Pretraga

Preko tisuću maturanata želi upisati najpopularniji studij, a mjesta je za njih samo 80

A- A+

Prije mjesec dana započeo je proces prijave studijskih programa u sustavu Postani student. Kako i prethodnih godina i ove je mjesec dana otkako su prijave započele najpopularniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

predavanje, studenti

Foto: Edwin Andrade; Unsplash

Točno 1. veljače za tisuće ovogodišnjih maturanata započeo je proces prijave studijskih programa u sustavu Postani student.  Tu radnju maturanti mogu obaviti u pravilu do objave rezultata mature, a izuzetak su obično studiji koji provode dodatne provjere i prijemne ispite.

Nakon mjesec dana od početka roka za prijave, a kada je riječ o studijima s upisnom kvotom većom od deset mjesta, i dalje je najpoželjniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Kriterij poželjnosti u ovom je slučaju definiran kroz omjer ukupnog broja upisnih mjesta te broja maturanata kojima je to prvi prijavljeni studij na listi prioriteta. Ukupan broj upisnih mjesta za logopediju na ERF-u je 80, prvi je to izbor za 398 maturanata, dok se taj studij trenutno nalazi na popisu čak 1.028 maturanata.

Drugi najpoželjniji studij s kvotom većom od deset mjesta trenutno je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ondje je 76 upisnih mjesta, prvi je to izbor za 334 maturanta, a za sada je studij prijavilo ukupno 880 maturanata.

Izdvojeni članak

U nekoliko slučajeva ispite mature možete naknadno prijaviti i odjaviti, provjerite kako

Još jedan studij psihologije na vrhu je liste poželjnosti nakon mjesec dana prijava. Riječ je o psihologiji na Filozofskom u Rijeci, na koju se ove godine upisuju 42 studenta. To je prvi izbor za 174 maturanta, a studij je ukupno prijavilo njih 678. Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, ovo su nakon mjesec dana prijava najpoželjniji studiji među maturantima:

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb
  2. Psihologija, Filozofski fakultet Zagreb
  3. Psihologija, Filozofski fakultet Rijeka
  4. kriminalistika, Visoka policijska škola Zagreb
  5. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  6. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  7. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
  8. Fizioterapija (izvanredni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
  9. Psihologija, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru
  10. Dizajn, Arhitektonski fakultet Sveučilište u Zadru

Popis svih studija u Hrvatskoj, s ukupnom kvotom i brojem prijava te prvih prioriteta nalazi se OVDJE.

Podsjetimo, prije dva tjedna završene su prijave ispita mature i tada je započeo rok za naknadnu prijavu, odjavu i promjenu ispita i on traje do 2. svibnja. No taj rok ne može se koristiti u svim situacijama. Opravdani razlozi za korištenje naknadnog roka su ‘teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi’. Više o naknadnim prijavama doznajte na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.