Pretraga

Uskoro izlaze orijentacijske rang-liste: Pogledajte koliko je prijava na svakom i koji su trenutno najpoželjniji studiji

A- A+

Već dulje od dva mjeseca maturanti i drugi kandidati koji ove godine žele upisati fakultet mogu u sustavu Postani student prijavljivati studijske programe. Tu radnju u većini slučajeva mogu obaviti do objave konačnih rezultata mature, a već krajem ovog mjeseca vidjet će i orijentacijske-rang ljestvice. Središnji prijavni ured objavio je novu listu s brojem prijava studija s koje je vidljivo koji su najpoželjniji studiji. I dalje je, prema omjeru kvote i broja prvih prijava, najpoželjnija logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Prije dva i pol mjeseca u sustavu Postani student započele su prijave studijskih programa. Mogu ih birati ovogodišnji maturanti, ali i kandidati koji su prijašnjih godina završili srednju školu. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji provodi upise na studije, objavio je ovih dana novu listu studija s brojem prijava. S te liste vidljivo je i koji su trenutno najpoželjniji studiji prema omjeru ukupne upisne kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor.

Koji su najpoželjniji studiji?

Kada je riječ o onima s kvotom većom od deset mjesta, s vrha liste najpoželjnijih studija ni u travnju nije sišla logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.  Ove se godine ondje upisuje 50 studenata, prvi je to izbor trenutno za njih 332, a za sada su studij prijavila 883 studenta.

Iako je na njemu samo 20 mjesta, izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu prvi je izbor za 114 maturanata. Ukupan broj prijava za ovaj, trenutno drugi najpoželjniji studij, je 301. Na ljestvici po poželjnosti slijedi studij aeronautika – modul vojni pilot Fakulteta prometnih znanosti, koji upisuje samo 15 novih studenata. Ovaj je studij prvi izbor za 85 studenata, a ukupno ga je prijavilo njih 129.

U deset trenutno najpoželjnijih studija prema omjeru broja upisnih mjesta i prvih izbora, a s kvotom većom od deset mjesta, ulaze:

1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb
2. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
3. Aeronautika – modul vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti Zagreb
4. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet Zagreb
5. Kriminalistika (stručni), Visoka policijska škola
6. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
7. Arhitektura i urbanizam, Arhitektonski fakultet Zagreb
8. Dizajn, Arhitektonski fakultet Zagreb
9. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
10. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija Zagreb

Izdvojeni članak
komentari na studij psihologije

Nižu se komentari na snižavanje uvjeta za upis studija psihologije: ‘Sramotno’

Uskoro izlaze orijentacijske rang-liste

Prema kalendaru Središnjeg prijavnog ureda, već ovog mjeseca izlaze orijentacijske rang-liste. Kandidati će ih moći vidjeti 28. travnja od 9 sati. Riječ je o listama koje se objavljuju prve i na kojima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program.

– Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta. Svaki kandidat će vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa, objašnjavaju iz Središnjeg prijavnog ureda.

Sve do trenutka objave konačnih rang-lista, stanje na rang-listama smatra se privremenim. U ovoj godini studiji se mogu prijavljivati sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 19. srpnja u 13:59 sati, nakon čega i izlaze spomenute konačne rang-liste. Postoje iznimke kada je u pitanju rok za prijavu studija, a to su obično studiji koji imaju prijemne ispite. Fakulteti koji ih provode određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju.

U nastavku možete vidjeti listu 914 studija i broj prijava na svakom od njih, a riječ je, naglasimo još jednom, o podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr