Pretraga

Čak 834 prijave na 50 mjesta: Maturantice otkrile kako je izgledao prijemni za najpopularniji faks

A- A+

Prema statistici koju objavljuje Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, uvjerljivo najpoželjniji studij među maturantima i ove je godine logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Prvi je to izbor za 362 kandidata, dok je mjesta za njih 50, a trenutni ukupni broj prijava je čak 834. No, kako bi upisali taj studij, kandidati moraju proći kroz specifičan prijemni ispit. Porazgovarali smo s tri maturantice koje su prošle kroz taj postupak i otkrile nam kako im je bilo.

Screenshot: YouTube; LLUHealth

Iako je riječ o izrazito deficitarnom kadru, u Hrvatskoj postoje svega dva studija logopedije – onaj na Sveučilištu u Rijeci koji upisuje 30 studenata te na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu na kojeg će se ove godine moći upisati 50 brucoša. No, kako bi uopće konkurirali za upis, maturanti moraju položiti specifičan prijemni ispit koji se sastoji od procjene jezično-govorno-glasovnog statusa. Nepovoljna procjena tog statusa isključuje pristupnika iz daljnjeg postupka. Prijemni za logopediju održava se ovih dana, a započeo je u ponedjeljak. Razgovarali smo s tri maturantice koje su nam otkrile kako je on protekao.

Prvo razgovor o općenitim temama, a zatim čitanje zadanog teksta

– Svakome je bio određen termin i kada treba doći tamo. Došla sam nekih 30 minuta prije svog termina i čekala da nas prozovu te kažu u kojoj smo učionici. Nakon što su me prozvali došla sam ispred ulaza u zgradu, provjerili su točnost podataka i mjerili su nam temperaturu, zatim sam otišla u dodijeljenu učionicu. Kada sam ušla unutra dočekale su me dvije simpatične gospođe iz komisije koje su započele razgovor sa mnom. Predstavila sam se te su me pitale odakle dolazim i koju sam školu završila. Pošto sam s mora pitale su me i kako napreduje sezona, ima li puno turista, kakva je situacija tamo i tako. Nakon toga smo pričali o tome hoće li mi biti teško se prilagoditi na ritam Zagreba pošto dolazim iz manje sredine te što moji roditelji misle o tome, priča nam Melani, maturantica SŠ Bartola Kašića Pag.

Dalje je, pojašnjava, dobila tri teksta te je trebala odabrati koji će od njih čitati.

– Odabrala sam tekst o kupovini i počela sam čitati, no nakon nekog vremena su me zaustavile i rekle da ne vide nikakvih poteškoća u govoru, stoga su mi rekle da mogu potvrditi da sam prošla intervju, kaže Melani i dodaje da je ispit trajao desetak minuta.

Naglašava i kako je atmosfera vila vrlo ugodna, a članice komisije ljubazne, što joj je pomoglo da se riješi nervoze koju je osjećala prilikom ulaska u prostoriju. Na prijemni u Rijeku nije išla, a na listi studija još ima kroatistiku, povijest, pedagogiju, talijanistiku, pravo i psihologiju.

– Motiv za studiranje logopedije mi je to što volim rad s ljudima, pogotovo djecom zato što je lakše uspostaviti komunikaciju s nekim kad si jedan na jedan. Uostalom, drago mi je pomagati ljudima i sretna sam kad vidim da mogu nešto napraviti za nekoga i da će mu to omogućiti lakše život bar u jednom pogledu, zaključuje Melani.

Izdvojeni članak

Loše vijesti za maturante: Fakultet izglasao smanjenje upisnih mjesta za popularnu logopediju

‘Njihov je cilj da razgovor bude što spontaniji i opušteniji’

I Petra iz Gimnazije Tituša Brezovačkog pojašnjava nam kako je prijemni započeo s nekoliko jednostavnih pitanja – koju je školu završila, zašto je odlučila studirati baš logopediju, odakle je, i slično.

– Dakle, njihov je cilj da razgovor bude što spontaniji i opušteniji te da djeluje kao razgovor na nekoj kavi. Nakon kratkog razgovora kreće čitanje jednog od tekstova i to je to. Ja sam prošla, iako mi je rečeno da na nekim glasovima moram malo poraditi, ali ništa prestrašno da me ne bi pustili. Sam ispit trajao je vrlo kratko, 2-3 minute, ovisno o tome ima li govornih poteškoća ili je sve u najboljem redu, kaže nam Petra.

Ni ona nije išla na prijemni u Rijeci.

– Planirala sam to, ali sam shvatila da svoje daljnje obrazovanje želim stjecati baš u Zagrebu gdje sam u poznatoj okolini s poznatim ljudima, kaže nam Petra.

Izdvojeni članak

Maturanti otkrili kako im je protekao online prijemni za logopediju: Na početku me bilo strah, ali je ubrzo prošlo

Zašto maturante toliko zanima ovaj studij?

Osim uspješnim polaganjem prijemnog, zadovoljna je, kaže, i time kako je napisala državnu maturu. Nada se da će ostvariti dobre postotke jer je svjesna da je konkurencija za upis logopedije ogromna.

– Želim upisati logopediju iz više razloga, ali kao glavne bih nabrojala prvenstveno interdisciplinarnost same logopedije. To je područje koje stvarno obuhvaća raznovrsne struke koje me zanimaju, od samog jezika, fonetike i semantike do biomedicine, psihologije te pedagogije. Nadalje, sama struka je vrlo raznolik posao. Svaki pojedinac poseban je i različit na svoj način pa se njemu tako treba i prilagoditi i izići mu u susret, za što smatram da bih vrlo uspješna obavljala s obzirom na to da volim okruženje ljudi i rad s njima, ističe Petra.

Ovaj prijemni uspješno je riješila i Andrea iz II. gimnazije u Osijeku.

– Prijemni je prošao stvarno brzo, sjela sam unutra i završila za pet minuta. Pitali su me da se predstavim, dakle kažem nešto o sebi: odakle sam, volontiranje i slično. Također su me pitali znam li što radi logoped i odakle interes za logopediju. Morala sam pročitati kratki tekst koji stvarno nije bio težak za pročitati, što mi je bilo odlično jer me ipak bio malo strah da ću nešto krivo izgovoriti, kaže Andra.

Dodaje, logopedija je nešto što ju zanima već dulje vrijeme, a budući da voli komunicirati s ljudima bilo joj je drago čuti kako je prošla prijemni.

– Interes za logopediju se stvorio kada je moj bratić imao problema s izgovorom određenih glasova koje sada izgovara korektno, a također imam malog brata koji sa svoje četiri godine i dalje ne govori baš dobro pa me zanima što sve stoji iza toga i kako se to sve ispravlja, odgovara nam Andrea na pitanje zašto baš logopedija.