Pretraga

U nekoliko slučajeva ispite mature možete naknadno prijaviti i odjaviti, provjerite kako

A- A+

Proteklog ponedjeljka završen je redovni rok za prijavu ispita državne mature. Istoga dana otvoren je naknadni rok za prijave i odjave te promjene prijavljenih ispita, ali on se može koristiti samo u nekoliko slučajeva.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Za oko 32 tisuće pristupnika u ponedjeljak je završio redovni rok za prijavu ispita državne mature. Na ispite koje su prijavili maturanti moraju izaći, u protivnom plaćaju trošak provedbe tog ispita.

Nakon što su završene prijave ispita mature u redovnom roku, u ponedjeljak je započeo naknadni rok za prijavu odjavu i promjenu ispita, koji traje sve do 2. svibnja. No taj rok ne mogu koristiti svi pristupnici.

Maturanti se javljaju u školu, ostali NCVVO-u

Kako stoji u Pravilniku o polaganju državne mature, opravdani razlozi za korištenje naknadnog roka su ‘teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi’.

Prema uputi Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, učenici koji ove školske godine završavaju četvrti/peti razred u srednjim školama u Hrvatskoj zamolbu za naknadnom prijavom ili promjenom prijavljenoga ispita dostavljaju Školskom ispitnom povjerenstvu. Ono kasnije donosi odluku o opravdanosti zahtjeva i o tome obavještava NCVVO. Za postupak naknadne prijave ispita, promjene prijavljenih ispita i promjeni razine ispita učenici se trebaju javiti ispitnome koordinatoru u školi.

Ostali kandidati, dakle oni koji su školu završili prijašnjih godina ili ju završavaju u inozemstvu, zamolbu s priloženom dokumentacijom iz koje je vidljiva opravdanost razloga za naknadnom prijavom, promjenom ispita ili promjenom razine ispita, dostavljaju Centru putem e-pošte [email protected].

Obrasci zamolbe mogu se preuzeti na sljedećim poveznicama:

Izdvojeni članak

Za 32 tisuće pristupnika gotove prijave ispita mature: Doznajte koji su predmeti najpopularniji

Potrebno je dostaviti dokaze

– Uz popunjeni obrazac zamolbe za naknadnom prijavom ispita, promjenom ispita ili promjenom razine prijavljenoga ispita potrebno je dostaviti  skeniranu/slikanu dokumentaciju kojom se dokazuje razlog i opravdanost neprijavljivanja ispita ili promjene ispita u propisanom roku od 1. prosinca 2020. do 15. veljače 2021., stoji u obavijesti NCVVO-a.

Kada je pak riječ o samoj odjavi prijavljenih ispita, postupak je sličan. Učenici koji ove godine završavaju školu javljaju se koordinatoru koji će ih uputiti u daljnje postupanje, dok se ostali kandidati javljaju NCVVO-u putem e-pošte [email protected], nakon čega će dobiti naputak o daljnjim postupcima.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.