Pretraga

Prije nego što upišete fakultet pogledajte ova dva videa, moglo bi vam biti korisno

A- A+

Jučer je bio posljednji dan ispita na ljetnom roku državne mature, a maturanti će se uskoro upisivati na fakultete. Da bi im olakšali prelazak u sustav visokog obrazovanja, Agencija za znanost i visoko obrazovanje i ove je godine u suradnji s Televizijom Student s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu pripremila nekoliko promotivnih video spotova putem kojih budući studenti mogu dobiti korisne informacije.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Istraživanja koja je provela AZVO pokazala su da su mladi u Hrvatskoj nedovoljno informirani o prijelazu iz srednjoškolskog u visokoobrazovni sustav. Informacije uglavnom prikupljaju iz neformalnih izvora – od roditelja, prijatelja i iz medija. Isto tako, nisu u dovoljnoj mjeri informirani o sustavu visokog obrazovanja općenito, osobito o bolonjskim razinama i razlikama između sveučilišnih i stručnih studija.

Zato su u Agenciji u suradnji TV Student 2018. pokrenuli kampanju FAKSIranje u sklopu koje su nastali i promotivni video spotovi. Cilj spotova je povećane vidljivosti i informiranja budućih studenata i njihovih roditelja, ali i šire javnosti, o prijelazu iz srednjoškolskog u sustav visokog obrazovanja, vrstama visokih učilišta i studijskih programa te važnosti akreditacije i izbora kvalitetnih studijskih programa.

Oni koji odluče ostati na studiju u Hrvatskoj mogu birati između 10 sveučilišta, 17 veleučilišta i više od 20 visokih škola. U Hrvatskoj studira više od 165 tisuća studenata, a dio smo Europskoga obrazovnog prostora. Prvi promotivni videospot AZVO-a nosi naziv “Zašto studirati u Hrvatskoj?” te je u njemu pojašnjeno što sve Hrvatska nudi kao visokoškolska destinacija. 

Drugi video spot nudi informacije o samom sustavu visokog obrazovanja, vrstama visokih učilišta, studijskih programa, mogućnostima nastavka školovanja, važnosti akreditacije, potpori studentskom standardu kroz stipendije te korisnim mrežnim izvorima.