Pretraga

Maturanti nezadovoljni: ‘Zašto su smijenili glavnog za maturu dva tjedna prije početka ispita?’

A- A+

Dok su neki maturanti jučerašnju vijest o smjeni Gorana Sirovatke, ravnatelja centra koji je zadužen za provođenje državne mature, NCVVO – a, dočekali s nezadovoljstvom, drugima je svejedno. Oni koji brinu o tome tko je na mjestu najodgovornijeg za maturu, smatraju da se nije trebalo čekati nekoliko dana prije mature da ga se smijeni. Maturanti ne prepoznaju vršiteljicu dužnosti ravnateljice NCVVO – a i ne znaju kome će se obratiti za pomoć u slučaju problema s ispitnim pitanjima.

Izdvojeni članak

Pao Sirovatka: Srušen ‘prvi čovjek’ državne mature

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, od jučer više na poziciji najodgovornije osobe za državnu maturu. Ravnatelj je smijenjen dva tjedna prije početka mature, a maturanti su zbunjeni – kome se obratiti ako će biti problema? Prepoznaju ga zbog prošlogodišnjeg istupanja u medijima, a za trenutnu vršiteljicu dužnosti, Alenku Buntić Rogić, je malo koji maturant čuo. Provjerili smo s maturantima brinu li se oko ove, njima iznenadne smjene i misle li da će Sirovatkin odlazak utjecati na samu maturu.

‘Ministar je vršio pritisak na Upravno vijeće da smijeni ravnatelja’

– Ne iznenađuje me da je Upravno vijeće NCVVO – a jednoglasno smijenilo Gorana Sirovatku. Još prošle godine ministar Jovanović je govorio kako je za loša pitanja na ispitima iz hrvatskog jezika kriv upravo Sirovatka, kazao nam je Alen Jeđud, maturant zagrebačke IV. gimnazije.
Dodaje kako je ministar obrazovanja cijelo ovo vrijeme vršio pritisak na Upravno vijeće preko medija, pa ga uopće ne iznenađuje odlazak prvog čovjeka mature.

S njime se slaže Ivana Ana Tomić iz Prve ekonomske škole, kojoj nije jasno zašto je odgovorna osoba za maturu morala biti smijenjena baš sada, nekoliko dana prije početka ispita.
– Matura traje nekoliko tjedana u godini. Oni su njega smijenili baš sada. Mogli su pričekati da završi matura. Iskreno, ako će postojati nepravilnosti ne znam kome ću se obratiti, razočarana je maturantica Ivana.

Izdvojeni članak

Ekskluzivna lista: Najpopularniji predmeti koje maturanti ove godine biraju


Neke maturante nije briga, bitni im samo ispiti mature

Dok su neki maturanti koji zabrinuti oko toga kako će se provesti matura, drugima je svejedno. – Ja sam se pripremio za ispite, ne pratim vijesti i nemam pojma o ovome. Svejedno mi je, jer je sustav mature uigran i mislim da ova smjena neće nešto bitno promijeniti, kazao nam je Adam Rožmarić iz Prve gimnazije Varaždin. S njim se slaže i nekolicina učenika s Facebook grupe ‘Maturanti generacija 2012/ 2013’. Njima je sasvim svejedno tko je na čelu NCVVO – a, jer brinu ih samo ispiti mature.

Neće biti ključne osobe koja će stati iza ovogodišnjih ispita

Varaždinka Ivana Novak, inače maturantica Medicinske škole Varaždin, smatra da se ovom smjenom ništa neće promijeniti.

– To je veliki obujam posla, nezamislivo mi je da se sada sve stavi pod tepih tako da se makne Sirovatku. Ako nešto pođe po zlu i ljute mase maturanata krenu optuživati NCVVO za loša pitanja, oni će samo prebaciti lopticu krivnje na nekog drugog. Odgovornost će se slati dalje, a nitko ključan neće pokupiti zasluge za pogreške, kazala nam je ova učenica Medicinske škole.
Ivana je čula za Gorana Sirovatku još kad je prošle godine maturantima objašnjavao sporna pitanja iz hrvatskog jezika.

– Znam Sirovatku, doduše u negativnoj konotaciji zbog iskustva prošlogodišnjih maturanata, ali nemam pojma koja je to gospođa vršiteljica dužnosti, kazala nam je Ivana i dodala kako bi to mogao biti problem jer Alenka Buntić Rogić je nepoznata gotovo svim maturantima.