Pretraga

Zbog velike promjene na maturi i nastavnici će na edukaciju: ‘Interes za dodatne informacije raste’

Po prvi puta nakon 13 provedenih državnih matura ispit iz Hrvatskog jezika pisat će se na jednoj, a ne na dvije razine. Osim toga, ispit se više neće sastojati od dviju ispitnih cjelina, nego triju. Prva ispitna cjelina je čitanje, književnost i hrvatski jezik, druga sažetak, a treća školski esej. Uz to, pozitivna ocjena na eseju ponovno je uvjet za prolazak ispita. Zbog svih ovih izmjena javila se potreba za dodatnom edukacijom nastavnika. Provodi je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja 15. i 16. prosinca, nije obavezna, ali u NCVVO-u očekuju veliki interes profesora.

nastavnice gledaju u ispit hrvatskog jezika na maturi

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Iako mnogobrojni učenici odlaze na privatne pripreme za državnu maturu, temeljno i ključno učenje za te ispite odvija se u školi i na nastavi. Zbog promjena na jednom od najvažnijih ispita za učenike, Hrvatskom jeziku, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja organizirao je edukaciju za nastavnike tog predmeta.

Važne promjene na jednom od ključnih ispita

– Promjene na ispitu iz Hrvatskog jezika pripremaju se duže vrijeme o čemu se u javnosti govori već više od godinu i pol dana, a na tragu toga smo 6. ožujka objavili ispitni katalog i ogledni ispit, iz kojeg je vidljivo u kojem pravcu idu promjene. Međutim, kako se približava matura, interes nastavnika za dodatne informacije sve je veći. Zato želimo u cilju što bolje pripreme naših maturanata ponuditi sve relevantne informacije njihovim nastavnicima te smo se odlučili za provedbu edukacije nastavnika, kaže nam ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović.

Podsjećaju i da su u ispitu iz Hrvatskog jezika događaju važne promjene. Prvo, na ispitu više nema osnovne i više razine – učenici pišu jedinstveni ispit. Uz to, ispit će sastojati od triju, umjesto dosadašnjih dviju cjelina, ali se i dalje piše kroz dva dana. Pozitivna ocjena na eseju ponovno je uvjet za prolazak čitavog ispita. Također, na popisu lektira za esej za iduću godinu nalaze se samo četiri djela, dok ih je do sada bilo desetak.

– Svjesni smo i činjenice da je ispit iz Hrvatskog jezika jedan od triju obveznih ispita za sve maturante i kao takav utječe na njihovu završnost, ali i na nastavak njihova obrazovanja, ističe Filipović.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Što će nastavnici doznati?

Pojašnjava da će se u sklopu ove edukacije nastavnicima predstaviti struktura zadatka pisanja funkcionalnoga teksta odnosno sažetka i pisanja školskoga eseja te na temelju konkretnih primjera objasniti kako oblikovati sažetak i školski esej.

– Pojasnit će se sastavnice vrednovanja za svaki tip zadatka pisanja. Što se tiče školskoga eseja, objasnit će se što točno znači kratko predstaviti autora i djelo, kako oblikovati tvrdnju koja postaje fokus zadatka i koja se argumentira u središnjemu dijelu eseja. Također, objasnit će se kako književnoteorijske pojmove i književnopovijesni kontekst funkcionalno povezati sa središnjom tvrdnjom ili fokusom. Upozorit će se i na najčešće pogreške u postavljanju središnje tvrdnje, u argumentaciji, u povezanosti teksta, rječniku i primjeni gramatičke i pravopisne norme. Osim toga objasnit će se sastavnice vrednovanja školskoga sažetka, postupak sažimanja i oblikovanje sažetka prema zadanim smjernicama i prema zadanoj strukturi. Uputit će se i na najčešće pogreške učenika prilikom oblikovanja sažetka, nabraja Filipović.

Izdvojeni članak
matura matematika

Na pomolu velike promjene na maturi: Ispit se više neće poništavati ako se učenik na njega potpiše

Kako sudjelovati?

Treba istaknuti da ova edukacija nije obvezna za nastavnike, ali u NCVVO-u su uvjereni da će veliki broj nastavnika sudjelovati. Ističu, znaju  da postoji izniman interes nastavnika koji žele dobiti relevantne informacije kako bi što bolje pripremili učenike za ispit koji ih čeka u lipnju.

– U pripremi za ispit u velikoj mjeri pomoći će im i probni ispit koji ćemo na mrežnim stranicama Centra objaviti 1.veljače. Nastavnici će se moći prijaviti na edukaciju preko sustava EMA. Edukaciju smo planirali u dva dana, u popodnevnim i jutarnjim satima kako bi svi nastavnici koji žele mogli sudjelovati neovisno o tome u kojoj smjeni rade taj tjedan. Bilo bi dobro da edukaciji pristupe i nastavnici nematurantskih razreda kako bi se upoznali s tim kako pojedine ishode koji se ostvaruju sažetkom i esejom treba postupno ostvarivati od početka srednjoškolskoga obrazovanja, kaže Filipović.

Pitamo ga i može li već sada otkriti neki dio uputa za nastavnike, kako mogu učenike što bolje pripremiti za zadatke koji će se pojaviti na maturi iz Hrvatskog.

– Budući da su poznata četiri književna djela koja se mogu pojaviti kao esejski zadatci, učenike bi trebalo motivirati da ih s razumijevanjem cjelovito pročitaju. Svakako bi ih trebalo upoznati sa strukturom zadataka pisanja te ih na temelju njihovim napisanih eseja i sažetaka upozoriti na to u čemu griješe i kako to ispraviti, kaže zaključno Filipović.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr