Pretraga

Trebaju vam pripreme za maturu ili instrukcije iz kemije? Studenti ih drže online i to potpuno besplatno

A- A+

Epidemija koronavirusa prisilila nas je da zatvorimo sve škole i fakultete, pa učenici i studenti nastavu pohađaju u online sferi. Među predmetima čije im je učenje sada znatno otežano nalazi se i Kemija. Kemija je inače i jedan od ‘popularnijih’ izbornih predmeta na maturi, ove godine prijavilo ju je gotovo četiri tisuće kandidata, od kojih su mnogima zbog epidemiološke situacije pripreme naprasno prekinute. No, da ne ostanu zakinuti za znanje, pobrinuli su se studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT).

Studentska sekcija HDKI| foto: Facebook

Studentska sekcija Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa za cilj si je postavila pokrenuti pozitivne promjene na FKIT-u, fakultetu na kojem djeluju, u inženjerskoj zajednici i šire. Tako su ovih dana došli da ideju pružanja pomoći srednjoškolcima.

Pripreme preko YouTubea

Izdvojeni članak

Divjak snimila poruku za maturante: Razgovaramo oko toga jesu li izborni predmeti nužni, mijenjat ćemo Zakon

Besplatno im putem YouTube kanala Studentske sekcije HDKI-ja daju instrukcije i pripremaju ih za maturu – ondje će se naći videi s lekcijama koje obuhvaća državna matura. Pomoć pružaju i putem grupe na Facebooku ‘Besplatne instrukcije kemija’, koju je pokrenula jedna studentica FKIT-a. U svojim instrukcijama prolaze i teoriju i zadatke te se, kažu nam, maksimalno trude olakšati kako bi učenici shvatili gradivo što jasnije.

– Kroz akademsku godinu organiziramo mnoge projekte, a kako nas je situacija s novim koronavirusom nažalost privremeno spriječila u par projekata koji su se trebali održati tijekom travnja i svibnja, odlučili smo pokrenuti projekt koji možemo održati od kuće i na taj način pozitivno doprinijeti ovoj situaciji. Gledajući vijesti, ali i slušajući naše bližnje shvatili smo da se mnogi učenici, a posebice maturanti nalaze u teškoj situaciji, kao i mi studenti. S obzirom na to da smo i mi jednom bili maturanti, svjesni smo da je to poprilično stresno razdoblje, a pogotovo je stres još veći zbog neizvjesnosti koju nam donosi ova pandemija. Zato smo odlučili pomoći u onome što najbolje znamo, a to je – kemija, kaže nam studentica Dubravka Tavra.

Planiraju obraditi sve cjeline iz kataloga NCVVO-a

Instrukcije su, dodaje, prvenstveno namijenjene maturantima, budući da se cjeline obrađuju prema službenom katalogu NCVVO-a za maturu iz kemije, ali studenti ‘prolaze’ i priručnik ‘Kemija u 24 lekcije’. Ipak, lekcije mogu znatno pomoći i svim srednjoškolcima jer su upravo to gradiva sva četiri razreda srednjoškolskog obrazovanja.

– Planiramo obraditi sve cjeline koje su službeno objavljene od strane NCVVO-a u ispitnom katalogu, a to su: tvari, kemijske promjene, energija, brzina kemijskih reakcija, ravnoteža kemijskih reakcija, a u sve je to uključena i lekcija prikupljanja i obrade podataka te prikazivanje rezultata. Podsjećam, video iz brzine kemijskih reakcija već je vani, a uskoro će se objavljivati i videi iz drugih cjelina, rekla nam je Dubravka.

Ako koristite Facebook, grupi ‘Besplatne instrukcije kemija’ možete se pridružiti ovdje, a video prve lekcije o brzini kemijskih reakcija pogledajte u nastavku.