Pretraga

Učenici pisali prve probne ispite: ‘Mislim da profesori oko mature stvaraju veći stres nego što jest’

A- A+

Generalna proba za maturu krenula je ovaj tjedan. Ovogodišnji maturanti pristupit će ispitima koji su sastavljeni prema novim kurikulumima pa ove godine uz redovnu Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja provodi i probnu državnu maturu. Škole same određuju datume pisanja svakog od ispita, a sve završava 15. travnja. Tako su neki učenici već pisali dio ispita te nam otkrili kakvi su njihovi dojmovi o probnoj maturi.

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Preko pedeset tisuća učenika u narednih će mjesec dana pisati probnu maturu, a njena svrha je da se učenici upoznaju s ispitima temeljenima na novim kurikulumima. Rezultat učenika ni na koji način neće utjecati na zaključne ocjene i rezultate državne mature, škole same odlučuju kada će se pisati pojedini ispit te ispite ocjenjuju nastavnici od kojih učenici i dobivaju povratne informacije.

‘Pitanja iz književnosti su bila malo teža od onih iz jezika’

Probna matura trajat će do 15. travnja, a neki su prve ispite već napisali. Među njima je i Leonarda, maturantica Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci, Pisala je A razinu Hrvatskog i B razinu Matematike.

– Što se tiče ispita iz Hrvatskog, nije bio zahtjevan. Pitanja iz književnosti su bila malo teža od onih iz jezika jer treba znati dosta detaljno sve četiri godine što se tiče lektira, ali i općenito ostalih djela. Bilo je par neknjiževnih tekstova iz kojih se mogao logički zaključiti odgovor i nisu bila teška pitanja vezana za njih. Ulomci iz lektira su bili malo teži, ali ništa strašno. Jezik je bio jednostavan, pitanja su bila iz opće kulture, a samo je par zadataka zahtijevalo neko predznanje. Meni je osobno zadatak s morfemima bio težak i pitanje za filološke škole, kaže nam Leonarda.

Kako smo pisali, dio maturanata još je za vikend, dakle prije probne mature doznao i putem društvenih mreža podijelio s drugim učenicima, temu esejskog zadatka. Na A razini kojoj je pristupila Leonarda pisao se usporedni esej temeljem djela Gospoda Glembajevi te Preobražaj.

– Esej sam po sebi nije bilo teško napisati, ali su smjernice bile meni osobno malo nerazumljive i trebalo mi je dosta vremena da napravim okvirno neki plan pisanja. Trebalo je opisati utjecaj društva na Gregora i Leonea u kontekstu djela, prepričava Leonarda.

Dodaje da su joj u ispitu iz Hrvatskog najteža bila pitanja vezana za Novelu od Stanca, jer joj je tekst bio nerazumljiv i pitanja zbunjujuća.

Izdvojeni članak

Probna matura još nije krenula, a neki tvrde da znaju temu eseja, NCVVO: ‘Probni ispiti više nisu tajni’

Matematika na B razini nije bila teška

Ispit iz Matematike, nastavlja, bio joj je jednostavan te je većina pitanja bila temeljena na gradivu prvog i drugog razreda srednje.

–  Bilo je par zadataka s riječima, koji su meni bili teški i nerazumljivi, primjerice zadatak s kavom i čajem je stvarao dosta problema. Bilo je par stvarno laganih pitanja kao što je npr. pi je veće od 3,14 i onda treba napisati točno netočno. Puno toga se moglo samo utipkati u kalkulator, skoro 50 posto ispita, veli Leonarda.

Dodaje da se nije pripremala za ispit, pa ne može sa sigurnošću reći koliko se razlikuje od prijašnjih. Ispitu je pristupila dosta opuštena.

– Mislim da je probna matura jako korisna i meni osobno motivirajuća za daljnju pripremu. Bar znam na čemu sam i koliko moram vježbati. Mislim da datum pisanja ispita ne igra nikakvu ulogu zato što to nije nikakvo natjecanje, već samoprovjera kako bismo znali na čemu smo. Onaj tko želi provjeriti svoje znanje bit će pošten i neće tražiti pitanja unaprijed, sve je do osobe, zaključuje Leonarda.

‘100 minuta za test ipak možda malo’

Njena vršnjakinja Lorena iz Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik kaže nam da su se u njenoj školi prva tri dana pisala tri obvezna predmeta.

– Prvi dan je bila Matematika, drugi Hrvatski zajedno sa esejom i zadnji dan Engleski. Pisala sam sve A razinu i mogu reći da je stvarno bilo okej. Za Matematiku sam mislila da će biti teža, ali bila je sasvim okej ako si učio i bila je dosta slična oglednom ispitu i nadam se da će tako ostati i za pravu. Hrvatski također, samo što je 100 minuta za test ipak možda malo s obzirom na tekstove koje moramo riješiti, a oni su ipak ove godine bili malo teži nego prijašnjih godina, kaže nam Lorena.

Dodaje kako se za književnost nije pretjerano spremala i misli da će u tom dijeli imati dvije ili tri greške, a da za gramatiku treba ponoviti morfologiju i filološke škole.

– Engleski je bio okej, ne mogu se žaliti, no nakon ova dva dana pisanja nisam imala koncentracije za bilo što pisati na engleskom, ali ako imate par dana odmora između probnih matura ne bih trebao biti problem, kaže Lorena.

Izdvojeni članak
ispit

Poskupio prijemni na zagrebačkom faksu: Umjesto 300, maturanti će ga plaćati 400 kuna

‘Mislim da nam profesori općenito oko mature stvaraju veći stres nego što jest’

Nju očekuju još dva izborna predmeta te se nada prolazu na svim probnim ispitima.

– Ja nisam znala kakav je test jer smo pisali odmah prvi dan u osam sati i stvarno mi je drago jer znam kako stojim s gradivom, kaže Lorena.

I ona, kao Leonarda, misli da je probna matura korisna kako bi se maturanti upoznali s ispitima temeljenima na novim kurikulumima, kao i da maturanti vide kako stoje s gradivom.

– Mislim da nam profesori općenito oko mature stvaraju veći stres nego što jest. Kada sam završila s ispitima, razmišljala sam kako to zapravo i nije nešto strašno kako sam mislila da je. Stres je bio tu zbog testa, ali mislim da je matura previše preuveličana i da nije toliko teško. A to što je blizu prave mature, po meni je to jako dobro jer smo ipak vidjeli kako je to pisati maturu i kako se nositi sa stresom oko toga. Meni je jako drago što smo pisali ove probne mature ovako u ožujku jer mi je jako pomoglo oko procijeni jesam li dobro naučila već naučeno, zaključuje Leonarda.

Podsjetimo, učenici četvrtih odnosno petih razreda srednjih škola pišu Hrvatski, Matematiku i strani jezik te škole za njih provode i izborne predmete ovisno o interesu maturanata. Ukupni broj prijavljenih učenika za obvezne probne ispite u završnim, četvrtim i petim razredima srednjih škola, je 25.556 i maturanti su se sami prijavljivali za njih. Osim maturanata, probne ispite, ali samo iz Hrvatskog i Matematike, pišu i učenici trećih razreda te četvrtih razreda medicinskih škola. Oni se nisu prijavljivali za probnu maturu, nego te ispite piše svih 28.667 njih.

A ako ste među onima koji su gubili vrijeme na prebrojavanje riječi u eseju, na našem TikToku otkrivamo jedan trik pomoći kojega ćete ubrzati taj proces. Mogao bi vam biti dosta koristan kada u lipnju dođe vrijeme za pisanje prave državne mature.

@srednja_hr Tips & tricks za pisanje eseja! #srednjahr #škola #esej #hrvatski #obrazovanje #savjeti #hrvatska #matura #srednja #srednjaskola ♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.