Pretraga

Štrajk moguć za vrijeme mature: Profesori podržali blokadu sustava

A- A+

Sindikati su na svom referendumu odlučili – idemo u blokadu do ispunjenja zahtjeva. Ukoliko vladajući ne pristanu na socijalni dijalog, sindikati javnih i državnih službi složni su da će krenuti u štrajk. Ne žele otkriti kad će to biti, ali da se naslutiti da je najbolja točka za štrajk – državna matura. Ako će se štrajkati za vrijeme mature cijeli vremenik ispita će se promijeniti, a to bi moglo dovesti do brojnih komplikacija.

Čak 11 ujedinjenih sindikata javnih i državnih službi krajem prošlog tjedna organizirali su referendum za štrajk do ispunjenja zahtjeva. Članovi sindikata su na referendumsko pitanje o štrajku odgovorili potvrdno, što znači da bi i profesori mogli krenuti u blokadu i štrajk. Ovih dana će i jedan od najvećih sindikata zaposlenih u prosvjeti, Preporod, organizirati referendum s jednakim pitanjem za svoje članove. Poznato je kako je točka u kojoj se najviše može utjecati na sustav upravo državna matura, no još nije poznato kad će se dogoditi štrajk.

Izdvojeni članak

Maturanti nezadovoljni: ‘Zašto su smijenili glavnog za maturu dva tjedna prije početka ispita?’

‘Plan štrajk’ za vrijeme mature? 

Prije nekoliko dana, Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod kazao nam je da sindikati najviše mogu oslabiti sustav ako će štrajkati tijekom mature i to za vrijeme održavanja obveznih predmeta.
Međutim, Preporod tek treba održati referendum za svoje članove, dok su ostali sindikati jasno poručili – idemo u sindikalne akcije.

 – Jako sam zadovoljan odazivom. Oko 87 posto od naših 11 tisuća članova pristupilo je referendumu, kazao nam je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Sindikati mudro šute i ne kane objaviti kad i kako će održati štrajk, jer ne žele da vladajući budu pripremljeni za sve što se sprema.
– Prerano je izlaziti s tim podacima. Moguće je i da se pokrene socijalni dijalog s vladajućima te da uslijede pregovori, najavljuje Mihalinec. 

Ukoliko se postignu dogovori oko povratku dosada otetih prava te ako Vlada zajamči da neće dirati u plaće i dodatke u državnim i javnim službama, ‘neće se ići u tako teške blokade.’

Izdvojeni članak

Bivši maturant savjetuje: Kako najbolje napisati esej iz hrvatskog

Za svaki test iz mature postoje četiri rezervna ispita 

Unatoč tome što nije poznato kad će se štrajkati, već danima se špekulira o terminu nadolazećih ispita državne mature i to o terminima kad se održavaju obvezni predmeti koje polažu svi učenici.
Dalibor Perković
iz Nastavnici organizirano smatra da neće biti veliki problem ukoliko profesori budu štrajkali za vrijeme mature.

– Državi je najlakše riješiti taj aspekt štrajka. Najlakše je zaposliti ljude da dežuraju na maturi, oni ne moraju biti stručni. No ako nastavnici štrajkaju nastavu i ocjenjivanje, nitko ih ne može zamijeniti, poručio je Perković. 

Svejedno, ukoliko sami nastavnici odluče bojkotirati obvezne ispite mature, u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja nemaju straha. – Za svaki od ispita mi imamo četiri dodatne inačice koje su jednako kvalitetne kao i ispit. Što se tiče toga mi smo osigurani, poručila nam je Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnatelja NCVVO – a.
Dodaje kako se iskreno nada se neće štrajkati za vrijeme mature, jer se pomiče cijeli vremenik i o tome ovise i upisi na fakultet te da se u NCVVO – u, koji provodi maturu, ponašaju kao da će sve ići po planu. 

Ukoliko se pak dogode ovakve izvanredne situacije, ministar Željko Jovanović i najodgovornija za maturu, Alenka Buntić Rogić, morat će sjesti za stol i dogovoriti alternativni scenarij.