Pretraga

Završen prijemni za popularnu logopediju: ‘Do sada mi nitko nije sugerirao da mi izgovor R ne valja’

Jedan od najpoželjnijih studija u Hrvatskoj i dalje je logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Maturanti koji ga upisuju moraju zadovoljiti na posebnoj vrsti prijemnog ispita koja se naziva procjenom jezično-govorno-glasovnog statusa. Sama procjena traje između deset i 15 minuta, a sastoji se od kratkog razgovora s ispitivačicama te čitanja zadanog teksta.  I dok je dio kandidata s kojima smo razgovarali zadovoljan kako im je protekao prijemni, bilo je i onih koji su ostali razočarani – maturantica koja ga nije prošla kaže nam da joj je ovo bio prvi put da joj je netko sugerirao da joj ne valja izgovor glasa ‘R’.

Screenshot: YouTube; LLUHealth

Od ponedjeljka pa do četvrtka na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu okupljali su se potencijalni brucoši tog fakulteta. U tom se roku provodila dodatna provjera za upis studija logopedije, jednog od najpoželjnijih studija u Hrvatskoj. Nakon mature, a uoči prijemnog ispita ukupan broj prijava za taj studij bio je 726, za 272 maturanta to je bio prvi izbor u tom trenutku, dok je mjesta za njih ukupno 50.

‘Nikada nisam bila svjesna, niti mi je itko sugerirao da mi ‘R’ ne valja’

Maris, učenica Privatne umjetničke gimnazije Zagreb prijemni, na žalost nije prošla. Njena provjera trajala je desetak minuta.

– Osjećam se malo razočarano jer sam to stvarno htjela studirati, a nisam prošla taj razgovor zbog glasa ‘R’. Nikada nisam bila svjesna, niti mi je itko sugerirao da mi ‘R’ ne valja. Znam da sam rasturila maturu i da bih definitivno bila kompetentna za upad u top 50, kaže nam Maris.

Pitamo je što joj je bilo najteže, prvo se našalila da joj je to bio dolazak do kampusa Borongaj. Svi tamošnji studenti znaju kako je to.

– Šalim se, najteže mi je bilo govoriti određene riječi pojedinačno jer sam bila previše opterećena izgovorom jer to može rezultirati neprirodnim zvučanjem riječi, kaže Maris.

Prijemni je, kaže, dobro organiziran. No, smatra da bi se postupak trebao provoditi prije mature jer ovako ima osjećaj da se na maturi uzalud trudila. Pitamo je i zašto toliko želi upisati logopediju.

– Smatram da je govor vrlo moćan alat i da je njegova kvaliteta uvelike utječe na samopouzdanje osobe. Popravljati govorne mane i na taj način pomoći svim dobnim skupinama je posao koji bih stvarno voljela raditi, zaključuje Maris koja smatra da je briljirala na maturi pa će upisati neki tehnički fakultet.

Izdvojeni članak
sportašica trči

Na još jednom velikom faksu završen prijemni: ‘Sviđa mi se koncept, mislim da se pošteno ocjenjuje’

Prijemni traje kratko

Na prijemni u Zagreb stigla je i Laura iz Gimnazije Frane Petrića Zadar.

– Prijemni je izgledao tako da smo imali dogovorene termine u trajanju od 15 minuta, ispred zgrade ERF-a su nas prozivali te smo odlazili u prostorije čiji smo broj imali uz navedeni termin. U prostoriji su nas čekale dvije logopedinje koje su nas pitale tko smo, odakle dolazimo, zašto baš logopedija. S obzirom na to da sam volontirala u logopedskom centru uglavnom su me pitale pitanja vezana za to, pročitala sam dio teksta koji su mi dale i to je bilo to, prepričava nam Laura.

I njena provjera trajala je desetak minuta, a nakon prijemnog se, kaže, osjeća zadovoljno jer ga je odradila vrlo dobro.

– Bila sam dosta nervozna prije samog prijemnog, ali to je normalno. Na cijelom fakultetu vladala je prijateljska atmosfera svi su bili pristupačni, veseli i otvoreni. Ne postoji najteži dio prijemnog s obzirom da je to samo razgovor i nekakva osnovna pitanja o nama, nije im toliko bitan sadržaj koliko im je bitan sam izgovor, boja glasa, ton i slično, kaže Laura.

Sviđa joj se ovaj način provjere i smatra da je ispit dobro organiziran. No, ima jednu malu zamjerku.

– To je možda jedina stvar koja mi se više svidjela kod prijemnog za Rijeku jer nisam trebala putovati. S obzirom na to da dolazim iz Zadra, do Zagreba mi treba kojih tri i pol, četiri sata za prijemni koji traje svega 15-ak minuta. Ali dolazili su maturanti i iz, tako reći, najudaljenijih dijelova RH kao što su Dubrovnik, Metković…, nabraja Laura, koja će, ako ne upadne na logopediju, upisati psihologiju i nastaviti u području razvojne psihologije.

Izdvojeni članak
učiteljski fakultet zagreb

Maturanti ‘odradili’ prijemni na još jednom velikom faksu: ‘Tamo sam provela pet i pol sati’

‘Nije bilo teško kao što sam očekivala da će biti’

Kiara iz XII. gimnazije Zagreb ističe da je atmosfera na ispitu bila poprilično opuštena. Najprije je odgovarala na pitanja o tome u koju je školu išla, kako je zadovoljna maturom te koje studije želi upisati

– Na kraju su mi dale tekst koji sam morala pročitati, ali su me već nakon dvije rečenice prekinule i rekle da sam prošla. Provjera traje maksimalno pet minuta, možda više ako se zapričate s njima. Zadovoljna sam kako sam odradila prijemni, nije bilo teško kao što sam očekivala da će biti. Što se tiče samog formata prijemnog, smatram da bi se trebalo bodovati kao npr. za socijalnu pedagogiju. Logopedija mi je prva opcija, nakon nje psihologija na Filozofskom fakultetu, a treća na popisu je ekonomija, kaže naša posljednja sugovornica.

Jesu li upale na željeni studij, naše će sugovornice, kao i svi ostali maturanti, doznato 19. srpnja, kada će biti objavljeni konačni rezultati mature, kao i rang-liste za upis studija.