Pretraga

Inspekcija posjetila Agenciju za visoko školstvo, sumnjaju da ravnateljica nije ispunila uvjete za posao

Dio zaposlenika Agencije za visoko obrazovanje (AZVO) nedavno nam se obratio s optužbama da je ravnateljica AZVO-a Danijela Horvatek Tomić zaposlena protuzakonito u ožujku prošle godine. Kako nam su potvrdili iz Državnog inspektorata, inspekcija rada u prosincu je bila u Agenciji i utvrdila sumnju u počinjenje prekršaja vezanih uz ispunjavanje posebnih uvjeta za sklapanje ugovora o radu. Iz Agencije su za srednja.hr kazali da tijek i ishod javnog natječaja za ravnateljicu nisu osporavani te da su uvjeti za zaposlenje ispunjeni prema statutu Agencije. Dijana Vican, predsjednica Upravnog vijeća AZVO-a, rekla nam je da je upoznata s nadzorom Državnog inspektorata.

Danijela Horvatek Tomić i Dijana Vican

Danijela Horvatek Tomić, ravnateljica AZVO-a (lijevo) i Dijana Vican, predsjednica Upravnog vijeća AZVO-a (desno) | foto: srednja.hr, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru

Grupa djelatnika Agencije za visoko obrazovanje (AZVO) nedavno nam se obratila s apelom da je u ožujku prošle godine nezakonito zaposlena ravnateljica AZVO-a Danijela Horvatek Tomić. Tvrde da je u Agenciji 4. prosinca bio Državni inspektorat te da je protiv AZVO-a podnesen optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.

Agencija je ranije tražila deset godina iskustva na rukovodećim pozicijama za ravnatelja, novim statutom odredili četiri godine iskustva

Kako su nam potvrdili iz Državnog inspektorata, inspekcija rada u području radnih odnosa doista je obavila inspekcijski nadzor. Nadzorom su utvrdili osnovanu sumnju u počinjenje djela prekršaja vezanih uz pravovremenost prijave radnika na obvezno mirovinsko osiguranje i ispunjavanje posebnih uvjeta za sklapanje ugovora o radu. Iz Državnog inspektorata nisu eksplicitno rekli je li riječ o ravnateljici, ali su dodali da su poduzete zakonom propisane mjere. Grupa djelatnika AZVO-a tvrdi da Horvatek Tomić nema deset godina radnog iskustva na rukovodećim i organizacijskim poslovima iz područja visokog obrazovanja i znanosti. Naime, na natječaju za ravnatelja AZVO-a u 2022. godini uvjet je bio deset godina iskustva na rukovodećim pozicijima, no na natječaju godinu kasnije na koji se javlja Horvatek Tomić uvjet je četiri godine takvog iskustva.

AZVO je morao promijeniti svoj statut početkom 2023. godine kako bi ga uskladio s izmijenjenim Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. U statutu koji je važio do početka 2023. godine nije postojao uvjet o broju potrebnih godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama za ravnatelja, ali AZVO je ipak u natječaju u 2022. godini kao uvjet postavio deset godina iskustva na rukovodećim mjestima u visokom obrazovanju.

U izmjeni statuta koja je slijedila početkom 2023. godine stavlja se odredba da ravnatelj mora imati najmanje četiri godine iskustva na takvim pozicijama. Tako je stajalo i u natječaju na koji se javila Horvatek Tomić. Kako su nam rekli iz AZVO-a, Horvatek Tomić je na rukovodećim poslovima bila zaposlena od 2014. do 2022. godine, dakle osam godina. Ona je 2014. godine imenovana voditeljicom Ureda za kvalitetu, a 2016. godine i predsjednicom Povjerenstva za upravljanje kvalitetom Veterinarskog fakulteta. Od 2018. do 2022. godine, točno četiri godine, obnašala je dužnost prodekanice za kontrolu kvalitete Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak
dijana vican i premijer plenković

Premijer nakon uhićenja Vican i dalje hvali njezin rad na Sveučilištu, u porukama s Rimac i njegovo ime

AZVO kaže da javni natječaj nije osporavan, bilo je žalbe na upis u sudski registar

AZVO i samu ravnateljicu Horvatek Tomić pitali smo kako komentira optužbe da ne ispunjava uvjete za imenovanje na mjesto ravnateljice te smo ju pitali i je li ispunila sve uvjete koji su se tražili na natječaju. Iako je jasno da je Državni inspektorat bio u AZVO-u, otamo su nam odgovorili da im nismo dostavili informacije o sadržaju i argumentima optužbi pa nisu u mogućnosti dati konkretno očitovanje ili komentar. Uputili su nas i na sam Državni inspektorat zbog dužnosti čuvanja tajnosti podataka.

– Ocjenu o ispunjenju svih uvjeta propisanih javnim natječajem od 3. veljače 2023. godine donijelo je Upravno vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanje nakon provedenog javnog natječaja. Tijek i ishod javnog natječaja nisu osporavani ni na jedan od zakonom predviđenih načina. Odluku o imenovanju ravnateljice, Upravno vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanje donijelo je 7. ožujka 2023. godine, rekli su iz AZVO-a.

Kako je vidljivo na internetskim stranicama sudskog registra, iako je Horvatek Tomić ravnateljica od ožujka 2023., u sudski registar upisana je u rujnu 2023. Nakon toga slijedila je i žalba protiv rješenja o upisu Horvatek Tomić za ravnateljicu, no nju je odbio Visoki trgovački sud. Žalio se Mirko Smoljić koji je, prema pisanju medija Nacional.hr, na natječaju za ravnatelja AZVO-a 2022. godine dobio odbijenicu zbog navodnog neispunjavanja uvjeta, s čime se nije složio Upravni sud koji je utvrdio da je Smoljić imao status dostatan za izbor ravnatelja.

Izdvojeni članak
ekonomija rijeka

Podignute nove kaznene prijave zbog pronevjere novca na riječkoj Ekonomiji, policija objavila detalje

‘Budući da je postupak u tijeku, Upravno vijeće će donijeti odgovarajuće mjere u skladu sa sudskom odlukom’

Trenutna ravnateljica Upravnog vijeća AZVO-a, Dijana Vican, kazala nam je da je upis u sudski registar riješen kasnije zbog štrajka sudaca i administrativnog osoblja. Navela je da je zahtjev sa svom dokumentacijom Agencija uputila u proceduru na Trgovački sud u Zagrebu.

–  Zbog tadašnjih okolnosti riješen je kada je to bilo moguće. Po donošenju rješenja izvršen je i upis u sudski registar. Upoznata sam s navedenim nadzorom Državnog inspektorata. Budući da su poduzete daljnje mjere te je postupak u tijeku, u ovom trenutku nisam u mogućnosti komentirati navedene optužbe, kazala nam je Vican.

Dodala je i da je Horvatek Tomić ispunila sve uvjete natječaja za ravnateljicu AZVO-a te da uvjete za ravnatelja AZVO-a propisuje statut koji donosi Upravno vijeće. Upravno vijeće, nastavila je, utvrđuje uvjete za ravnatelja u skladu sa zakonskim propisima uzimajući u obzir djelatnost ustanove, zadaće i ovlasti koje zakon propisuje.

– Budući da je postupak u tijeku, Upravno vijeće će donijeti odgovarajuće mjere u skladu sa sudskom odlukom. Moram Vas podsjetiti da prema odredbama Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti Upravno vijeće upravlja Agencijom te ima cijeli niz poslova, između kojih su donošenje godišnjeg programa rada Agencije te nadziranje provođenja godišnjeg programa Agencije. Ističem kako nadzor nad zakonitošću rada Agencije kao i nadzor nad primjenom odredbi Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti i svih propisa donesenih na temelju njega provodi nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zaključila je Vican.


KRONOLOGIJA DOGAĐANJA U AGENCIJI ZA VISOKO OBRAZOVANJE

22. listopada 2022. stupio na snagu novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti

30. prosinca 2022. stupio na snagu novi Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti koji uređuje ustrojstvo i ovlasti Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), AZVO postala samostalnija i neovisnija u ocjenjivanju fakulteta

2. veljače 2023. stupio na snagu novi statut AZVO-a, propisuje da ravnatelj mora imati najmanje četiri godine radnog iskustva na upravljačkim i organizacijskim poslovima iz područja visokog obrazovanja i znanosti, novi statut donijelo je Upravno vijeće na sjednici 25. siječnja 2023.

3. veljače 2023. Upravno vijeće na čelu s Dijanom Vican na sjednici raspisuje natječaj za ravnatelja AZVO-a

7. ožujka 2023. Upravno vijeće odabralo Danijelu Horvatek Tomić za ravnateljicu AZVO-a sljedeće četiri godine

6. studenog 2023. u istražnom zatvoru završila predsjednica Upravnog vijeća AZVO-a Dijana Vican jer je spriječila naplatu garancije građevinskoj tvrtki koja se javila na natječaj za radove na studentskom domu

24. studenog 2023. Vican puštena iz istražnog zatvora

8. veljače 2024. policija objavila da je bivša uprava Ekonomskog fakulteta u Rijeci, na čijem je čelu tada bio Alen Host koji je sada u Akreditacijskom savjetu AZVO-a, osumnjičena za štetu od 384.000 eura