Pretraga

Tri sata maturanti su pisali A razinu Matematike: ‘Ak’ si snalažljiv, dalo se je i prepisati’

A- A+

Za oko deset tisuća maturanata danas je važan dan – pisao se jedan od ključnih ispita državne mature, Matematika na višoj razini. Ispit je započeo jutros u devet i trajao je puna tri sata. U tom vremenu učenici su morali riješiti trideset zadataka. Kao što to i inače biva, dojmovi nakon ispita su podijeljeni, s tim da je značajan broj učenika stava da je ispit bio poprilično jednostavan.

matura matematika kalkulator

Foto: srednja,hr

Za razliku od mature iz Hrvatskog gdje je slučaj da više učenika odabire pisati višu nego osnovnu razinu, situacija na Matematici je obrnuta. Oko deset tisuća maturanata otvorilo je posljednji tjedan ljetnog roka mature ispitom Matematike na A razini.

‘Ak’ si snalažljiv, dalo se je i prepisati’

– Za početak definitivno jedna od lakših A razina. Mislim da nitko nije očekivao da će biti ovoliko lagano. Za višu ocjenu je naravno bilo potrebno malo vise učenja, a dvojka se mogla navuć’ bez ijedne otvorene skripte ili prethodne mature, kaže nam Andreja iz Srednje škole Jelkovec.

Ona je greškom prijavila višu razinu ispita i kasno je skužila da nema potrebe za pisanjem te razine.

– Bilo mi je svejedno kako će proći, pa sam ostavila tu razinu. Nije mi žao jer je u razredu barem bilo dobro društvo. A ak’ si snalažljiv, dalo se je i prepisati, veli Andreja uz opasku da je prepisivanja ‘uvijek bilo i uvijek će ga biti, ali o tome ne smije puno pričati’.

Niti jedan zadatak nije joj bio posebno težak.

– Zadnjih pet su bili oni koji potvrđuju vrlo dobru i odličnu ocjenu, iskreno nisam ih se ni potrudila riješiti niti sam uopće okretala te strane. Ne znam jesu li se ponavljala konkretna pitanja s prethodnih matura, ali su sva uglavnom na istu foru, kaže Andreja koja iz ovog ispita očekuje dvojku, a planira upisati KiF ili Zdravstveno veleučilište.

Ipak, strahuje da to neće biti moguće zbog prethodno napisane mature iz Hrvatskog i Engleskog, pa kaže – možda i uzme godinu predaha.

Izdvojeni članak
matura

Prolazite li B razinu Matematike? Pokušajte skupiti 12/12 na prošlogodišnjim zadacima

‘Ovogodišnji ispit je nekim čudom bio lakši nego prošlogodišnji’

I Franko iz  Srednje škole Isidora Kršnjavoga u Našicama dojma je da ispit nije bio pretežak.

– Ovogodišnji ispit je nekim čudom bio lakši nego prošlogodišnji, s obzirom na to da su Hrvatski i Engleski otežali sam očekivao da će istu stvar i s Matematikom napraviti. Najteži je bio zadnji zadatak, ali više zato što je bila vrlo komplicirana nejednadžba sa 7!, 8! i sl. Koliko se sjećam nisu se zadatci ponavljali s prošlih godina, no bilo je sličnih, kaže nam Franko.

Vremena je kaže dosta, njemu je čak ostalo i četrdesetak minuta viška.

– Očekujem četvorku, no i da dobijem trojku ne b bih žalio. Pored obaveznih predmeta sam pisao i Informatiku, a planiram upisati FERIT u Osijeku, smjer računalstvo, kaže nam Franko.

Izdvojeni članak

Kakav peh: Maturant propustio današnji esej iz Hrvatskog jer je – zaspao!

‘Zadatci koji nose tri ili više bodova su mi bili najteži’

Lucia iz Ekonomske škole u Daruvaru dojma je da ispit nije bio niti težak ni lagan.

– Nakon rješavanja matura od prijašnjih godina, mogu reći da je ova matura bila sasvim u redu što se tiče težine. Trenutno mi nije žao što sam odabrala višu razinu, no nadam se da mi neće biti žao niti kad stignu rezultati. Zadatci koji nose tri ili više bodova su mi bili najteži, normalno. Sjećam se jednog zadatka u kojemu se spominji dvije posude s vodom različitog saliniteta. Činio mi se on kao jedan od lakših zadataka, no nisam ga uspjela riješiti, kaže Lucia.

Uočila je i da se ponavljaju zadaci koje je putem YouTube videa objašnjavao poznati profesor Toni Milun. Njegove pripreme kaže, pomogle su joj iako je za njih doznala tek dan prije.

– Za ispit sam se pripremala tako da sam prolazila svaku lekciju posebno prema staroj bilježnici. S obzirom na to da nisam išla u gimnaziju, pripreme za maturu mi nisu previše pomogle, jer se u našoj školi svi pripremaju za B razinu. U našoj školi se puno gradiva za A razinu ne obrađuje, zato očekujem ocjenu dovoljan, no ako bude točno sve što sam napisala, imam čak i šanse za trojku, veli Lucia koja planira upisati glazbenu pedagogiju na Glazbenoj akademiji i u srijedu polaže još i Glazbeni.

Nekima ipak nije bilo tako lako…

S druge strane, Marijan iz Gimnazije Marka Marulića u Tomislavgradu kaže kako njemu ispit nije bio nimalo lagan.

– Ukupni dojam o testu mi je da je bio jako težak, ali odabrao sam višu razinu jer mi je potrebno za elektrotehničke fakultete. Meni osobno najteži zadatci bili su s vektorima. Dosta pitanja ponavljalo se od prošlih godina, kaže nam Marijan.

On se dugo pripremao i išao na pripreme.

– Rješavao sam ispite provedene prošlih godina i mogu reći da su bili lakši nego ove godine. Očekujem bar dovoljnu ocjenu, pisao sam još Hrvatski B, Fiziku i Njemački, a planiram upisati strojarstvo, kaže Marijan.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.