Pretraga

Zaključane su rang liste za upis na faks: AZVO otkrio koji je studij najpoželjniji te koliko je mjesta nepopunjeno

A- A+

Zaključane su liste za upis na faks. Na ovom jesenskom roku pravo upisa na jedan od studija ostvarilo je nešto više od 4.000 maturanata, a najpopularniji je studij Gluma pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na fakultetima diljem države, i nakon jesenskog roka, ostaje 10.792 nepopunjenih upisnih mjesta.

dvorana, fakultet, predavanje

Foto: Unsplash

Nakon što su došli konačni rezultati državne mature u jesenskom roku, a rang liste za upis na faks se zaključale, dobili smo službene podatke iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). U jesenskom roku ponuđeno je bilo 779 studijskih programa s ukupno 14.797 upisnih mjesta.

Izdvojeni članak
državna matura rezultati

Izašli su konačni rezultati mature u jesenskom roku: Uskoro se zaključavaju liste za upis na faks

Gluma daleko najpopularnija

Prijavilo se 5.746 kandidata, a pravo upisa na neki od studija ostvarilo je njih 4.005. Nakon provedena oba upisna roka nepopunjeno je ostalo 10.792 upisnih mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima. Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i upisne kvote, među preostalim studijskim programima na jesenskom roku, najpoželjnija je bila Gluma pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje primaju 12 studenata, a njih 115 je taj studij stavilo kao svoj prvi izbor.

Na drugom mjestu stručni je studij Poslovna ekonomija pri zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, prvi izbor za 61 studenta, od kojih je mjesta bilo samo za njih 13. Na trećem mjestu je studij Promet pri Fakultetu prometnih znanosti, također u Zagrebu, koji je 44 kandidata izabralo za svoj prvi izbor, a pravo upisa ostvarilo njih tek 11.

  1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
  2. Poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet, Zagreb
  3. Promet, Fakultet prometnih znanosti, Zagreb
  4. Poslovna ekonomija (izvanredni), Ekonomski fakultet, Rijeka
  5. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet, Zagreb
  6. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet, Rijeka
  7. Kineziologija, Kineziološki fakultet, Split
  8. Menadžment trgovine i turizma (stručni), Sveučilišni odjel za stručne studije, Split
  9. Forenzika, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, Split
  10. Sestrinstvo (izvanredni), Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka

Novi studij rehabilitacije

Agenciju za znanost i visoko obrazovanje (AZVO ) pitali smo i za studije s najvećim brojem prijava prvog izbora, neovisno o omjeru s upisnom kvotom. Studiji koje je najveći broj maturanata odabrao za svoj prvi izbor su, opet, prvo Gluma, zatim Poslovna ekonomija.

Na trećem je mjestu po broju prvih prioriteta studij Edukacijska rehabilitacija pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti na Sveučilištu u Osijeku. Što se tiče posljednje, napomenimo da se radi o novom studiju koji je na jesenskom roku po prvi put otvorio upise. Više o tom studiju možete pročitati ovdje.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.