Pretraga

Učenica koja je ljetos pala maturu zbog potpisa na eseju upisala Muzičku: ‘Bilo mi je stresno polagati sve ponovno’

A- A+

U ljetnom roku državne mature poništena su 24 ispita u kojima su maturanti na neki način otkrili svoj identitet, čime su narušili jedno od temeljnih načela mature – tajnost identiteta pristupnika. Jedna od maturantica koja je istupila u javnost jer joj je poništen čitav ispit iz Hrvatskog, a potpisala se na esej, je Laura Mikić, koja se zbog toga na ljetnom roku nije mogla upisati na Muzičku akademiju. Hrvatski je ponovno polagala, a na kraju i na ovom jesenskom roku upisala željeni studij.

državna matura esej, pravilo da se ne smiješ potpisati

Upute kako se potpisati pored greške nalaze se na svim ispitnim materijalima| foto: srednja.hr/screenshot ispitne knjižice za esej iz HRV

‘Zovem se Laura i ovo je moja ispovijest u trenucima kada proživljavam najgore dane u svojih osamnaest godina života. Jedino više bolno od ovoga što mi se događa na ljetnom roku državne mature bilo bi da mi je netko blizak, ne daj Bože, izgubio život’ – tim je riječima svoje pismo nakon ljetnog roka mature započela maturantica Laura Mikić.

‘Jako stresno mi je bilo polagati sve ponovo’

Podsjetimo, prošla je prijemni za Muzičku akademiju na prvom ovogodišnjem roku, ali ne i obvezni dio državne mature. Naime, potpisala se na esej Hrvatskog te joj je poništen čitav ispit iz Hrvatskog jezika jer je narušila tajnost svog identiteta.

Ipak, Laura je na ovom jesenskom roku ‘upala’ na željeni studij. Da je redovita studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, potvrdio je za srednja.hr dekan Igor Lešnik. Kako bi mogla upisati studij, Laura je ponovno polagala Hrvatski gdje nije ponovila grešku od ljetos, a ponovno je izašla i na prijemni za Akademiju.

– Zadovoljna sam upisom na Muzičku akademiju, jako stresno mi je bilo polagati sve ponovo pa tako i smjer klavir. Planiram se posvetiti kvalitetnom školovanju kako bih postigla željeni uspjeh, kaže nam sama Laura.

Izdvojeni članak
državna matura esej, pravilo da se ne smiješ potpisati

Potpisala na esej, poništen joj čitav ispit: ‘Ja sam ovih dana usahnula, moja su krila izvrsnosti srezana’

Poništeno ukupno 24 ispita

Podsjetimo, prema Pravilniku o državnoj maturi, u slučaju narušavanja tajnosti identiteta pristupnika, što je jedno od temeljnih načela mature i jedan od ključnih razloga njenog uvođenja, pristupniku se poništava dio ispita ili čitav ispit. Osim što je to navedeno u Pravilniku, da se pored greške ostavljaju isključivo paraf, maturantima je jasno naznačeno i na svim ispitnim materijalima. Ipak, ukupno 24 ispita poništeno je jer su maturanti u njima na neki način ocjenjivačima otkrili svoj identitet.

Laura nije jedina koja se potpisala na eseju, a da joj je poništen čitav ispit, ne samo jedan dio. Kako su za srednja.hr rekli iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), prema svim pristupnicima koji su ove i prethodnih godina učinili tu pogrešku postupilo se na isti način te su ispit morali ponavljati.

I iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje donosi pravilnik i iz NCVVO-a ranije su najavili da će se razgovarati o sadržaju i odrebmama pravilnika ove jeseni.