Pretraga

10 zagrebačkih srednjih škola koje upisuju najbolji učenici

A- A+

Ljetni rok upisa u srednje škole je iza nas pa je već sada poznato koji je prosječan broj bodova upisanih u pojedine srednjoškolske programe. Ovoga puta donosimo top 10 programa u zagrebačkim srednjim školama koje su upisivali osmaši s najvišim brojem bodova.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Isto kao i prošle godine, na vrhu popisa škola koje su upisivali učenici s najvišim brojem bodova nalazi se prirodoslovno – matematički program XV. gimnazije Zagreb, poznate i kao MIOC. Prosječan broj bodova upisanih u taj program ove je godine iznosio 84,10 bodova, dok je najmanji broj bodova upisanog bio 83. IBMYP program ove škole drugi je na ljestvici, a prosječan broj bodova upisanih bio je 82,97 bodova. Valja naglasiti kako je na visinu bodova utjecao i prijemni kojeg učenici polažu prije ispita, a kojim se provjerava učenikovo predznanje Matematike. Prijemni u MIOC-u donosi maksimalno pet bodova.

Izdvojeni članak

Drame po upisima: Radi jedne stotinke boda ostao bez mjesta u željenoj školi

Od ove godine prijemi je zbog velikog interesa ‘superodlikaša’ uvela i Gimnazija Tituša Brezovačkog, čiji je opći program na trećem mjestu ove ljestvice. Prosječan broj bodova upisanih iznosio je 82,71 bod, a dodatne bodove učenici su mogli zaraditi na provjerama znanja iz Hrvatskog i Matematike.

Iz ljestvice je vidljivo kako su najbolji učenici upisivali uglavnom gimnazijske programe. U čak sedam od deset zagrebačkih škola koje upisuju najbolji nije bilo moguće upasti s brojem bodova manjim od maksimalnih 80.

U nastavku se nalazi popis deset srednjih škola koje su upisivali najbolji zagrebački učenici. Prvo je navedeno ime škole i naziv upisanog programa. Potom slijedi prosječni broj bodova upisanih u program, a u (zagradi) se nalazi najmanji broj bodova upisanog u program.

1. XV. gimnazija – Prirodoslovno-matematička gimnazija   84,10 (83,00)
2. XV. gimnazija – IBMYP program    82,97 (81,63)
3. Gimnazija Tituša Brezovačkog – Opća gimnazija    82,71 (79,70)
4. XVI. gimnazija – Dvojezični program jezične gimnazije na engleskom jez.    81,49 (80,00)
5. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga – Prirodoslovno-matematička gimnazija    80,18 (80,00)
6. I. gimnazija – Prirodoslovno-matematička gimnazija    80,14 (80,00)
7. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga – Prirodoslovno-matematička gim. uz skupinu predmeta na stranom jeziku    80,11 (80,00)
8. Gimnazija Lucijana Vranjanina – Prirodoslovno-matematička gimnazija    80,08 (79,69)
9. V. gimnazija – Prirodoslovno-matematička gimnazija     79,87 (78,85)
10. II. gimnazija – Opća gimnazija     79,75 (77,30)

___________________________________________________________________

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr. Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.