Pretraga

Već danas počinje prijava ispita za jesenski rok mature, pogledajte kada se piše svaki od ispita

A- A+

Završio je ljetni rok državne mature, a konačni rezultati objavljeni su ovog ponedjeljka. Oni koji su ‘pali’ neki od ispita, na ispite nisu izašli zbog bolesti ili pak žele popraviti rezultat, to će moći učiniti na jesenskom roku. Prijave ispita u jesenskom roku započinju već danas.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Prema kalendaru jesenskog roka državne mature, ovog ponedjeljka, 20. srpnja u 22 sata, započinju prijave ispita za one koji ih žele ili moraju polagati u tom drugom roku.

Kraći rok za prijave

Prijave traju sve do 31. srpnja u 23:59 sati.

– Svi pristupnici prijavljuju ispite samostalno prijavom putem mrežne stranice Postani student i pristupom svojoj stranici. Pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj ne trebaju u školi potpisivati prijavnice za jesenski rok. Svi ostali pristupnici nemaju obvezu slanja prijavnice na adresu Centra, poručuju iz NCVVO-a.

Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Republici    Hrvatskoj ispite pišu u svojim školama, a ostali u Zagrebu.

Oni koji ‘popravljaju’ ocjenu plaćaju izlazak na ispit

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Planirate na jesenski rok mature kako biste popravili ocjenu? Evo što se događa ako padnete

Naknadni rok prijave i odjave ispita, koji traje od 1. do 4. kolovoza, moguće je iskoristiti samo ako ste tijekom redovnog roka imali opravdan razlog za neprijavljivanje ispita, poput smrti u obitelji ili bolesti.

– Prijavom studijskoga programa sustav može automatski prijaviti ispite državne mature ako pristupnik samostalno nije prijavio ispite u svrhu zadovoljavanja uvjeta za rangirane i upis na prijavljeni studijski program. Brisanjem studijskoga programa ne brišu se ispiti državne mature i zato je važno nakon brisanja studijskoga programa provjeriti prijavljene ispite državne mature. U vrijeme propisanoga roka prijave ispita državne mature pristupnici mogu samostalno brisati prijavljene ispite državne mature koje je sustav automatski prijavio, a pristupnik ih ne želi pisati, napominju iz NCVVO-a.

Važno je napomenuti kako učenici koji u ljetnom roku nisu položili ispit i ponovno ga polažu u jesenskom ne plaćaju troškove polaganja ispita. Učenici koji su ove godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama Hrvatskoj i žele ‘popraviti’ ocjenu na jesenskom roku, ispit moraju platiti, a rok za uplatu je 4. kolovoza u 23:59. 

Učenicima koji su položili ispit u ljetnom roku, izlaze na jesenski i padnu isti ispit u obzir će se uzeti bolji ovogodišnji rezultat o čemu više možete čitati ovdje.

Ispiti od 19. kolovoza do 4. rujna

Izdvojeni članak

Maturanti, pripazite: U jednom slučaju nećete moći dobiti svjedodžbu s mature

Prve ispite maturanti pišu već 19. kolovoza i riječ je o ispitima iz Francuskog jezika te Vjeronauka. Od većih obaveznih ispita najprije se piše Engleski jezik, 24. kolovoza, a zatim je 26. kolovoza na rasporedu ispit iz Matematike. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti piše se  31. kolovoza, a esej dan kasnije, 1. rujna.

Kada je riječ o izbornim predmetima koje tradicionalno piše veći broj maturanata, prva je na rasporedu Biologija, koja se uz Psihologiju piše 27. kolovoza. Fizika će se pisati istoga dana kao i Politika i gospodarstvo, 28. kolovoza.

U jesenskom roku ispiti završavaju 4. rujna kada se piše Informatika i Filozofija.

Prijevremeni rezultati jesenskog roka mature bit će objavljeni 9. rujna, kada počinje teći rok za prigovore na ocjene. Taj rok završava 11. rujna, a konačne rezultate maturanti će dobiti 16. rujna.

Detaljnije datume jesenskog roka mature možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [163.23 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap