Pretraga

Na pomolu velike promjene na maturi: Ispit se više neće poništavati ako se učenik na njega potpiše

A- A+

Ispit državne mature više se neće poništiti ako učenik u njemu otkrije svoj identitet. Umjesto toga ocjenjivač ga vraća stručnoj službi koja preko potpisa učenika lijepi naljepnicu, nakon čega se test daje na vrednovanje nekom drugom ocjenjivaču. Glavna je to promjena pravilnika o polaganju državne mature koja je u utorak predstavljena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Uz to se mijenjaju i još neke odredbe, među ostalim, detaljnije je propisano što učenici ne smiju crtati na ispit kako im se on ne bi poništio.

matura matematika

Foto: srednja.hr

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljene su izmjene pravilnika o polaganju državne mature, propisa koji, među ostalim, definira nedozvoljena ponašanja na ispitu te sankcije za ta ponašanja. Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović istaknuo je kako je nakon su nakon ljetnog i jesenskog roka mature napravljene temeljite analize svih nejasnoća i eventualnih nedosljednosti i temeljem toga predložilo određena poboljšanja u pravilniku.

Više se neće poništavati potpisani ispit

Ljetos je najviše bure izazvao slučaj u kojemu se maturantica potpisala na ispit pa joj je on poništen. Glavna izmjena u pravilniku je ta da se potpisivanje na ispit mature više neće kažnjavati poništavanjem čitavog ispita.

– U pravilniku brišemo odredbu zbog koje se poništava ispit ako je učenik na ispitu otkrio identitet imenom i prezimenom ili na neki drugi način. Ali zabrana ne nestaje. I dalje će u uputama biti jasno precizirano da se učenici ne potpisuju punim imenom i prezimenom, isto će to stajati na ispitnom listu kao i do sada. Međutim, sankciju brišemo iz pravilnika, a riješit ćemo to na sljedeći način: tijekom ocjenjivačkog postupka nastavnici će dobiti vrlo jasnu uputu da onaj ocjenjivač koji dobije ispit koji je potpisan punim imenom i prezimenom ili je na neki drugi način otkriven identitet u smislu mail adrese ili slično, taj ocjenjivač ispit vraća. Službe koje kontroliraju prilikom ispita izlaženje i povrate ispita lijepe naljepnicu na ime i prezime i ispit se daje drugom ocjenjivaču. Time smo zaštitili ono što je temeljno u državnoj maturi – identitet je i dalje skriven da ocjenjivač ne dođe u iskušenje, čime bi mogla biti dovedena u pitanje objektivnost ocjenjivanja, rekao je Filipović na konferenciji za medije.

Ove godine je u ljetnom roku bilo 24 slučaja u kojima su učenici otkrili svoj identitet na ispitu, a drugom roku sedam. Uglavnom je bila riječ o obveznim ispitima, otkrio je Filipović.

Izdvojeni članak
matura_ postani student

Počinje prijava ispita državne mature: Maturanti, ovo su važni datumi i koraci koje trebate obaviti

Detaljnije definirano što učenici ne smiju crtati na ispit

Još jedna važna izmjena pravilnika, koji je već dostupan i za javnu raspravu u sustavu e-Savjetovanje, jest ona da su u njemu detaljnije raspisani neprimjereni sadržaji koje učenici ne smiju crtati na ispit ako ne žele da im se on poništi.

– Jedna promjena koja nije bila zamijećena kao problematična, ali nam se činila bitnom da ju preciziramo, a to je definicija što su neprimjereni sadržaji. U novom pravilniku predložili smo da se precizira da su to vulgarni znakovi, prijetnja i simboli koji imaju diskriminirajući sadržaj po rasnoj, vjerskoj, etičkoj i rodnoj, odnosno spolnoj osnovi. Dakle, do sada smo u pravilniku imali samo opću formulaciju neprimjereni sadržaji, a ovime smo željeli vrlo jasno istaknuti da nacrtan cvijetić ili srce nije isto kao ovi konkretnim primjerom definirani sadržaji, rekao je Filipović.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Zabranjeni i pametni satovi na ispitu

Ovime će, dodaje, i Centru i ocjenjivačima biti jasno kada je potrebno predložiti mjeru poništenja ispita, što je mjera koja se i do sada izricala ako učenik ucrta neki od ovih neprimjerenih sadržaja u ispit. Također, pravilnikom je sada i jasno definirano da, osim mobitela, učenici na ispitu ne smiju koristiti i druge audio i vizualne uređaje.

– Budući da pravilnik egzistira već 15-ak godina, pojavile su se neke nove tehnologije koje tada nisu bile aktualne pa smo nedopuštenim sredstvima na maturi, osim mobitela, pripisali i pametni sat i ostali audio i vizualni uređaji. U postojećem pravilniku toga nije bilo, rekao je Filipović.

Podsjetimo, sankcija za korištenje nedozvoljenih pomagala na ispitima je poništenje svih ispita u roku i ona ostaje takva.

A i B razina od sada će se samo zvati viša i osnovna

Ove će se godine po prvi puta ispit iz Hrvatskog provoditi na jedinstvenoj razini pa je i pravilnik morao biti usklađen s time – pod ispitima koji se polažu na dvije razine ostaju samo Matematika, strani jezik i Latinski, koji učenici klasičnih gimnazija mogu polagati na dvije razine. Također, viša i osnovna razina ispita više se neće nazivati ‘A razina’ i ‘B razina’, nego samo viša i osnovna.

– Kad smo već kod razina, možda ne toliko bitno, ali čisto da nomotehnički uredimo, ubuduće u pravilniku ostaje samo osnovna i viša razina, a briše se ona podvarijanta A i B razine, naprosto iz razloga što to zbunjuje, jer kad su u pitanju jezici, znamo što je značila A razina na državnoj maturi, odnosno B razina u jezicima, ali u jezicima kompetencije A i B razine su obrnute pa je to zbunjivalo. Naprosto držimo da je nepotrebno ostaviti ovu drugu varijantu nego će ubuduće u pravilniku biti vrlo jasno – polaganje državne mature na osnovnoj i višoj razini, rekao je Filipović.

Dodatno, učenici više neće moći birati šest izbornih predmeta po roku, nego njih pet.

Izdvojeni članak
kemija državna matura 2022 (1)

I ove godine bit će probna matura: Izgledat će drugačije nego lani, državu će koštati pola milijuna kuna

Ljetni i jesenski rok zvat će se prvi i drugi rok

Matura će se i dalje provoditi u dva roka, ali oni se više se neće nazivati ljetni i jesenski rok, nego prvi i drugi rok.

– Shvatili smo da se državna matura ne događa niti u ljetnom niti u jesenskom roku jer počinje 31. svibnja, a posljednji ispiti su 27. lipnja. tako da će se ljetni rok ubuduće u pravilniku nazivati prvi rok, a jesenski rok koji počinje 16. kolovoza i završava 2. rujna, dakle u cijelosti je u ljetno vrijeme, rekao je Filipović.

Izmjenama pravilnika od sada će biti definirano i da u izvanrednim situacijama mjesto pisanja državne mature određuje Centar.

– Naime, ove godine smo imali u nekoliko navrata da su učenici pisali državnu maturu izvan svojih matičnih ili izvan ispitnih centara pa samo tako imali jednu pristupnicu koja je polagala državnu maturu u veleposlanstvu u mađarskoj jer je u to vrijeme sudjelovala na svjetskom prvenstvu u plivanju. Imali smo i jednog pristupnika koji je bio jako zanimljiv javnosti, a to je jedan od onih koji je bio privremeno u istražnom zatvoru u Remetincu, ali smo mu omogućili pisanje mature, rekao je Filipović.

Na dežurstvima uvijek nije moguća rotacija nastavnika među školama

Za sada se pravilnikom ne regulira mogućnost da učenike na ispitima čuvaju nastavnici iz drugih škola. To neće biti moguće dok se ne stvore zakonske pretpostavke da ravnatelj nastavnika jedne škole pošalje u drugu školu kao dežurnog nastavnika.

– Ideja je, ukoliko to uđe u Zakon da organiziramo praćenje pisanja ispita državne mature da jedan dežurni nastavnik bude nastavnik iz matične škole, a drugi iz najbliže škole u nekoj urbanoj sredini. Naravno, takvu praksu nećemo moći primijeniti, primjerice, na Visu ili na otocima koji imaju samo jednu školu, ali u svim urbanim sredinama gdje imamo dvije, tri ili više škola mislim da je takva praksa primjenjiva, zaključuje Filipović.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr