Pretraga

Učenici revoltirani promjenom na maturi: U manje od 24 sata njih 5.000 potpisalo peticiju, šalju je ministru

A- A+

Ispite kataloge za ovogodišnju državnu maturu Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je još u rujnu. Tada je objavljen i popis lektira za esej iz Hrvatskog. No, greškom na taj popis nije uvršten modernistički roman Kiklop. Odlukom ministra Fuchsa Kiklop je dodan naknadno na popis djela za maturu, a taj potez izazvao je negativne reakcije pojedinih maturanata. Pokrenuli su peticiju kojom traže da se odluka poništi, a u manje od 24 sata prikupila je preko 5.000 potpisa. Pritom se pokretači peticije pozivaju na Pravilnik o polaganju mature koji nalaže da ispitni katalozi moraju biti doneseni do 1. listopada tekuće školske godine.

Foto: Srednja.hr

Proteklog tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja izmjene u ispitnom katalogu iz Hrvatskog jezika na višoj razini. Na popis djela za esej dodan je roman Kiklop Ranka Marinkovića, pa je sada na listi za A razinu Hrvatskog 14, umjesto 13 djela.

– Radi se samo o izmjeni u popisu književnih djela za školski esej u školskoj godini 2020./2021. za višu razinu na način da se u postojeći popis dodaje djelo Kiklop Ranka Marinkovića, koje je tehničkom pogreškom izostavljeno, navodi se u odluci koju potpisuje ministar Radovan Fuchs.

Kršenje Pravilnika o državnoj maturi

No, ovom izmjenom dio generacije maturanata 2020./2021. nije zadovoljan. Pokrenuli su peticiju kojom traže povlačenje odluke Ministarstva – ne žele da Marinkovićev roman bude dio popisa djela koja moraju pročitati pristupnici više razine.

– Prošlotjedno naknadno dodavanje Marinkovićeva Kiklopa na popis djela u sklopu uputa za pisanje eseja na višoj razini državne mature iz Hrvatskog jezika, skoro dva mjeseca nakon objavljivanja ‘provjerenog’ kataloga, šokiralo nas je i naljutilo. Smatramo da je nedopustivo, u vidu trenutne globalne situacije i načina na koji se ona odražava na našu školsku svakodnevicu, napraviti ovakav propust prilikom izdavanja najvažnije upute za najbitnije testiranje našeg ukupnog školskog znanja. Pozivamo se na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju državne mature donesenom 2019. Člankom 3. uvedena je promjena kojom je NCVVO obvezan objaviti ispitne kataloge do 1. listopada tekuće školske godine u kojoj se polažu ispiti državne mature. Ovom peticijom želimo iskazati naše nezadovoljstvo i nepravdu koju osjećamo kao generacija koju je ova pandemija najviše pogodila. Tražimo ukidanje odluke ministarstva i NCVVO-a o naknadnom stavljanju Kiklopa na popis djela za esej na A razini državne mature iz hrvatskog jezika za 2021. godinu, stoji u peticiji maturanata.

A peticiju je pokrenuo 4.c razred Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu. Njome, kažu nam učenici tog razreda, žele skrenuti pozornost na ono što smatraju nepravednim i razočaravajućim.

– Naime, ne možemo se pomiriti s nedostatkom profesionalnosti državnih institucija zaduženih za organizaciju nama maturantima najvažnijega ispita – ispita zrelosti, kako ga svi vole nazivati. Tijekom cijeloga školovanja naši nas profesori uče da je iskrenost vrlina, da nije sramota priznati pogrešku. Naši profesori također priznaju kada pogriješe i u tome se očituje njihova veličina. Tako odgajaju i nas. Ali, kada pogriješe, mi ne ispaštamo, oni se ispričaju i mi ih još više zbog toga cijenimo. Razumijemo pogrešku. Shvaćamo ju. Ali, ne shvaćamo dopunu. Dobro, pogriješili su, ispustili su Marinkovićevog Kiklop i dobro. Pogreška se ne smije ‘obiti o glavu’ onima koju ju nisu počinili – nama maturantima, kažu nam zagrebački maturanti.

Izdvojeni članak

NCVVO izmijenio popis djela za esej na maturi: Greškom izostavili jednu lektiru, naknadno je dodali

‘Ovakav propust, za čiju je ispravku trebalo dva mjeseca, nije dopustiv’

Kako i stoji u tekstu peticije, pozivaju se na Pravilnik o polaganju mature te su mišljenja da bi katalozi trebali biti višestruko provjereni i detaljno napisani kako bi maturanti imali uvid u znanja i kompetencije potrebne za polaganje državne mature.

– Ovakav propust, za čiju je ispravku trebalo dva mjeseca, nije dopustiv. I što nam on poručuje? Moguće je pogriješiti, moguće je ispraviti, za to nitko ne odgovara, maturanti gimnazijskih smjerova moraju izići na maturu, moraju je položiti jer ne mogu nastaviti daljnje školovanje. I to je to? Ponavljamo – ako su pogriješili – nedopustive su naknadne izmjene. Ispitni katalog nije bilo kakav dokument i ne mogu ga mijenjati tijekom školske godine, smatraju učenici 4. c iz ‘Preloga’.

Budući da je Kiklop modernistički roman i na nastavi se obrađuje tek u drugom polugodištu, pitamo maturante zašto uopće traže uklanjanje djela s popisa, ako ga još nisu niti čitali niti obradili na nastavi.

– Ne muči nas samo to najzahtjevnije djelo hrvatske književnosti. Mi ćemo ga pročitati, interpretirati i nekako se pokušati pripremiti i za esej. Ali, muči nas neprofesionalnost i neorganiziranost. A upravo se od nas učenika traži da budemo organizirani i da uvijek na vrijeme sve odrađujemo. E pa, mi smo se organizirali. Znate kada? Kada je izišao ispitni katalog iz Hrvatskoga jezika. Napravili smo plan ponavljanja gradiva s svojom profesoricom. Odredili smo termine priprema. Napravili smo s profesoricom program gotovo po satima, kažu nam učenici i ističu kako u tom programu priprema nisu predvidjeli Kiklopa.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog na državnoj maturi!

Peticiju će poslati u Ministarstvo obrazovanja

Ipak, ističu kako im to ne predstavlja problem, nego ga vide u neorganiziranosti obrazovnog sustava.

– Pa znate li vi koja smo mi generacija? Prošli smo, sa svojim profesorima, štrajk. Zajedno smo se s njima ‘borili’ za njihova veća prava. Smatramo da su ih zaslužili. Ali, mi nismo tada imali nastavu. Velik dio drugoga polugodišta trećeg razreda imali smo online nastavu. Snalazili smo se kako smo znali i umjeli. Zagrebački maturanti u to su vrijeme prošli i kalvariju potresa. Neki su ostali bez doma. Neki ga još uvijek nemaju. Pandemija se nastavila i nakon ljeta. Cijeli smo rujan ponavljali i usustavljivali gradivo s proljetne online nastave. U listopadu smo u petoj brzini počeli s obradom gradiva četvrtoga razreda. Zaista u petoj brzini jer nitko nije znao dokad ćemo uopće ići fizički u školu. Prije nekoliko dana ponovno je uveden lockdown. Ne znam jeste li svjesni što za nas osamnaestogodišnjake znači lockdown. Nema druženja, nema izlazaka, nema prijatelja… Izdržat ćemo. I ne bunimo se. Ali, naša je generacija zakinuta ne samo za jedan razred kao prošla generacija maturanata, već za dva razreda nepotpune i ubrzane nastave. Kiklop je noćna mora većini maturanata. Ali zaista nije problem u tom djelu. Problem je u neosjetljivosti i neorganiziranosti osoba zaduženih za sastavljanje ispitnih kataloga. Mi samo tražimo moralnu pravdu. Ako su pogriješili i izostavili u katalogu jedno esejsko djelo, neka pri tome ostanu. Neka ne opterećuju dodatno ovu generaciju, bilo to da se radi o Kiklopu ili npr. Antigoni. Neka ostanu dosljedni. I u tome će biti njihova veličina i empatija. Naše nezadovoljstvo nije uzrokovano Kiklopom. Ono prerasta u nevjericu i tugu zbog navedenih postupaka NCVVO-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nadamo se da će nas razumjeti i da će katalog ostati u onoj svojoj prvoj verziji, kažu nam pokretači peticije.

Iako je pokrenuta u utorak u večernjim satima, trenutno (2. prosinca u 16:24) peticija kojom maturanti traže povlačenje odluke ministra broji oko 5.300 potpisa. Potpisali su je maturanti od Dubrovnika do Pule pa preko Čakovca do Vinkovaca. Gornju granicu broja potpisa 4. c iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga nisu odredili, ali u jedno su sigurni – sljedeći im je potez slanje peticije i potpisa direktno u Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.