Pretraga

Završio prijemni na Učiteljskom fakultetu: ‘Sve je proteklo u redu, no uvjeti su loši’

A- A+

Maturanti koji žele upisati studij na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, osim mature polažu i prijemni ispit koji se sastoji od provjere predispozicija za razvoj sposobnosti potrebnih za uspješnije razvijanje učiteljskih kompetencija. Ovaj ispit održavao se posljednja tri dana, a tri maturantice otkrile su nam kako je on protekao.

Učiteljski fakultet Zagreb| foto: ufzg.unizg.hr

Na studije Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ove se godine upisuje maksimalno 716 novih studenata. Osim polaganja državne mature za upis tog faksa potrebno je proći i kroz provjeru predispozicija za razvoj sposobnosti potrebnih za uspješnije razvijanje učiteljskih kompetencija. Riječ je o prijemnom ispitu koji kandidatima može donijeti do 100 bodova. Prijemni na Učiteljskom sastoji se od četiri dijela: provjere predispozicija za rješavanje likovno-kreativnih zadataka, provjere motoričkih sposobnosti, provjere predispozicija za razvoj sluha i ritma te provjere govornih sposobnosti.

Ispit se sastojao od više djelova

Među maturantima koji su u protekla tri dana pristupili ovoj provjeri nalazi se Ivona, donedavno učenica Gimnazije A.G. Matoša u Đakovu.

– Na glazbenom sam morala otpjevati dječju ili bilo koju drugu pjesmu po izboru, samo je bilo važno da nije strana. Zatim je profesor odsvirao nekoliko nota pa sam trebala to glasovno imitirati i na kraju ponoviti ritam pljeskanjem koje mi je on prethodno pokazao. Na glazbeni je svaka osoba ulazila zasebno. Na likovnom nas je bilo više, dobili smo temu ‘zamišljena životinja u zamišljenom prostoru’ pa smo to morali nacrtati. Na provjeru glasovnih sposobnosti smo također ulazili svatko zasebno, ja sam bila kod jedne profesorice koja predaje nešto vezano uz filmografiju. Najprije smo malo porazgovarali s njom o tome tko smo, odakle dolazimo, koju smo školu pohađali, koji su nam hobiji, zašto želimo biti učitelji itd., a nakon toga smo pročitali tekst i postavila nam je neka pitanja na temelju teksta. Na tjelesnom smo radili korake u stranu, šest puta smo ih morali odraditi od jedne do druge zalijepljene trake i studentice koje su asistirale su nam mjerile vrijeme. Što manje vremena, više bodova, prepričava nam Ivona kako je izgledao prijemni.

Rezultate pristupnici do trenutka pisanja ovog teksta nisu dobili, a prema službenom vremeniku upisa na Učiteljski, bodovi će u sustav Postani student biti uneseni do 9. srpnja. Budući maturanti koji će izlaziti na ovaj prijemni morat će biti poprilično strpljivi. Ivona nam, naime, priča kako je ispit trajao poprilično dugo – na Učiteljski je stigla oko osam ujutro, a čitava procedura oduljila se do otprilike 13 sati zbog velikog broja pristupnika.

– Što se mene tiče, sve je proteklo u redu, zadovoljna sam. Najbolje mi je bilo na dijelu provjeravanja govornih sposobnosti, profesorica me se jako dojmila. Ono što me još učinilo sretnom jest činjenica da sam upoznala puno novih ljudi, svi su divni i dosta smo komunicirali tamo tijekom prijepodneva, ističe Ivona.

Izdvojeni članak

Čak 834 prijave na 50 mjesta: Maturantice otkrile kako je izgledao prijemni za najpopularniji faks

‘Sve je proteklo u redu, no uvjeti su loši’

Njoj je prvi izbor socijalna pedagogija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Prijemni ondje polagala je jučer te je također zadovoljna, a otkrila nam je i zašto je na popis dodala Učiteljski.

– Učiteljski želim upisati jer mislim da je to posao koji bih radila s ljubavlju, oduvijek sam se vidjela u nekom zanimanju gdje ću raditi s djecom, pomagati im ili ih podučavati, zaključuje Ivona.

Lucija, Ivonina vršnjakinja iz Varaždina i bivša učenica tamošnje Gospodarske škole želi upisati učiteljski s njemačkim jezikom

– Sam ispit predispozicija ne traje dugo, no prijavljuje se puno ljudi te treba vremena da se sve provede… puno čekanja i dvije skroz bespotrebne pauze od 45 minuta. Sve je proteklo u redu, no uvjeti su loši, s obzirom na to da je ljeto i da je vani 30+ stupnjeva. Trebali smo doći obučeni u sportsku odjeću zbog nedostupnosti svlačionica, a to su bile uglavnom duge tajice ili trenirke. Za skuhati se! No, dojam mi je poprilično dobar, profesori su bili ljubazni, kaže Lucija.

Što se tiče mature koja je drugi važan faktor kod upisa, Lucija kaže da je svaki ispit težak i zahtjevan na svoj način, ali da joj je u globalu matura prošla dobro.

– Želim upisati učiteljski studij s njemačkim jezikom zato što me prvenstveno zanima njemački jezik i smatram da bih s tim faksom mogla dovoljno postići i naučiti još vise o njemačkom jeziku, zaključuje naša sugovornica.

Izdvojeni članak

Maturanti, provjerite do kada možete brisati i dodavati fakseve na popis te kada izlaze prve rang-liste

‘Ispiti su uglavnom prošli super’

Naša posljednja sugovornica također je bila učenica Gospodarske škole Varaždin. Ella je prijemni polagala na izdvojenoj lokaciji u Čakovcu.

– Svaki predmet na koji smo išli nije trajao duže od 5-8 minuta po osobi, likovni je bio jedini predmet gdje smo svi skupa sjedili u učionici i imali smo pola sata da nacrtano zadanu temu. Ispiti su uglavnom prošli super, nadam se dobrim rezultatima, kaže nam Ella.

Ona je na prijemni išla samo u Čakovcu jer ondje želi studirati To joj je, kaže, jedini na popisu fakulteta jer ju jedino studiji Učiteljskog i zanimaju.

– Učiteljski fakultet želim upisati još od kad sam bila mala djevojčica jer sam oduvijek voljela djecu i oduvijek sam se željela baviti s time. Pisala sam samo osnovne mature, Hrvatski, Matematiku i Engleski s kojima se baš nisam proslavila. Mature ove godine su bile malo zeznute i teže nego prethodnih godina, ali se također nadam dobrim rezultatima, zaključuje Ella.