Pretraga

Sutra kreće jesenski rok državne mature: Ključni predmeti bit će razvučeni kroz osam dana

A- A+

Premda je to teško i pojmiti, jesenski rok državne mature doslovno je pred vratima. Službeno započinje sutra, a završava 4. rujna, nakon čega slijedi jesenski rok upisa na fakultete. Ukupno 5.450 maturanata pisat će barem jedan ispit državne mature na jesenskom roku. Najviše njih, očekivano, pisat će nižu razinu Matematike, ispitu kojem će na ovom roku pristupiti čak 2.825 kandidata.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Jesenski rok mature nije tek neka sporedna stvar. Za 5.450 maturanta ključan je to moment koji će odlučiti njihovu sudbinu sljedećih nekoliko godina. NCVVO uoči jesenskog roka donosi 5 tips & tricks za uspješno polaganje ispita državne mature, o čemu više možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
NCVVO

NCVVO donosi 5 tips & tricks za uspješno polaganje mature

Obvezni predmeti razvučeni kroz osam dana

Prvi tjedan jesenskog roka, koji započinje sutra, 19. kolovoza, započinje s ispitima jezika nacionalnih manjina, a u istom tjednu piše se i ispit iz Vjeronauka.

Drugi tjedan jesenskog roka državne mature započinje s ispitima iz Engleskog jezika na A i B razini 24. kolovoza. Obje razine Matematike pišu se 26. kolovoza. Tog se tjedna još pišu ispiti iz Povijesti, Geografije, Talijanskog, Etike, Biologije, Psihologije, Fizike i Politike i gospodarstva.

Treći, ujedno i zadnji tjedan jesenskog roka započinje 31. kolovoza s ispita iz obje razine Hrvatskog jezika. Dan nakon, 1. rujna piše se esej iz obje razine Hrvatskog. Tog se tjedna još pišu ispiti iz Glazbene umjetnosti, Logike, Kemije, Njemačkog, Sociologije, Likovne umjetnosti te Informatike i Filozofije s kojima, 4. rujna, službeno završava jesenski rok mature. Detaljni kalendar polaganja svih ispita na jesenskom roku možete pregledati ovdje.

Za razliku od prošle godine kada su ispiti iz obveznih predmeta bili nagurani u samo pet dana, ovog će puta pristupnici imati nešto više od tjedna da polože ili poprave ocjenu na nekim od obveznih predmeta državne mature. Ako se morate podsjetiti koje se gradivo sve ispituje na ovogodišnjoj maturi, pogledajte naš tekst s novim katalozima koji su doneseni početkom svibnja ove godine.

Najviše pristupnika pisat će nižu razinu Matematike

Od NCVVO-a dobili smo podatak o tome koliko će učenika pristupiti pojedinim ispitima državne mature na jesenskom roku. Izgleda da je najveći interes za (ponovnim) polaganjem obveznih predmeta, i to na nižoj razini.

Tu predvodi niža razina ispita iz Matematike koju je prijavilo čak 2.825 pristupnika. Odmah nakon slijedi niža razina Engleskog jezika koju je prijavilo 1.189 pristupnika, a potom ide niža razina Hrvatskog jezika koju je prijavilo 1.010 pristupnika.

Od izbornih predmeta, očekivano, najviše prijava ima na Fizici koju će na jesenskom roku polagati 421 pristupnik. Slijedi Biologija kojoj će pristupiti 293 kandidata, a potom i Politika i gospodarstvo, iz čega će ispit pisati 179 kandidata. Detaljne podatke o prijavama možete vidjeti u tablici ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [68.53 KB]

Ako polože maturu, svi se imaju gdje upisati

Kako nam je rekao NCVVO, jesenskom roku državne mature, odnosno barem jednom ispitu na tom roku, pristupit će ukupno 5.450 pristupnika. Brojka je to koja uključuje maturante te pristupnike koji su maturirali prethodnih godina, no ponavljaju ispite kako bi ostvarili bolje rezultate.

Izdvojeni članak

Objavljene rang liste: Poznato koji su studiji bili najtraženiji, ali i koliko je ostalo slobodnih mjesta

Glavni cilj pisanja mature za gimnazijalce je završetak srednjoškolskog obrazovanja. Oni bez položenih obveznih predmeta na maturi ne mogu dobiti srednjoškolsku diplomu. Za sve druge matura nije obavezna, već joj pristupaju kako bi kasnije mogli upisati neko visoko učilište – fakultet, visoku školu, veleučilište.

Kada pogledamo sadašnju situaciju, nakon ljetnog upisnog roka, na fakultetima je ostalo ukupno 12.957 mjesta. Drugim riječima, na visokim učilištima diljem Hrvatske ostalo je više nego duplo slobodnih mjesta, nego što je pristupnika jesenskog roka mature. To znači da se svaki od njih može negdje upisati, ako to želi, te tako ući u sustav visokog obrazovanja. A čak i da se svih pet tisuća pristupnika upiše na fakultete, ostat će više od sedam tisuća upražnjenih mjesta koje, silom statistike, nema tko popuniti. Detaljnije informacije o slobodnim upisnim mjestima te studijima na koje se još uvijek moguće upisati, potražite u ovom tekstu.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.