Pretraga

10 srednjoškolskih programa u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje su upisali osmaši s najviše bodova

A- A+

Nakon Grada Zagreba, provjerili smo i koje su srednjoškolske programe upisali učenici s najviše bodova u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Listu predvodi prirodoslovna gimnazija Prirodoslovne škole, koja je u odnosu na lani ‘zamijenila’ poziciju s prirodoslovno-matematičkom gimnazijom III. gimnazije Split. Na popisu se nalazi i nekoliko strukovnih smjerova koji su brojem bodova upisanih ‘pretekli’ i neke gimnazijske programe.

Ulaz u četiri splitske škole | screenshot: Google Maps

Ljetni upisni rok u srednje škole završen je prije gotovo dva tjedna, a mi nastavljamo s predstavljanjem škola koje su upisali osmaši s najviše bodova. Nakon Zagreba, na red za ovu analizu došle su i škole Splitsko-dalmatinske županije.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, najviši prosječni broj bodova upisanih je u prirodoslovnoj gimnaziji Prirodoslovne škole Split, 79,37. Prvi na listi imao je 81 bod, a posljednji visokih 77,44 boda. Druga je po prosječnom broju bodova upisanih III. gimnazija Split, odnosno prirodoslovno-matematički program te škole. Prosjek bodova bio je 78,90, prvi na listi imao je 83 boda, a posljednji 75,10. Spomenimo kako je prošle godine u Splitsko-dalmatinskoj situacija bila obrnuta, odnosno prvi je bio program III. gimnazije, a drugi program Prirodoslovne škole. Na trećem mjestu ljestvice za SDŽ nalazi se program farmaceutski tehničar Zdravstvene škole Split, s prosjekom bodova upisanih 78,68.

Zanimljivo je za istaknuti kako to nije jedini strukovni smjer koji je ušao u top deset po bodovima upisanih, a s liste ‘izgurao’ i neke gimnazijske programe. Tu su još fizioterapeutski tehničar isto u Zdravstvenoj i tehničar za računalstvo u Elektrotehničkoj školi Split.

Koji su se još srednjoškolski programi u Splitsko-dalmatinskoj županiji svrstali među deset onih koje su upisivali osmaši s najviše bodova, možete vidjeti u tablici ispod. Nakon naziva škole i programa slijedi podatak o prosječnom, najvećem te najmanjem broju upisanoga u svaki od tih programa.

10 srednjoškolskih programa u SDŽ koje su upisali učenici s najviše bodova | izvor podataka: MZO

Podatke za ostale do sada objavljene županije čitajte ispod:

20 srednjoškolskih programa u Zagrebu koje su upisali učenici s najviše bodova