ljevarstvo možete studirati na Metalurškom fakultetu u Sisku, a kratki stručni studij Internetski marketing na Veleučilištu Algebra u Zagrebu. To su, po svemu sudeći, jedina dva kratka stručna studija u RH, no s obzirom na nove propise, moglo bi ih se pokrenuti još.

Izdvojeni članak
studenti sjede na predavanju

U Hrvatskoj postoje dva studija koja i dalje možete upisati bez položene državne mature: Ovo su detalji

Uzmite praznu godinu

Ako ste završili gimnaziju i niste položili državnu maturu ni na prvom ni na drugom roku – tehnički niste završili gimnaziju. Gimnazijalci svoju srednjoškolsku svjedodžbu dobivaju nakon državne mature. Vama, stoga, ako takvih uopće ima, ne ostaje ništa drugo doli uzeti knjigu u ruke i pripremiti se za maturu dogodine.

Čak i ako ste završili strukovnu i sigurni ste da želite ponovno probati na maturi i pokušati upisati faks, tu je opcija prazne godine između srednje i faksa. Poanta je da kroz tu godinu osim učenja i pripreme za maturu možete raditi i zaraditi svoj novac, pokrenuti neki svoj mali ‘biznis’, otkriti novi hobi, raditi na sebi. Možete upisati neki tečaj i skužiti da ni ne želite na maturu. Ili pak nakon posla shvatiti da baš želite studirati i raditi nešto drugo. Što god da se dogodi, nije smak svijeta, a opcija uvijek ima