Pretraga

Sutra se piše viša razina Matematike: Možete li riješiti barem polovicu ovih zadataka s ispita iz 2020.?

A- A+

U ponedjeljak nešto više od 10 tisuća maturanata piše ispit mature iz Matematike na A razini. Jedan od dobrih načina pripreme za taj ispit onaj je kroz zadatke koji su se pojavljivali na prijašnjim maturama. Za ponavljanje smo izdvojili deset prošlogodišnjih zadataka.

Foto: M. Gelenčir | foto: srednja.hr

Sutra se piše ispit državne mature iz Matematike na višoj razini. Ove godine prijavilo ga je 10.132 maturanata, koji će u 180 minuta rješavati 30 zadataka. Prag prolaznosti na A razini Matematike lani je iznosio samo 25%, a prosječna postotna riješenost ispita bila je između 51 i 60%.

Podjednako će u ispiti biti zastupljeno pet cjelina: brojevi i algebra, funkcije, jednadžbe i nejednadžbe i geometrija.

Za ponavljanje gradiva uoči ispita izdvojili smo deset prošlogodišnjih zadataka, okušajte se u njima u nastavku.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.