Pretraga

Zašto je broj djela za esej mature iz Hrvatskog ove godine veći? ‘Išli smo na ruku maturantima’

A- A+

Još je tjedan dana ostalo do polaganja eseja na ovogodišnjoj maturi iz Hrvatskog jezika. Piše se jedinstvena razina iz tog predmeta, a maturanti će idućeg utorka 25. lipnja imati zadani interpretacijski esej koji kao podvrstu uključuje i usporedni. Ove godine na popisu je osam djela što je za četiri djela više nego prethodne godine. Zašto je to tako objasnio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović u našem podcastu.

Foto: srednja.hr

Ove godine će na maturi iz Hrvatskog jezika biti zadan interpretacijski esej, koji kao podvrstu uključuje i usporedni. Matura iz Hrvatskog jezika i ove je godine kao i prošle jedinstvena razina, što znači da svi maturanti pišu isti ispit, odnosno da nema više i osnovne razine. No, za razliku od prošlogodišnje mature, ove godine na popisu djela za esej nalazi se osam djela što je četiri više nego prošle godine.

Tako maturante očekuju sljedeća djela:

1. Albert Camus – Stranac
2. Fjodor Mihajlovič Dostojevski – Zločin i kazna
3. Franz Kafka –Preobražaj
4. Ranko Marinković – Kiklop
5. Antun Gustav Matoš – izbor iz novela (Cvijet sa raskršća, Camao, Kip domovine leta 188*)
6. William Shakespeare – Hamlet
7. August Šenoa – Prijan Lovro
8. Tin Ujević – izbor iz poezije

‘Na neki način išli smo na ruku maturantima’

Zašto je ove godine došlo do povećanja broja djela pitali smo ravnatelja NCVVO-a, Vina Filipovića koji je bio gost u našem podcastu. Podsjetio je i da su prije uvođenja jedinstvene razine mature iz Hrvatskog maturanti znali imati i po više od 10 djela za esej te da je sadašnji broj djela optimalan.

– Mi smo bili svjesni određenog rizika prelaska s dvije na jedinstvenu razinu iz Hrvatskog, a uz to smo u istoj godini vratili uvjet ostvarivanja određenog broja bodova na eseju. Htjeli smo biti oprezni i u tom pogledu na neki način išli smo na ruku maturantima. To je doista bilo veliko smanjenje broja djela, budući da u prethodnim godinama kretao od 10 do 12 djela, čak je jednom bilo i 14 djela. Ovaj put smo uvidjeli da ta promjena nije negativno utjecala na ukupan rezultat gledajući na nacionalnoj razini svih maturanata i vratili smo se optimalnom broju, objasnio je Filipović.

Može li se na usporednom eseju pojaviti djelo koje nije na popisu?

Na pitanje hoće li se ponoviti neki scenariji iz prošlosti kada se maturantima na usporednom eseju znalo pojaviti i djelo koje nije bilo na popisu, Filipović je odgovorio kako do toga ne bi trebalo doći.

– Prema onome što ja primjećujem čini se da posljednjih godina, barem zadnje tri godine toga nema i čini mi se da su radne skupine odustale od toga. Mislim da je to korektno prema maturantima, odnosno pristupnicima, jer time se smanjuje neizvjesnost i učenici već od same objave kao što je to i ove godine znaju kojih je to osam djela, a od tih osam djela na prvom roku svakako će biti jedno, odgovorio je Filipović.

Cijeli podcast s ravnateljem NCVVO-a oko mature možete pogledati u videu ispod, na našem YouTube kanalu, a možete ga i poslušati na Spotifyu.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.