Pretraga

4 jutarnja rituala koja će pozitivno utjecati na vaš dan

A- A+

Jutro je najvažniji dio dana. Postoji milijun članaka i narodnih poslovica o jutru koje idu u prilog tome. Ono što radimo ujutro često uvelike utječe na uspjeh i funkcioniranje u ostatku dana. Ova će četiri jutarnja rituala pozitivno utjecati na vas!

Flickr, Andrew Roberts

Uspješni ljudi, bilo da se bave politikom, biznisom, sportom, umjetnošću ili bilo kojom drugom ljudskom djelatnošću, gotovo uvijek imaju jutarnju rutinu. Odluke koje donosimo ujutro stvaraju shemu za ostatak dana. Ako jutrom donosimo dobre odluke, biti ćemo uspješni i produktivni u ostatku dana. Loše jutarnje navike učinit će nas umornima i neproduktivnima. 

Portal Mashable.com predložio je četiri jutarnja rituala koji će pozitivno utjecati na vaš dan.

Izdvojeni članak

Provjerite kako su navike pred spavanje pomogle ovim mladim ljudima da budu superuspješni

Postavite alarm kasnije i probudite se odmah

Ako vas budi alarm, vaše se tijelo ne budi prirodnim putem. Ako na to dodate snooze opciju, u ozbiljnom ste problemu. U trenutku kada vas budi alarm, još ste uvijek u dubokom snu. Možda vam se čini kako je dodatnih 20 minuta ono što vam treba, ali vaše se tijelo neće tako lako moći ponovno vratiti u duboki san. 

Snooze opcija nas može učiniti umornijima umjesto odmornijima. Radije si navijte budilicu malo kasnije i iskoristite duboki san dok još možete.

Ne provjeravajte mobitele čim otvorite oči

Mnogi od nas spavaju s mobitelima, a prva stvar koju naprave nakon što otvore oči jest da pogledaju što ima u vijestima, što je na rasprodaju, tko je što kome komentirao na Facebooku…

Takvo ponašanje uvelike utječe na razinu tjeskobe koju osjećamo kroz dan, zbunjuje i potiče prokrastinaciju, a da ne pričamo o tome kako mobiteli loše utječu na spavanje. Prve trenutke dana radije iskoristite za vježbe disanja i meditaciju.

Izdvojeni članak

UP Cofee: Aplikacija pomoću koje izračunavate utjecaj kofeina na spavanje

Doručkujte

Mnogima je teško jesti čim se probude. Velik broj vas umjesto žitarica ili tosta radije odabire kavu kako bi dobili na energiji, a uštedjeli na kalorijama.

Takva je odluka pogrešna, ali ne zbog onoga što mislite. Mnogi vjeruju kako doručak ubrzava metabolizam. Medicina je vu teoriju odbacila, ali to ne znači da je odbacivanje doručka pametno. Konzumiranje kofeina na prazan želudac potiče lučenje hormona kortizola, koji je zaslužan za taloženje masti na trbuhu, smanjuje imunitet i kognitivne funkcije. Radije ipak odaberite zdrav proteinski doručak.

Ne odričite se sna zbog vježbanja

U najboljoj namjeri često se izvlačimo iz kreveta i s podočnjacima odlazimo vježbati. Vježbanje je u svakom slučaju dobro, ali ne pod svaku cijenu. Ako vam nedostaje sna, vježbanje je manje učinkovito i povećava vjerojatnost od ozljeda. Ako tjednima ne spavate koliko bi trebali, više ćete si koristi napraviti ako jednostavno preskočite vježbanje.