Pretraga

Adrenalinski vodič jedan je od najopasnijih, ali iznimno zanimljiv sezonski posao

A- A+

Posao adrenalinskog vodiča u usporedbi s tradicionalnim sezonskim djelatnostima čini se kao interesantan način zarade. Za razliku od većine, ovi zaposlenici će svoje radno vrijeme provoditi u prirodi na biciklu, kajaku ili stijeni. Koji su nedostaci ovog zanimanja i kako postati jedan od njih otkrio nam je vodič i student geologije Matko Patekar koji će u sezoni odrađivati posao u Nacionalnom parku Paklenica.

Foto: Facebook

Ljetni poslovi dobar su izvor brze zarade, a u Hrvatskoj se za vrijeme sezone značajno smanjuje i broj nezaposlenosti. Najčešće se traže konobari, kuhari, animatori u kampovima i hotelima, prodavači i druge slične uslužne profesije. Stalnim razvojem turističke ponude nastaju i neki novi, drugačiji i za nekoga možda lakši ili zabavniji načini zarade. U razgovoru s 24-godišnjim studentom geologije Matkom Patekarom saznali smo što trebate znati da biste u sezoni radili kao adrenalinski vodič u Nacionalnom parku Paklenica.

Izdvojeni članak

Ljetni posao kao tajna uspjeha: Adolescenti koji rade za vrijeme praznika u velikoj su prednosti

Voditelj alpinizma i sportskog penjanja

– Moj posao se baš i ne može sažeti u jednu riječ, no mislim da bi prikladni naziv bio adrenalinski vodič, izjavio je Matko koji se ovo ljeto zaposlio u novonastaloj turističkoj agenciji koja posjetiteljima Lijepe naše nudi pustolovine i avanture kao što su sportsko penjanje, skakanje padobranom, kajakarenje, akrobatsko letenje avionima ili ronjenje.

Njegov će zadatak biti sve zainteresirane goste upoznati sa čarima vertikalnog svijeta, naučiti ih kako se penjati po stijenama i pokazati im mjesta do kojih se ne može pješačiti.

Garancija kvalitetne i sigurne usluge višenja na stijeni su završeni tečajevi, planinarske i alpinističke škole te godine iskustva kretanja po planinama.

Izdvojeni članak

Sezonski poslovi za studente: Kao konobar ljeti možete zaraditi lijepu svotu

Pomalo opasan, ali zabavan način zarade

Ovaj neobičan i pomalo opasan način zarade drugačiji je od većine sezonskih poslova. Problemi na koje nailaze zaposlenici kafića i hotela svakako nisu slični nepredviđenim situacijama koje se mogu dogoditi usred planine. Niti mušterijama nije lako odrediti koliku će napojnicu dati nekome tko ih je upravo spustio sa 100 metara visoke stijene.

– Najviše mi se sviđa što nije stacionaran i uredski, već iznimno dinamičan posao smješten u prekrasan ambijent Nacionalnog parka Paklenica, jednog od najboljih mjesta za sportsko penjanje i alpinizam u Europi. Kao neke nedostatke bih izdvojio teške uvjete rada i mogući nedostatak klijenata s obzirom na to da se cijela priča pokrenula prije nekoliko mjeseci pa se još nismo uhodali. Zbog takve situacije nisam siguran niti koliko ću uopće zaraditi, zaključio je mladi alpinist.

Izdvojeni članak

Dobar ljetni posao: Turistička animacija otvara mnoga vrata, ali pruža i dobru zaradu te zabavu

Važna je koncentracija, mirnoća i jednostavnost

Adrenalinski vodič mora biti vrlo strpljiv i opušten. Nepredviđene situacije mogu imati kobne posljedice posebno ako se počne paničariti. Valja biti bistre glave čak i kada je vjerojatno lakše zaplakati.

Možda najveći nedostatak je velika odgovornost koju nosi ova vrsta zaposlenja pa oprezni moraju biti voditelji, ali i polaznici koji ne bi trebali u japankama i kupaćem kostimu upoznavati ljepote ovog sporta.

Patekar nam je za kraj objasnio i zašto bi se netko uopće bavio alpinizmom kojega ljudi što ga nisu iskusili smatraju kompletno nepojmljivim, neracionalanim, a ponekad i suludim.

– Upravo zbog toga je i sama narav alpinizma diskretna, prelijepa i divlja. Umijeće kretanja jednim posve drugim svijetom, vertikalnim svijetom, lakoća disanja, oštrina koncentracije i kao najbitnije, povratak prirodi i jednostavnosti elementi su koji me privlače.