Pretraga

Izašli su konačni rezultati mature u jesenskom roku: Uskoro se zaključavaju liste za upis na faks

A- A+

Gotovo pet tisuća kandidata koji su prijavili ispite za jesenski rok državne mature u 2022. godini ovog je ponedjeljka u podne doznalo konačne rezultate tih ispita. Danas poslijepodne iza 15 sati formiraju se i konačne rang liste za upi studija u jesenskom roku, na onim studijskim programima gdje je ostalo praznih kvota nakon ljetnog roka.

državna matura rezultati

Foto: srednja.hr

Ovog ponedjeljka u podne oko 4.800 kandidata koji su prijavili ispite državne mature u jesenskom roku doznalo je kako su napisali svaki od tih ispita. Točnije, sedam dana nakon objave privremenih te održanog roka za prigovore, izašli su i konačni rezultate ispita. Maturanti ih mogu vidjeti u sustavu Postani student.

Ono što maturanti trebaju znati jest da su se ispiti ocjenjivali temeljem pragova prolaznosti donesenih nakon ljetnog roka državne mature. Podsjetimo, prag za dovoljan na obje razine Hrvatskog jezika bio je 35 posto, na ispitima obje razine Matematike iznosi 25 posto, dok je na višoj razini Engleskog 36 posto, a na osnovnoj 37 posto. Sve bodovne pragove za sve ispite ovogodišnje mature pogledajte ovdje.

Na jesenskom roku ove godine najviše je maturanata, njih oko 2.700 prijavilo osnovnu razinu Matematike. Po broju prijava slijedi ispit iz osnovne razine Hrvatskog jezika, kojemu je pristupilo oko 1.200 kandidata, dok je osnovnu razinu Engleskog jezika prijavilo njih oko tisuću. Od izbornih predmeta najviše je maturanata, očekivano, na jesenskom rokzu pisalo Fiziku i Politiku i gospodarstvo.

Napomenimo da maturanti danas do 13:59 mogu brisati i dodavati studijske programe na popis te mijenjati listu prioriteta – ako visoko učilišite nije odredilo raniji rok prijave – a liste se onda zaključavaju. Konačne rang liste za upis na studijske programe bit će objavljene danas, u ponedjeljak, iza 15 sati.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.