Pretraga

Stručnjaci savjetuju kako položiti maturu i upisati željeni fakultet

A- A+

Otvoreno učilište Algebra najavljuje ovogodišnji ciklus besplatnih karijernih savjetovanja, namijenjenih maturantima, koja će se tijekom rujna i listopada održati širom Hrvatske. Tijekom karijernih savjetovanja, budući studenti moći od strane karijernih savjetnika i stručnjaka za zapošljavanje i tržište rada saznati sve bitne informacije o državnoj maturi, koje im opcije upisa fakulteta stoje na raspolaganju ovisno o te koje profile zanimanja danas najviše traže poslodavci i u kojem je smjeru najbolje tražiti buduću karijeru.

foto: Algebra

Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha kada se više od 4000 maturanata diljem Hrvatske odazvalo na besplatna karijerna savjetovanja, Otvoreno učilište Algebra i partneri, MojPosao i EduCentar, pokreću ovogodišnji ciklus savjetovanja namijenjenih svim maturantima koji na vrijeme i bez stresa žele razmisliti o budućem studiju i karijeri te na jednom mjestu saznati sve o procesu državne mature, interesu za pojedine fakultete i mogućnostima zapošljavanja nakon studija.

Izdvojeni članak

Ne propustite jedinstvene Algebrine radionice i pomozite opremanju srednjih škola

Saznajte koje su šanse za upis pojedinih fakulteta

Na karijernim će savjetovanjima budući studenti, primjerice, saznati kakve su im šanse za upis pojedinog fakulteta i koje se vrste zanimanja najviše traže na hrvatskom i europskom tržištu rada te koje se vještine smatraju poželjnima za studij na pojedinom fakultetu ili kasnije zapošljavanje. No, ujedno će saznati kako što bezbolnije i uz što manje stresa prebroditi prvi važan korak i položiti ispit državne mature. Sa svojim vršnjacima i karijernim savjetnicima družit će se pritom u atraktivnom okruženju koje se prošle godine pokazalo izuzetno ugodnim i stimulirajućim – u većini će gradova karijerna savjetovanja biti održana u kino-dvoranama Cinestara.

Karijerna savjetovanja održat će se u gradovima širom zemlje tijekom rujna i listopada, po grupnom principu, pa organizatori očekuju da će, kao i prošle godine, maturanti rado ova događanja posjećivati sa svojim prijateljicama i prijateljima. Prijave za savjetovanja u svim gradovima već su otvorene te je, s obzirom na lanjski interes, preporučljivo da se zainteresirani čim prije registriraju.

Izdvojeni članak

Najviše osmaša bi u medicinske tehničare i turističke komercijaliste

Savjetovanja su besplatna

Budući da je istraživanje koje je svojevremeno provelo Otvoreno učilište Algebra pokazalo kako maturanti već početkom završnog razreda počinju osjećati povećanu razinu stresa, pravodobnim se i besplatnim savjetovanjima želi pomoći novoj generaciji budućih studenata da bezbolno prođu kroz proces državne mature i upisa na fakultete. Istovremeno, podaci i iskustvo kojima raspolaže vodeći regionalni portal za zapošljavanje, MojPosao, mogu pomoći maturantima da bolje razumiju kakve su stvarne potrebe poslodavaca i koju vrstu zaposlenika će tražiti u narednim godinama.

– I iza ovogodišnjeg projekta besplatnih karijernih savjetovanja stoji želja da maturantima omogućimo što raniji pristup informacijama o tome što ih čeka na kraju ove školske godine – državna matura – i kako odabir fakulteta ili visoke škole kasnije može utjecati na njihovu karijeru i mogućnosti zapošljavanja. Iako se informacije na ove teme mogu pronaći na brojnim mjestima, mladima se često teško snaći te su nam prošlih godina govorili kako su im ovako, praktično i na jednom mjestu prezentirane informacije jako korisne, naglasila je Klaudija Šarkanj, prof., voditeljica karijernog savjetovanja u Otvorenom učilištu Algebra.

Izdvojeni članak

Istraživanje: Petina ispitanika u Hrvatskoj zarađuje na instrukcijama

Savjetovanje pomaže usmjeravanju prema životnom pozivu

Prema podacima portala MojPosao, u prvih osam mjeseci ove godine u više od 52 posto oglasa tražila se viša ili visoka stručna sprema (najtraženija zanimanja bila su – programer, inženjer strojarstva i knjigovođa, te prodajni predstavnik), a onda je apsolutno nužna planiraju li budući studenti po završetku studija potražiti posao u inozemstvu (gdje su najtraženiji djelatnici u području elektrotehnike, strojarstva i medicine). Neke od ostalih nužnih vještina su poznavanje engleskog jezika (koje traži 77 posto poslodavaca) i rada na računalu (spominjalo se u 54 posto oglasa), a što još valja dobro naučiti tijekom fakulteta maturanti će moći čuti od savjetnika s ovog portala na karijernim savjetovanjima.

– Uvijek naglašavam mladim ljudima da je najvažnije slijediti svoje srce i upoznati sebe, jer svaki čovjek ima velike talente kojima može svijet učiniti ljepšim mjestom. Važno je na vrijeme otkriti te talente i dalje ih razvijati. Dolazak na besplatno karijerno savjetovanje mladima će pomoći da se lakše usmjere prema svom životnom pozivu, naglasio je Toni Milun, profesor matematike koji je brojnim učenicima kroz svoju virtualnu nastavu pomogao u boljem razumijevanju toga predmeta.

Stručnjaci savjetuju kako položiti maturu i upisati željeni fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap