Pretraga

Petra je prva na rang listi za jedan od najprijavljivanijih studija: ‘Nije dovoljno imati samo obrazovanje’

Razgovarali smo s Petrom Kruhak, maturanticom koja je bila prva na rang listi studija Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Iz svih obaveznih matura je dobila ocjenu odličan, dok je iz PiG-a dobila vrlo dobar.

Petra Kruhak. Foto: Privatna arhiva

Nije tajna da je ekonomija izrazito popularna među maturantima. Prema podacima koje je objavio Središnji ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, najveći broj prijava prvog izbora upravo je imao studij Poslovna ekonomija na Ekonomskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prva na rang listi ispred stotine maturanata, bila je maturantica Petra Kruhak.

– Odlučila sam se na Poslovnu ekonomiju jer je sam uspjela pronaći sredinu između ljubavi prema matematici i zanimanju za ekonomiju. Poslovna ekonomija je praktična te nudi mnogo zanimljivih smjerova, što me na kraju potaknulo da baš to upišem, objašnjava nam Petra.

Izdvojeni članak
Dejan najbolje riješio prijemni medicine

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

‘Za maturu sam se najviše pripremala sama’

Na maturi je, ističe, pisala Hrvatski, višu razinu Matematike i Engleskog te kao izborni predmet Politiku i gospodarstvo. Iz obveznih je predmeta dobila ocjenu odličan, dok je iz PiG-a dobila vrlo dobar. Rezultatima je, priznaje, bila oduševljena i ponosna. Puno se pripremala za maturu što se očito – isplatilo.

– Za maturu sam se najviše pripremala sama iako sam iz nekih predmeta išla na pripreme. Najveći dio toga je bilo ponavljanje gradiva, ali i rješavanje prošlih ispita matura jer sam se na taj način iz prve ruke upoznavala s tipovima pitanja, ali i vježbala te provjeravala svoj napredak. Morala sam mnogo raditi, ali to se podrazumijevalo jer nitko ne može napraviti tvoj posao umjesto tebe, napominje.

Ključnu ulogu u njenoj pripremi, svakako je odigralo i znanje koje je stekla tijekom nastave. Profesori su je za maturu pripremali već i prije četvrtog razreda srednje škole, što je Petri poslužilo kao odlična podloga na kojoj je nastavila pripremu. Tijekom školovanja je također išla i na nekoliko natjecanja, mahom iz prirodnih predmeta, što joj je pomoglo da stekne iskustvo nošenja sa stresom.

Izdvojeni članak
maturantica Eva bez pogreške riješila maturu iz Engleskoga

Eva iz strukovne škole bez pogreške je riješila maturu iz Engleskoga: ‘Veselim se odlascima u menzu’

Planira ostati u Hrvatskoj

– Smatram kako je moja generacija imala izazovnije školovanje nego uobičajeno, no to ne znači da nije imala mogućnosti. Tijekom online nastave koja je bila dobro organizirana u mojoj školi nastava se održavala više-manje normalno. Naravno, nije bilo iste kvalitete kao nastava uživo. Iako nisam imala značajnih poteškoća tijekom online nastave, nedostajao mi je stvarni kontakt s prijateljima iz razreda kao i profesorima. Također bilo bi lakše slušati matematiku i fiziku uživo gdje je lakše pratiti objašnjenja profesora, kaže Petra.

Po završetku fakulteta, Petra kaže da planira ostati u Hrvatskoj. Nakon studija voljela bi se baviti financijskim menadžmentom i postati financijski analitičar. Na pitanje kakvo je njeno viđenje hrvatskog obrazovnog sustava, Petra navodi kako smatra da nudi široko znanje iz svih sfera života, ali da ono može biti nekada – preširoko.

– Učenicima bi trebalo dati više izbora kako bi u svemu tome pronašli nešto što zbilja vole. Većinom je naglasak na teoriji, a premalo se orijentira na stvarne životne situacije i kompetencije koje su nam potrebne kako bismo ih savladali. Teorija je bitna, ali nije sve. U današnjem društvu nije dovoljno imati samo obrazovanje, već se znati istaknuti, zaključuje.

Više o najboljim maturantima:

Eva iz strukovne škole bez pogreške je riješila maturu iz Engleskoga: ‘Veselim se odlascima u menzu’

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.