Pretraga

Zadaci s busom i štednjom namučili maturante na Matematici: ‘Niža razina je možda bila teža od više’

A- A+

Nakon što su u ponedjeljak maturanti polagali višu razinu ispita iz Matematike, ovoga utorka malo manje od 20 tisuća njih izašlo je na ispit osnovne razine. Dojmovi nakon A razine bili su dosta pozitivni, a nakon pisanja osnovne dojmovi su podijeljeni. Dva zadatka posebno su mučila učenike, a dodatan problem stvara i činjenica da se Matematika polagala na samom kraju ljetnog roka, kada su svi već pomalo iscrpljeni.

Foto: srednja.hr

Matematiku na osnovnoj razini prijavilo je 19.862 maturanata. Svi koji su se pojavili na ispitu imali su 150 minuta za rješavanje 28 zadataka, od čega je njih 16 već imalo ponuđeni odgovor. Napomenimo i kako je lani za prolazak bilo dovoljno prikupiti 25% od ukupnog broja bodova, ali pragovi se određuju zasebno za svaku godinu.

Štednja grupe ljudi unijela pomutnju među maturante

– Pisala sam B razinu iz Matematike, dojam mi je ispit ostavio takav da mislim da je niža razina možda bila teža od više, ali to su samo moje pretpostavke, kaže nam nakon ispita Lara iz SŠ Ambroza Haračića Mali Lošinj.

Jedan od zadataka na koji su maturanti nakon ispita najburnije reagirali bio je onaj u kojemu su morali izračunati štednju grupe ljudi. Maturanti s kojima smo razgovarali nisu nam detaljno znali pojasniti kako je glasio taj zadatak. No iz njihova se prepričavanja može zaključiti kako im je u zadatku bila dostupna informacija da osoba X ima više kuna od osobe Y (bila je poznata konkretna brojka), a osoba Y četiri puta više od osobe Z, te je temeljem tako zadanih brojki trebalo izračunati štednju grupe.

– Previše me zbunio zadatak u kojem se spominjala ukupna štednja ekipe, ostavila sam ga prazno jer sam se u tom trenutku naživcirala, kaže nam Lara.

Dodaje i kako se pripremala rješavajući ostale ispite te kroz online predavanja, a vremena je imala dovoljno. Na pitanje koju ocjenu očekuje, Lara nm kaže:

– Dvojka, daj Bože.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Ministar o maturantima koji su se srušili usred ispita: Neka škole naprave veći propuh ili neka pišu gdje ima klime

Drugima je stvarao problem zadatak s autobusom

Brankica iz Elektrostrojarske škola Varaždin kaže nam kako joj je ispit prošao dosta dobro.

– Mislim da mi je ovo bio najlakši ispit koji sam polagala na maturi, kako sam i očekivala. Osim matematike B razine, polagala sam A razinu Hrvatskog i Engleskog i Politiku i gospodarstvo. Drago mi je da je ovo posljednji ispit jer više nisam imala koncentracije za pripreme i rješavanje zadataka, a i puno zadataka se dalo utipkati u kalkulator. Najviše sam pripremala zapravo i poznavanje korištenja kalkulatora. Najteži zadatak su mi bili putnici u autobusu u kojem je trebalo izračunati koliko je putnika napustilo autobus na prvoj stanici. Ne sjećam se točno tijek zadatka jer ga želim čim prije zaboraviti, kaže nam Brankica.

Za zadatak sa štednjom kojeg mnogi ocjenjuju problematičnim smatra da je bio rješiv.

– Nisam imala više koncentracije jer sam ga ostavila za kraj pa sam pogađala rješenja. Uz to bih spomenula i zadatak s računanjem kružnog luka koji jedini nisam uopće riješila jer nisam znala formulu napamet, kaže Brankica.

Izdvojeni članak

Izgleda da se baš i nisu proslavili: Maturanti otkrili koju ocjenu očekuju na Hrvatskom

‘Stvarno puno toga se moglo riješiti logičnim razmišljanjem’

Ona se pripremala tako da je riješila prošle ispite mature iz Matematike i smatra kako današnji test nije bio ništa teži u odnosu na onaj kojeg su rješavale prethodne generacije maturanata.

– Možda je i bio čak i lakši. Stvarno puno toga se moglo riješiti logičnim razmišljanjem, korištenjem kalkulatora i skiciranjem tako da je dvojka zagarantirana svima s kalkulatorom. Vremena je bilo i više nego dovoljno, kod nas je sve prošlo bez ikakvih problema i incidenata. Jedino što je stvaralo problem bila je temperatura koja je uvelike otežavala normalno funkcioniranje. Većina učionica imala je klimu, ali ja nisam imala te sreće ovoga puta, kaže nam Brankica koja je samo jedna u nizu maturanata koji su se požalili na loše uvjete u kojima učenici polažu ispite.

Brankica na ovom ispitu očekuje trojku, a neke će odgovore, dodaje, prepustiti sreći i vidjeti kako stvari stoje 14 srpnja kada izlaze preliminarni rezultati ispita.

Izdvojeni članak
matura matematika kalkulator

Tri sata maturanti su pisali A razinu Matematike: ‘Ak’ si snalažljiv, dalo se je i prepisati’

‘Očekujem prolaz k’o Švicarska protiv Francuske’

Da je ispit bio lakši nego prošlogodišnji, smatra i Petra iz SŠ Isidora Kršnjavoga Našice.

– Sve u svemu bilo je jednostavno, moglo bi se reći čak i lakša nego prošle godine. Najteži zadatak je bio sa štednjom, mislim da je on svima zadao glavobolju. Nadam se da je odgovor C. Pripremala sam se za ispit rješavajući ispite iz proteklih godina, kratko nam kaže Petra.

Njen vršnjak Erik iz SŠ Vladimir Gortan Buje nije toliko pozitivnog dojma nakon ispita.

– Ukupni dojam nije bio toliko dobar iskreno jer je bilo dosta zbunjujućih pitanja koja su bila čudno postavljena. Najteži zadatak su bile neke nejednadžbe za koje nisam prepoznavao formule, kaže nam Erik.

Loš dojam nakon ispita ne iznenađuje, budući da Erik priznaje kako se nije puno pripremao, tek toliko da prođe ispit.

– Bilo je ful dovoljno vremena za rješavanje, pogotovo ako kužite gradivo. Očekujem prolaz k’o Švicarska protiv Francuske. Jedva, ali prolaz, zaključuje Erik.

Podsjetimo, Matematika je među zadnjim ispitima koji su se polagali na ljetnom roku. Još u srijedu maturantima je preostalo pisati ispite iz Logike i Glazbene umjetnosti, koje je ukupno prijavilo manje od 150 osoba. Prijevremeni rezultati mature izlaze 14. srpnja, rok za žalbe je do 16. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 21. srpnja.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.