Pretraga

Sućut kolegama na A razini s pjesmama: Pogledao sam film i skriptu i nadam se četvorci

A- A+

Nakon jučerašnjeg testa, oko 9.800 maturanata danas je pristupilo polaganju eseja iz hrvatskog jezika na B razini. Načelna tema eseja bila je iz djela Gospoda Glembajevi, a maturanti i ostali pristupnici eseju, trebali su u 350 riječi između ostaloga predstaviti djelo, razdoblje u kojem je pisano te Leonea Glembaja. Za to su imali dva sata i 40 minuta, a esej je bio interpretativnog tipa.

Foto: Srednja.hr

A kako su se snašli u svemu tome, ispripovijedala su nam tri maturanta i jedna pristupnica koja je prošle godine pala esej s temom pjesništva pa se sada ponovo okušala s Krležinim kultnim djelom. Ona je bila sjajna sugovornica za usporedbu prošlogodišnje i ovogodišnje B razine.

Pogledao sam film Glembajevi i pročitao sadržaj na lektirama i bilo je dovoljno

Izdvojeni članak

Maturanti nakon eseja na A razini Hrvatskog glasno uzvikuju ‘jao’: ‘Nisam znala ni što čitam’

Već smo spomenuli neke smjernice koje su maturanti i ostali pristupnici dobili na eseju B razine. Nešto više o njima, a i cjelokupni dojam, dao nam je maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke.

–  Trebalo je predstaviti djelo, razdoblje u kojem je pisano, predstaviti Leonea Glembaja. Zatim je trebalo interpretirati dijalog između Leonea i Fabriczya, gdje gledaju obiteljske slike. Leone komentira kako su Glembajevi sve postigli nečasno, dok Fabriczy to demantira. Još jedna od smjernica bila je objasniti ulogu njemačkog i latinskog jezika u djelu te objasniti onu Barboczjevu legendu (ne mogu se sjetiti kako se točno piše). Zadnja smjernica je bila usporediti Leonea s nekim likovima iz drugih djela, prisjeća se Patrik.

Prema njegovom iskazu, esejska tema nije bila teška, a čini se da si nije dao previše truda za pripremu.

– Nije bila preteška, pogledao sam film o Glembajevima na Youtubeu i pročitao sadržaj s lektire.hr. Tema je za mene bila super, govori Patrik, dodajući da se zapravo za esej općenito pripremao putem lektira.hr te iščitavajući gotove skripte o djelima sa Scribda.

Ovaj riječki maturant kaže kako mu je vremena za pisanje bilo više nego dovoljno te da pomalo žali višu razinu, koja je dobila ‘potpuno nepotrebnu temu’.

– Ja sam esej završio u sat i pol, skupa s još trojicom kolega i mislim da sam dobro napisao. Viša razina je imala hrvatsko pjesništvo. Potpuno nepotreba tema za esej, koja bi se trebala izbaciti iz budućih kataloga, smatra Patrik, koji iz Hrvatskog očekuje ukupnu četvorku.

Ivan je malo gatao pa je zaključio da bi mogli doći Glembajevi

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Maturantica zaziva Božju pomoć nakon pisanja A razine Hrvatskog: ‘Osman je totalno nečitljiv!’

Spreman, a onda i zadovoljan napisanim, bio je i naš drugi sugovornik iz I. tehničke škole Tesla.

– Tema je bila prelagana i bio sam spreman na nju. Jučer sam izračunao da će nama na B razini bit Glembajevi pošto dugo nisu bili pa sam se za to najviše pripremio, a za A razinu sam rekao da će biti pjesmice pošto nikad nisu bile, iako su svi govorili da će biti Kiklop, uvjerava nas Ivan u svoje kladioničarske mogućnosti.

– Vremena je bilo i previše. Izašao sam iz učionice za sat i 40 minuta i nadam se da bih mogao dobiti solidnu trojku ili četvorku, s obzirom da sam možda zeznuo gramatiku, iskazuje očekivanja ‘maturant iz Tesle’.

Premda se na društvenim mrežama stalno stvarala napetost oko eseja odnosno njegove moguće teme, i Ivan nas uvjerava da se kratko pripremao za esej.

–  Nisam se pripremao ništa previše, ponovio sam dan prije samo djela te srećom na kraju Glembajeve najviše. Jučerašnji test sam uredu napisao te mislim da sam mogao bolje da sam se više pripremio. Naime,  jezik me je najviše mučio, ali prvih 30 zadataka književnosti su bili dosta lagani pa se nadam sveukupnoj dvojci ili trojci, prokomentirao nam je Ivan malo cjelokupni ispit iz hrvatskog jezika.

Leon o Leoneu i ekipi: Cura mi je pročitala kratak sadržaj

Naš treći sugovornik malo je reći da je hladnokrvan oko svega vezanog za maturu. Kako planira studirati u inozemstvu, zadovoljit će ga dvojka.

Izdvojeni članak

Prošlogodišnji maturant ponovno polagao Hrvatski: ‘Opet su se tražili detalji, no najvažnije je uključiti mozak’

– Polazni tekst je bio kada je Leone gledao u sliku Glembajevih s vagom i raspravljao s nekim na F o onoj nekoj legendi, blijeda su Leonova sjećanja o smjernicama za esej.

Na temelju njih bismo zaključili da se ovaj maturant Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci nema čemu nadati na eseju, kad ono…

– Jako sam zadovoljan, super sam napisao. Pripremao sam se tako da sam pogledao film kad smo radili lektiru i sad sam pročitao kratak sadrzaj. To jest cura mi ga je pročitala, ispravlja se Leon i objašnjava da mu samo treba pozitivna ocjena jer idem u Nizozemsku na faks. Na kraju još dodaje da misli da će biti i bolje od dvojke.

Pozitvnu na eseju prošle godine nije izvukla Tea pa se morala okušati još jednom, budući da je završila odnosno treba završiti opću gimnaziju.

– Iskreno općenito imam problema s pisanjem. Ne idu mi eseji tako da me čak i iznenadio ovaj esej. Smjernice su dodsta lagane pa si mogao pisati o svemu iz djela u ponuđenom tekstu. Definitivno je bolje od pjesmi koje smo dobili prošle godine, što sam pala pa sad ponavljam. Nisam se previše spremala za esej i nisam definitivno bila spremna 100 posto, ali velim mogao si svašta pisati o tekstu pa sam se izvukla, govori nam Tea, koja ovom maturom treba završiti opću gimnaziju koju je pohađala u Pučkom otovorenom učilištu.

Da je i nju pogodila tema, svjedoči i drugi dio njenih impresija s testa. Doduše jedna fiziološka potreba joj je malo prikritila boravak u učionici.

– Meni je bilo i više nego dovoljno vremena. Završila sam sat vremena prije, doduše i iz razloga jer sam bila gladna pa rekoh da požurim, kroz smijeh komentira Tea.

Ali vraća se potom u ozbilju.

– Ma dobro sam ga napisala, bit će to prolaz. Jedino ako neće opet imati neke svoje glupe uvjete i skidati puno bodova na glupostima, tipa ako nisi napiso naslov, nada se Tea.

Pitali smo je i kako se pripremala za esej odnosno kako misli da bi se bilo najbolje pripremiti, na što nam je dala jednostavan, ali čini se rijetko ostvariv način.

– Pa najbolje je pročitati knjigu o svakom djelu koje je na popisu. Mislim da tada najbolje zapamtiš, a da ne moraš štrebati sve, ali to se rijetko kome da pa ono… Nisam ni sama sve pročitala, ali ove koje jesam te sam lektire najbolje i znala, obrazlaže Tea.

S obzirom da je pristupala i testu iz hrvatskoga dvije godine za redom, upitali smo je za kraj za kratak komentar i tog dijela ispita odnosno za usporedbu.

– Test je po mom mišljenju bio dosta težak, čak i teži nego prošlogodišnji. Definitivno je bilo previše zadataka s čitanjem i razumijevanjem na koje je vjerujem većini otišlo puno vremena, jer moras pet puta tekst čitati da bi odgovorio na neka dosta dvosmislena i zeznuta pitanja. Ali sve u svemu ako se pripremiš kak treba ništa nije tesko. Ukupno očekujem prolaz, makar se potajno nadam da bude možda i trojka. Neka navučena, u dobrom raspoloženju Tea završava svoju analizu.

U slučaju da vas zanima kako se ekipa na A razini snašla s pjesništvom, njihove dojmove možete pročitati na ovoj poveznici.

______________________________________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.