Pretraga

Uskoro završavaju prijave mature, a ovih sedam stvari možda niste znali o prošlogodišnjoj

A- A+

Za nekoliko tjedana, točnije 15. veljače, završit će prijave ispita državne mature u redovnom roku. Prijave studijskih programa počinju 1. veljače, a prve ispite maturanti polažu 31. svibnja. Dok se za njih pripremate, odlučili izdvojiti nekoliko zanimljivih statističkih podataka vezanih uz rezultate prošlogodišnje mature.

državna matura ocjena

Foto: srednja.hr

Nedavno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenuli treću verziju Školskog e-Rudnika koji sadrži mnoge važne statističke podatke o uspjehu učenika na državnoj maturi, a posebnost tog alata je da je uspjeh na maturi usporedno prikazan s uspjehom u školi. Izdvojili smo neke od zanimljivijih podataka s posljednja dva roka mature.

Zanimljivost 1

U e-Rudniku Ministarstva dostupne su prosječne ocjene koje su učenici ostvarili na obveznim i izbornim ispitima. Kada je riječ o obveznim predmetima, najbolju su prosječnu ocjenu u 2021. imali na višoj razini Engleskog jezika, a iznosila je 3,77. Najlošiju prosječnu ocjenu ostvarili su učenici koji su pristupili B razini Hrvatskog, samo 2,27. Ocjene na ostalim obveznim ispitima možete vidjeti na grafičkom prikazu ispod.

 

Ocjene na obveznim predmetima mature u 2021.|izvor: e-Rudnik MZO-a

Od izbornih predmeta učenici su najbolje rješavali Francuski jezik (jezik se može pisati kao izborni predmet i onda se polaže na višoj razini, op.a.) gdje je prosječna ocjena bila 4,14. Slično kao i prethodnih godina, uvjerljivo najlošije ocjene učenici su u 2021. ostvarili na maturi iz Sociologije, gdje je prosjek bio tek 1,59. Prosječne ocjene na ostalim izbornim ispitima možete vidjeti ispod.

 

Ocjene na izbornim predmetima mature u 2021.|izvor: e-Rudnik MZO-a

Zanimljivost 2

Iako su u fokusu uglavnom oni lošiji, za početak ćemo izdvojiti jedan vrlo pozitivan rezultat. Na prošlogodišnjoj maturi čak je 219 učenika dobilo ocjenu odličan (5) iz sva tri predmeta više razine.

Zanimljivost 3

Među statistikom u e-Rudniku navedeno je i kako je troje učenika završilo školsku godinu s uspjehom dovoljan (2) iz nekog predmeta, a na maturi je, i to višoj razini, iz tog istog predmeta dobilo ocjenu odličan (5). Gledano po predmetima, dvoje učenika to je pošlo za rukom na Matematici, a jednom na maturi iz Engleskog.

Zanimljivost 4

Na žalost, daleko češći slučajevi su da učenik na maturi ostvari puno lošije ocjene od oni koje su mu zaključene u školi. Tako je lani čak 1.019 učenika završilo školsku godinu s ocjenom odličan (5) iz nekog predmeta, a iz istog tog predmeta na višoj razini mature dobili su samo – dvojku! Konkretno, takvih je bilo 351 na maturi iz Matematike, 569 na Hrvatskom, dok je na Engleskom 131 učenik ostvario dovoljan na maturi, a u školi je iz tog predmeta imao zaključenu peticu.

Zanimljivost 5

Ima i onih s još većom razlikom u ocjenama na maturi i u školi. Na zadnja dva roka ukupno je 147 učenika završilo školsku godinu sa zaključenom peticom iz nekog predmeta, a onda su na maturi na tom istom predmetu A razine dobili nedovoljan (1), odnosno pali su ispit. Gledano po predmetima, takvih je bilo 70 na Matematici, 72 na Hrvatskom te šestero na Engleskom.

Zanimljivost 6

Da postoje značajne razlike u rezultatima na maturi i prosječnim ocjenama u školama, potvrđuju i rezultati pet izbornih predmeta koje maturanti najčešće odabiru. Tako su, primjerice, maturanti koji su odabrali Fiziku u školi imali prosječnu zaključnu ocjenu 4,16, a ti isti pristupnici na maturi iz Fizike ostvarili su prosječnu ocjenu 2,37. Kao što možete vidjeti u tablici ispod, slično je stanje i na Biologiji, Politici i gospodarstvu, Kemiji…

Prosječne ocjene izbornih predmeta na maturi i u školi u 2021.|izvor: e-Rudnik MZO-a

Zanimljivost 7

O fakultetima koje su upisivali najbolji maturanti već smo pisali. Kada je riječ o srednjoškolskom prosjeku ocjena, najbolji prosjek imali su maturanti koji su upisali Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu, 4,85. A kada je riječ o prosjeku ocjena na ispitima državne mature, oni koji su najbolje napisali maturu upisivali su Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ondje upisani brucoši, kako smo to nedavno pisali, na ispitima državne mature imali su prosjek čak 4,29.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise možete pronaći ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.