Pretraga

[VIDEO] Toni Milun riješio mnogima težak zadatak s koracima koji se pojavio na A i B razini Matematike

A- A+

Preko trideset tisuća maturanata prošloga je tjedna pisalo ispite mature iz Matematike na A i B razini. Nekoliko zadataka bilo je isto, a među njima je i zadatak u kojemu su maturanti trebali izračunati razliku u duljinama koraka brata i sestre. Nakon što je pojasnio kako se rješava zadatak kojeg ni kalkulator ne zna, poznati profesor Toni Milun s Visokog učilišta Algebra objasnio je i kako riješiti ovaj, mnogima kompliciran, zadatak s koracima.

– Bilo me jako strah, Matematika je predmet kojeg sam se sve četiri godine najviše bojala i strepila nad njime. Ispit je bio solidan, moglo bi se reći. Nije bio lagan, a nije bilo ni puno jako zahtjevnih zadataka, svega nekoliko. Najteži zadaci su mi bili koraci brata i sestre te sadnice na nekom posjedu. Vremena je bilo na granici za one koji su rješavali sve zadatke, rekla nam je nakon B razine Matematike maturantica Lucia.

Više maturanata istaknulo je kako im je ovaj zadatak s koracima brata i sestre bio problematičan, a dodatna je posebnost da se ove godine pojavio i na A i  razini ispita iz Matematike.

Toni Milun, profesor Visokog učilišta Algebra, a među maturantima poznat i po svojim video lekcijama na YouTubeu, pojasnio je kako se rješava ovaj zadatak. Duljinu sestrina koraka možemo označiti s x, a bratov korak, jer je 9 cm dulji od sestrinog, x + 9, odnosno y. Isto tako moguće je tvrditi da sestra ima 9 cm kraći korak, ali kod postotka ne možemo obrnuti brojke i reći da brat ima 12% dulji korak od sestre jer početni iznosi nisu jednaki.

Profesor Milun zadatak je riješio na dva načina, jedan uz pomoć svih ponuđenih rješenja. Jednostavno je svim rješenjima pridoao devet i izračunao je li 12% od dobivene brojke 9 cm. Da rješenja nisu ponuđena, zadatak bi se mogao riješiti tako da se 12% pretvori u razlomak, bratovi koraci su nepoznanica y, a sve to jednako je 9. Tako se dobiva jednostavna jednadžba u kojoj je potrebno izračunati vrijednost y. Od dobivene vrijednosti jednostavno se oduzme 9 cm i dobije se duljina sestrina koraka.

Kako se jednostavno može riješiti ovaj zadatak, pogledajte u videu kojeg nam je poslao profesor Milun.

Podsjetimo, jučer je profesor Milun riješio i zadatak s A razine u čijoj je napomeni stajalo kako kalkulator prikazuje netočno rješenje. Kako se rješava taj zadatak, pogledajte u nastavku.