Pretraga

Na još jednom velikom faksu završen prijemni: ‘Sviđa mi se koncept, mislim da se pošteno ocjenjuje’

A- A+

Oni koji žele upisati kineziološke fakultete u Zagrebu ili Splitu moraju položiti i prijemni ispit, odnosno procjenu motoričkih znanja. Budući studenti u Zagrebu morali su pokazati svoje znanje u plivanju, atletici, borilačkim sportovima, košarci, nogometu, odbojci, plesu, ritmičkoj gimnastici, rukometu i sportskoj gimnastici. Kako je prijemni prošao pristupnicima u Zagrebu i Splitu doznali smo od dvojice pristupnika.

sportašica trči

Sport | foto: Pexels

Iako su ispiti državne mature već gotovi, neki maturanti još obavljaju prijemne ispite za fakultete. Među fakultetima koji traže provjeru su oni koji obrazuju buduće kineziologe. Na ovim prijemnim ispitima pristupnici moraju zadovoljiti različite motoričke vještine, a mi smo razgovarali s Adrianom i Noom koji su prijemne polagali u Zagrebu i Splitu.

Najteža košarka i sportska gimnastika, ali stres je prisutan cijelo vrijeme

Adrian iz Opće gimnazije Vladimira Nazora Čabar prijemni ispit polagao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Kazao nam je kako su pristupnici prvo išli na bazene gdje su se provjeravale plivačke vještine.

– Detaljne upute dobili smo kad smo ušli na bazene Mladost. Cure su trebale otplivati 50 metara u komadu u 60 sekundi, a dečki unutar 55 sekundi. Nadalje, oni koji su prošli preobukli su se u bijele majice bez oznaka, tamnoplave ili crne kratke hlače ili tajice bez oznaka, bijele čarape bez oznaka i čiste sportske tenisice. Onda smo na ulazu na faks bili podijeljeni u grupe i dobili barkodove koje su profesori s faksa u svakoj dvorani skenirali i unosili ocjene koje smo dobili iz elementa ocjenjivanja, kazao nam je Adrian.

Cijelo ispitivanje trajalo je oko šest sati. Adrian je prijemnim zadovoljan, a na sve je bio spreman jer je išao na pripreme. Najteži dio bila mu je košarka i sportska gimnastika, ali rekao je da je stres bio prisutan jer pristupnike gledaju dva profesora i ostalih 20-ak studenata iz grupe.

– Meni se sviđa ovakav oblik prijemnog i mislim da se pošteno ocjenjuje. Na KIF želim upasti jer sam cijeli život u sportu, a to mi je jedini izbor za faks tako da moram upasti. Maturu isto mislim da sam dobro riješio, a kako sam uzeo sve A razinu mislim da bi trebao dobiti puno bodova. Mislim da će studenti kad završe faks raditi u školi, ali ne dugo. Možda samo dok steknu nekakvu praksu, ali da će se onda više okrenuti nekim drugim poslovima, pojasnio je Adrian.

Zamjerku jedino ima u tome što cijeli ispit dugo traje pa se osjećao umorno. Jedino nam je rekao da se ‘zeznuo’ jer sa sobom nije ponio ništa za pojesti, ali kazao je da su ostali pristupnici bili ‘opremljeni’.

Izdvojeni članak
učiteljski fakultet zagreb

Maturanti ‘odradili’ prijemni na još jednom velikom faksu: ‘Tamo sam provela pet i pol sati’

‘Išao sam na pripreme koje je organizirao fakultet’

Noa je prijemni polagao na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Položio ga je, no rekao je kako većina ispitanika taj test nije prošlo. Kazao je da su cure uglavnom pale na plivanju, a dečki na trčanju i zgibovima. U sklopu prijemnog provjeravalo se i trčanje na 1.500 metara na stadionu Poljud na tartan stazi.

– Bio sam jako sretan kada sam položio prijemni, a naročito kad sam položio norme koje su mi na pripremama stvarale najviše problema, ali sam u krajnju ruku i više nego zadovoljan. Išao sam na pripreme koje je sam fakultet organizirao, objasnio nam je Noa.

Smatra da je koncept prijemnog dobar i da se traže osnovne kompetencije koje bi trebale oblikovati jednog kineziologa. Vjeruje da će uspjeti upisati taj fakultet, a sportom se bavi cijeli život.

– Mislim da je dobro da oni koji završe KIF mogu održavati nastavu tjelesnog od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Smatram da bi bilo bolje za djecu nižih razreda da ih razvijaju neki stručni kineziolozi, a ne učiteljice nižih razreda, zaključio je Noa o temi da će kineziolozi predavati tjelesni i učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.